null Juha Mieto syö mämmiä, kypsentää kananmunaa tuhkassa ja uskoo, että peiliin katsominen tekee jokaiselle hyvää

Hyvä elämä

Juha Mieto syö mämmiä, kypsentää kananmunaa tuhkassa ja uskoo, että peiliin katsominen tekee jokaiselle hyvää

Hiihtäjälegendan mielestä katkeruutta ja kateutta kitkemällä puhdistuisi koko kroppa.

1. Hiihtäjälegenda Juha Mieto, sinut tunnetaan vilpittömänä mämmin ystävänä. Milloin maistoit mämmiä elämäsi ensimmäisen kerran?

– Olen syönyt mämmiä niin nuorena, etten itse muista sitä. Olisinko edes kahta vuotta ollut? Heti nuoresta pitäen mämmi on kyllä maistunut hyvältä. Sen makukaan ei ole juuri muuttunut. Ennen maalla tehtiin lähes joka talossa mämmiä, ja mauissa oli vähän samanlainen vivahde-ero kuin ruisleivissä.

2. Suomalaiset syövät vuosittain jopa yli kaksi miljoonaa kiloa. Syövätkö suomalaiset liikaa mämmiä?

– Kyllähän mämmi suomalaiselle maistuu! Edesmennyt Jaakko Kolmonen piti mämmistä niin ylistävät puheet, mitä kaikkea se sisältää. En millään usko, että suomalaiset söisivät liikaa mämmiä. Aivan suurkuluttajien voi olla syytä katsoa peiliin, mutta nekin, jotka syövät paljon, varmasti pysyvät kohtuuden rajoissa. Puhumattakaan niistä, jotka vain näykkivät.

Kun peilistä katsoo ja itsensä kanssa juttelee, niin sieltähän sen vian usein löytää.3. Mämmi on perinteinen pääsiäisajan ruoka. Mitä muita pääsiäisperinteitä sinulla on?

– Pääsiäisvalkeat. Monissa paikoissa on juhannuskokko, mutta meillä palavat pääsiäisvalkeat. Nuoruudessamme aina seuraavana aamuna laitoimme sinne tuhkaan raakoja kananmunia. Siellähän ne kehittyivät ja joskus vähän poksahtelivat. Sitten syötiin kananmunaa. Se oli sellainen rituaali. Joskus vieläkin, jos on munia jääkaapissa, on niitä tullut tuhkassa paistettua.

4. Nykyään keskustellaan paljon lisääntyneestä vihapuheesta. Oletko sinä huolestunut suomalaisesta ilmapiiristä?

– Kyllä olen ehdottomasti huolestunut vihapuheesta. Kun peilistä katsoo ja itsensä kanssa juttelee, niin sieltähän sen vian usein löytää. Käsitykseni on, että kunhan katkeruuden ja kateuden saisi itsestään kitkettyä pois, niin puhdistuisi samalla koko kroppa ajatusmaailmaltaan. Tämän asian vuoksi kannattaisi ihan kyläkunnittain järjestää keskustelutilaisuuksia, joissa jokainen voisi muita kuunnellessa huomata, että tuossa kohtaa minunkin olisi syytä katsoa peiliin.

5. Mikä on sinulle pyhää?

– Jaa-a, kuule. Olen maatalon poika ja meillä aina on kirkkoon kuuluttu, ja kirkossa on käyty. Niitä on tiettyjä nuoruusajan ajatuksia, jotka ovat jääneet tuonne kroppaan. Aina kun näistä asioista on kyselty, niin olen sanonut, että meillä kuulutaan kirkkoon, mutta en pidä siitä mitään meteliä. Joka ilta kuitenkin lausun iltarukouksen.

Juha Mieto on mukana Farmi Suomi -ohjelmassa torstaisin klo 20 Nelosella tai Ruudussa.

Jaa tämä artikkeli: