null Sunnuntaina alkaa jouluinen vastaisku ankealle korona-ajalle – Jouluradion uusi Hoosianna starttaa parvekejoululaulut-tempauksen

Euroopassa laulettiin viime keväänä parvekkeilla ja Suomessa soitettiin puolestaan Darudea. Kuvassa oopperalaulaja Michal Janicki laulaa parvekkeellaan Varsovassa.

Euroopassa laulettiin viime keväänä parvekkeilla ja Suomessa soitettiin puolestaan Darudea. Kuvassa oopperalaulaja Michal Janicki laulaa parvekkeellaan Varsovassa.

Ajankohtaista

Sunnuntaina alkaa jouluinen vastaisku ankealle korona-ajalle – Jouluradion uusi Hoosianna starttaa parvekejoululaulut-tempauksen

Tamperelaispariskunnan ideasta syntynyt tempaus tähtää siihen, että kaikkialla Suomessa laulettaisiin sunnuntai-iltapäivisin joululaulu.

Samaan aikaan kun koronapandemia leviää ja on pakko tiukentaa erilaisia rajoituksia, kaivataan jotakin piristävää. Viime keväänä parvekkeilla laulaminen saavutti suuren suosion Euroopassa.

Suomessa luukutettiin parvekkeilta Daruden hittiä Sandstorm. Facebookin Parvekedarudet-ryhmä keräsi yli 40 000 jäsentä. Tamperelaiset Riikka ja Jyrki Mattila perustivat torstaina uuden Facebook-ryhmän nimeltä Parvekejoululaulut. Tavoitteena on, että kaikkialla Suomessa soisi sunnuntaisin 29.11. – 3.1. kello 15 sama joululaulu.

Yhteistyökumppaniksi Mattilat pyysivät ja saivat Jouluradion.

– Sunnuntaina 29.11. parvekejoululauluna soi ensimmäisen adventin kunniaksi luonnollisesti Hoosianna. Versiona on YLE:n vuoden nuorisokuoroksi valitun Vaskivuoren lukion kamarikuoron versio. Kappale julkaistaan virallisesti Jouluradiossa sunnuntainvastaisena yönä. Mekin laitamme sen Parvekejoululauluihin nopeasti jakoon, Jyrki Mattila kertoo.

Ajatus on, että ensi sunnuntaina parveikkeilta laulettaisiin ja soitettaisiin Hoosiannaa joko Vaskivuoren lukion versiona tai muuna omavalinteisena versiona.

–  Seuraava joululaulu valitaan yhteisöllisenä prosessina alkuviikosta.

Jouluradio tiedottaa kanavissaan kampanjasta ja kannustaa ihmisiä mukaan. Se myös soittaa sunnuntaisin kello 15 kampanjaan valitun joululaulun.

– Olemme mielellämme mukana kaikessa mikä edistää joululaulamista ja missä joulumusiikki kuuluu. Olisi upeaa, jos joululaulut saisivat ihmiset kokemaan yhteisöllisyyttä ja hetkeksi unohtamaan katalan korona-arjen. Kiva ajatus on myös, jos tästä syntyisi sukupolvikokemus ja mukava muistijälki joulusta 2020, Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne kertoo.

Jarno Kokko, Mia Heikkinen ja Anton Mellanen lauloivat keskiviikkona 25. marraskuuta joululauluja Viikin yliopistokampuksen Biokeskus ykkösen portailla.

Jarno Kokko, Mia Heikkinen ja Anton Mellanen lauloivat keskiviikkona 25. marraskuuta joululauluja Viikin yliopistokampuksen Biokeskus ykkösen portailla.

Riikka Mattila on Kangasalan seurakunnan pappi ja mukana myös Tampereen Vanhan kirkon toiminnassa ja Jyrki Mattila yrittäjä viestintäalalla. Parvekejoululaulut ei ole kaupallinen projekti, vaan sen idea on tuottaa iloa.

– Projekti on täysin yksityinen eikä liity mihinkään kaupalliseen tai esimerkiksi minkään seurakunnan toimintaan. Kaikkia toimijoita toki toivotaan mukaan osallistumaan siinä roolissa, joka heille sopii, Jyrki Mattila sanoo.

– Idea syntyi aamupalapöydässä ajankohtaisista asioista jutellessa. Korona rampauttaa paitsi joululaulutilaisuuksia niin myös elämää muutenkin. Meillä on hauskat muistot viime kevään Darude-tempauksesta, johon osallistuimme itsekin usean viikon ajan. Siitä tämä lähti kehittymään, hän jatkaa.

Mattila kehottaa ottamaan naapurit huomioon laulaessa ja musisoidessa.

– Parvekejoululauluihin osallistumisesta kannattaa viedä lappu kerrostalon aulaan tai kertoa muulla tavoin etukäteen naapureille. Voi napata kaiuttimen matkaan ja soittaa joululaulun puistossa tai autosta parkkipaikalla, hän ehdottaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.