null Jehovan todistajien lapsi halusi leikkiä dinosaurusten kanssa – aikuisena hän auttaa uskontojen haavoittamia

Hengellisyys

Jehovan todistajien lapsi halusi leikkiä dinosaurusten kanssa – aikuisena hän auttaa uskontojen haavoittamia

Uskontojen uhrien tuen toiminnanjohtaja Joni Valkila erotettiin nuorena aikuisena Jehovan todistajista. Vanhemmat ja sisarukset eivät saaneet enää tavata häntä.

Joni Valkila oli lapsena Jehovan todistaja. Hän oli innoissaan uskonyhteisön opetuksesta, jonka mukaan maapallosta on tulossa paratiisimaa hetkenä minä hyvänsä. Paratiisimaassa elettäisiin sovussa eläinten kanssa.

– Jehovan todistajien mukaan ihmiset elävät paratiisimaassa ikuisesti onnellisina leijonia ja pandakarhuja silitellen ja hedelmiä syöden. Pidin tulevaisuudennäkymää tosi kiehtovana.

Valkila järkeili lapsena, että Jumala palauttaa luomansa dinosauruksetkin paratiisimaahan.

– Ajattelin, että olisi mahtavaa päästä leikkimään dinosaurusten kanssa.

Lapsuus Helsingin Malmilla oli hyvin luonnonläheinen. Valkila näki kotitalonsa puutarhassa jopa hirven jäljet.

– Leikin viisi–kuusivuotiaana tuntikausia metsässä vanhempien lasten kanssa ilman kelloa ja kännykkää. Vanhempani eivät tienneet lainkaan, missä liikuin. Kotona oleva äitini oletti, että tulen jossain vaiheessa syömään.

Joni Valkilan lapsuudessa Malmilla liikkui paljon fasaaneita. Hän yritti metsästää niitä alle kouluikäisenä.

– Teimme kaverien kanssa jousipyssyjä, joilla ammuimme fasaaneja. Onneksi välineemme olivat niin alkeelliset, ettemme saaneet tapettua yhtäkään.

Huomasin luonnontieteellisiä kirjoja lukemalla, että opetus ei voi pitää paikkaansa.

Kun Valkila varttui 16-vuotiaaksi, paratiisimaa alkoi tuntua pahalta. Sinne pääsevät nimittäin opetuksen mukaan vain oikeaoppiset Jehovan todistajat. Jumala tappaa suuren osan ihmiskunnasta.

Valkila sai peruskoulun päästötodistuksen keskiarvoksi 9,5, mutta ei hakenut huippulukioon vaan ryhtyi tienraivaajaksi. Se tarkoittaa, että hän kulki ovelta ovelle ja yritti saada mahdollisimman monet Jehovan todistajiksi.

Samaan aikaan kiinnostus luonnontieteeseen veti Valkilaa irti uskonyhteisöstä, jossa ei uskota evoluutioteoriaan.

– Minulle oli opetettu, että noin 4,5 tuhatta vuotta sitten kaikki hukutettiin maailmanlaajuisessa vedenpaisumuksessa, ja vain joitakin eläimiä säilyi Nooan arkissa. Huomasin luonnontieteellisiä kirjoja lukemalla, että opetus ei voi pitää paikkaansa. Silloin aloin epäillä kaikkea muutakin.

Valkila erotettiin Jehovan todistajista 22-vuotiaana. Syynä oli seksin harrastaminen tyttöystävän kanssa.

Jehovan todistajien johtajat vaativat, että yhteisöstä eronnutta tai erotettua ei saa edes tervehtiä. Määräys karttamisesta koskee myös omaisia. Sen vuoksi Valkila on tavannut vanhempansa ja sisaruksensa vain pari kertaa viimeisten 23 vuoden aikana. Hän käyttää omaa kokemustaan apuna työssään Uskojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajana.

Valkila opiskeli aikuisena valtiotieteen tohtoriksi, meni naimisiin ja sai kolme lasta.

– Jehovan todistajista irtautuminen oli raskasta, mutta onnistuin rakentamaan itselleni uuden maailmankuvan ja sosiaaliset verkostot. Elämä on hyvää.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uskontojen uhrien tukijärjestö julkaisi artikkelin kirkon hengellisestä väkivallasta – eniten yhteydenottoja lestadiolaisen liikkeen piiristä

Ajankohtaista

Evankelis-luterilainen kirkko ei ole puuttunut sisällään tapahtuvaan hengelliseen väkivaltaan kovin tehokkaasti, arvioidaan Uskontojen uhrien tuki ry:n sivulla julkaistussa artikkelissa. Kirkon hengellistä väkivaltaa ei ole aiemmin nostettu esiin järjestön julkaisuissa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.