null Joulun taika valtaa Saija Tuupasen laulaessa – Joululaulupäivänä 15.12. kaikki saavat laulaa

Saija Tuupanen rakastaa joulua. Vaikka olisi väsynyt, niin joululauluja esittäessä laulajan valtaa aivan erilainen valo ja joulun taika.

Saija Tuupanen rakastaa joulua. Vaikka olisi väsynyt, niin joululauluja esittäessä laulajan valtaa aivan erilainen valo ja joulun taika.

Hyvä elämä

Joulun taika valtaa Saija Tuupasen laulaessa – Joululaulupäivänä 15.12. kaikki saavat laulaa

Saija Tuupasen mielestä joululaulut voivat tuoda sen tunteen, jota moni joulunaikaan etsii. 

Laulaja Saija Tuupanen on niitä ihmisiä – sellaisia, jotka jo marraskuun puolivälissä alkavat kaivella jouluvaloja- ja -koristeita esiin, sytytellä kynttilöitä ja fiilistellä. Joulunaika merkitsee hänelle sitä, että tietty tunne ja lapsenmielisyys tulevat esiin.

– Lapsenmielisyys ei saa kadota ihmisestä koskaan. Se on minulle hirveän tärkeää. Jos olen vanhemmillani Joensuun Tuupovaarassa aattoaamuna, herään yhä tosi aikaisin ja olen yhä se sama pikkutyttö, joka menee keittiöön ja jolta isä kysyy, että joko rupeat koristelemaan kuusta, Tuupanen kertoo.

Kuten arvata saattaa, Tuupanen rakastaa myös joulumusiikkia. Pikkutytöstä asti hänen suuri haavensa oli, että saisi tehdä kokonaisen joululevyn. Tuo unelma toteutui vuonna 2018, kun albumi Joulu puhuu ilmestyi. Myös joulukonsertit ja muut esiintymiset joulun aikaan ovat Saija Tuupaselle tärkeitä. Tuupanen kokee, että joululauluja esittäessään hänet valtaa joulun taika.

Kuluva vuosi on ollut muistutus elämän epävarmuudesta: Saija Tuupasen keikkakalenteri tyhjeni koronatilanteen vuoksi kokonaan viime keväänä ja loppuvuosikin on ollut normaalia hiljaisempi.

Kuluva vuosi on ollut muistutus elämän epävarmuudesta: Saija Tuupasen keikkakalenteri tyhjeni koronatilanteen vuoksi kokonaan viime keväänä ja loppuvuosikin on ollut normaalia hiljaisempi.

Poikkeuksellinen vuosi

Saija Tuupanen valittiin tangokuningattareksi vuonna 2003, 21-vuotiaana. Siitä lähtien hän on keikkaillut ympäri Suomea, kunnes viime keväänä koronatilanteen vuoksi monet työt peruuntuivat ja tuli pakollinen pysähdys.

– Syksy toi taas iloa ja valoa, mutta viime kevät oli tosi rankka. Olen sen vasta nyt oikeastaan tajunnut. Epävarmuus oli kaikkein pahinta, se ettei tiedä, mitä tulee.

Toisaalta oli myös mielenkiintoista kokeilla, miltä tuntuu tavallinen arki ja se, ettei tarvitse olla koko ajan menossa. Lomalta se aika ei tuntunut, vaan Tuupanen muun muassa kehitti ohjelmistoaan ja auttoi puolisoaan stand up -koomikko, näyttelijä Sami Hedbergiä hänen töissään.

– Kun elämä on ollut tien päällä olemista viimeiset 17 vuotta, ei ollutkaan yksinkertaista elää tavallista arkea. Hetkittäin olen kuitenkin myös nauttinut siitä. Kerrankin on voinut mennä kymmeneltä nukkumaan ja herätä aamuseitsemältä.

