null Joulumyyjäisissä pöydät pursuavat pipareita, piirakoita ja muita herkkuja

Seija Vilén, Eila Laaksolahti, Ritva Anttila ja Vieno Horttanainen leipovat Matinkylän lähetysmyyjäisiin pipareita.

Seija Vilén, Eila Laaksolahti, Ritva Anttila ja Vieno Horttanainen leipovat Matinkylän lähetysmyyjäisiin pipareita.

Ajankohtaista

Joulumyyjäisissä pöydät pursuavat pipareita, piirakoita ja muita herkkuja

Seurakuntien myyjäisissä jouluherkut käyvät kaupaksi ja tuotto menee hyvään tarkoitukseen.

Itse tehdyt karjalanpiirakat ovat Espoon Matinkylän kappelin lähetysmyyjäisten vetonaula. Niitä on tehty myyjäisiin jo vuosikymmenten ajan. Alun perin piirakan teosta vastasivat karjalaiset taitajat. Vieläkin piirakoita on tekemässä muutama Karjalassa syntynyt, vanhin heistä on yli 90-vuotias.

– Meidän karjalanpiirakkamme ovat toisenlaisia kuin kaupan tuotteet. Teemme niitä nyt 400–500 kappaletta. Parhaimmillaan niitä tehtiin yli tuhat, kertoo Matinkylän lähetysmyyjäisistä vastaava Eila Laaksolahti, joka on keittiömestari ja toiminut opettajana ravintolakoulu Perhossa.

Kaikki Matinkylän lähetysmyyjäisten elintarvikkeet tehdään talkoilla.

Pipareiden leipominen aloitettiin jo marraskuun puolivälin jälkeen. Ensimmäisenä tehtiin vaaleat ja tummat piparkakut sekä kaneliässät. Myös englantilaiset hedelmäkakut ja taatelikakut tehdään hyvissä ajoin ennen myyntipäivää, jotta ne ehtivät mehevöityä.

Joululimput, joulutortut, kinkku- ja juustopiirakat, tiikerikakut sekä pullapitkot, voipullat, korvapuustit ja pikkupullat leivotaan vanhalla rutiinilla. Samoin lanttulaatikot, porkkanalaatikot ja maksalaatikot.

– Teemme joulutortut vanhanaikaisella ohjeella, jossa on voita ja kuohukermaa. Lisäksi ne ovat sokerittomia, sillä luumuihin eikä taikinaan lisätä sokeria, huomauttaa Laaksolahti.

– Paistettavaa on niin paljon, että joudumme valmistamaan laatikkoruuat Olarin kappelin ja Olarin kirkon keittiöissä. Emme ehdi tekemään kaikkea täällä Matinkappelilla.

Lähetysmyyjäisissä on myytävänä elintarvikkeiden lisäksi käsitöitä, joita lähetyspiiriläiset ovat vuoden mittaan tehneet. Villasukat, lapaset, esiliinat ja joulukoristeet odottavat jo ostajia. Lisäksi kirppariosastolla on tarjolla jouluisia ja lahjaksi sopivia tavaroita ja lastenvaatteita.

Tapahtumassa on myös arpajaiset ja lapsille omat arpajaiset, jossa jokainen arpa voittaa.

Talkoissa on hyvä tunnelma ja ihmiset ovat iloisia. Jokainen tekee tehtäviä kykyjensä ja kuntonsa mukaan.

Matinkappelin myyjäisissä on tarjolla myös yhdeksän euroa maksava lounas. Tällä kertaa tarjotaan karjalanpaistia perunoiden, lanttulaatikon ja keitettyjen porkkanoiden kera. Kahviossa on tarjolla kahvia ja leivonnaisia.

Kaksi kertaa vuodessa, joulukuussa ja palmusunnuntaina, järjestettävistä lähetysmyyjäisistä vastaa noin 30 hengen ryhmä.

Lähetyspiirin jäsenten lisäksi siihen kuuluu vapaaehtoisia, joista monet osallistuvat talkoisiin vuodesta toiseen. Eila Laaksolahti toivoo myös uusia ihmisiä myyjäistalkoisiin. Monenlaisia tehtäviä riittää sekä naisille että miehille.

– Meillä on tapana kestitä hyvin talkooväkeä. Esimerkiksi myyjäisiä edeltävänä päivänä tarjoamme porukalle paljon kehuttua silakkalaatikkoa, joka on tehty suolasilakoista.

– Talkoissa on hyvä tunnelma ja ihmiset ovat iloisia. Jokainen tekee tehtäviä kykyjensä ja kuntonsa mukaan. Jotkut tekevät taikinoita, leipovat tai paistavat, toiset taas pakkaavat ja hinnoittelevat. On myös paljon kantamista, järjestelemistä ja kuljettamista. Kaikille löytyy tekemistä, sanoo Laaksolahti.

Yhteisöllisyys on Laaksolahden mielestä tärkeä asia. Kun ihmisillä on hyvä olla yhdessä, työn tekeminen tuntuu mukavalta.

Matinkylän lähetyspiiri perustettiin noin 45 vuotta sitten. Myyjäiset ovat piirille vakiintunut varainhankintakeino. Tällä hetkellä lähetyspiiriin kuuluu noin 20 henkilöä, ja uusia osallistujia toivotaan mukaan. Piiri kokoontuu torstai-iltapäivisin Matinkappelilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jouluna Suomessa herkutellaan menneiden vuosisatojen luksuksella

Hyvä elämä

Ruokaan liittyy niin paljon turvallisuutta ja muistoja, että perinteet eivät noin vain katkea, sanoo historiantutkija Ritva Kylli.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.