Heinäkuussa Tuupanen pääsi tauon jälkeen taas esiintymään ja jännitti sitä kuin ei olisi ennen lavalla ollut. Sen jälkeen keikkoja tuli vähän lisää, muutama joulukonserttikin, mutta koronatilanteen pahentuessa kautta maan niitäkin jouduttiin perumaan.

Joululauluja laulaessa joku joulun taika iskee ja valo syttyy sisällä.

Joulukonsertit ovat yleensä olleet Saija Tuupaselle erityisen rakkaita.

– Minä niin rakastan niitä! Ne erilaiset salit ja joulumusiikki, jota voisin laulaa vaikka yötä päivää. Kesän ohella joulun aika on paras aika esittää musiikkia, hän toteaa.

– Joululauluja laulaessa joku joulun taika iskee ja valo syttyy sisällä. Vaikka olisin kuinka väsynyt, ääni oikein herää niitä laulaessa.

Ohjelmistossa on aina ollut sekä uudempia lauluja että klassikoita. Saija Tuupanen ei koe, että artistin olisi vaikeaa tulkitaa klassikkojoululauluja omalla tavallaan tai että niihin kyllästyisi.

– Vanhoista joululauluista varmaankin etsitään tunnetta, joka vie joulumaailmaan. Sitä joulun tunnetta jokainen varmasti etsii, eikä se aina edes löydy helposti. On minullakin ollut sellaisia jouluja, että se on ollut hakusessa. Uusissa lauluissa on myös hienoja tarinoita, mutta ne eivät vielä välttämättä vie sinua mihinkään.

Toista video

Kynttilöitä ja joulusauna

Nykyään Saija Tuupanen asuu Helsingissä. Tämän joulun suunnitelmat ovat vielä auki, mutta Tuupanen pitää siitä, että jouluna voi viettää aikaa läheisten ja sukulaisten kanssa. Luntakin olisi hyvä olla maassa – ja yleensä Tuupovaarassa on ollutkin.

Omassa perheessä on jouluisin myös laulettu.

– Mummoni oli kirkkokuoron johtaja. Jouluna hän laittoi meidät lapset johonkin kuusen eteen ja sanoi, että nyt lauletaan. Lauloimme ainakin Joulupuu on rakennettu, Me käymme joulun viettohon ja Sylvian joululaulua. Äitini ei ole ihan samanlainen ihminen, mutta jossain vaiheessa hänkin usein aloittaa laulun ja muut laulavat mukana. Myös levyjä kuunnellaan.

Joulun lähestyessä Saija Tuupanen sanoo miettivänsä usein myös niitä ihmisiä, jotka eivät ole enää keskuudessamme. Hänelle on tärkeää päästä käymään jouluna hautausmaalla, sytyttää kynttilöitä haudoillekin. Tärkeitä juttuja ovat myös sauna ja ruoka.

– Joulusauna mummolan yli 100 vuotta vanhassa saunassa on tärkeä juttu, ehkä lumessa kieriminenkin, koska Tuupovaarassahan on yleensä valkea joulu. Perinteiset jouluruoat, karjalanpaisti, piirakat ja laatikot tuovat myös joulun.

Joululaulupäivänä Saija Tuupanen laulaa kauppakeskus Redissä. Keikkaa voi seurata Jouluradion somekanavissa.

Joululaulupäivänä Saija Tuupanen laulaa kauppakeskus Redissä. Keikkaa voi seurata Jouluradion somekanavissa.

Joululaulupäivää vietetään 15.12.

Joululaulupäivänä 15.12. kaikkia kannustetaan laulamaan joululauluja yksin ja yhdessä. Joululaulupäivä näkyy myös Jouluradion Facebook- ja Instagram-tileillä. Mukana Jouluradion Joululaulupäivän vietossa ovat ainakin Saija Tuupanen ja Mariska. Saija Tuupasen esiintyminen Jouluradion Sillalla on nähtävillä Jouluradion Facebookissa 15.12. klo 14. Häntä säestää haitarilla Aki Metsälä. Mariska esiintyy klo 17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.