null Pashassa pitää olla kunnolla rasvaa – Valamon luostarin keittiöpäällikön vinkeillä onnistut pääsiäisherkun kanssa

Pasha on rahkasta, voista, sokerista ja kananmunista valmistettava venäläinen pääsiäisherkku, jota nautitaan erityisesti ortodoksien juhlapöydissä.

Pasha on rahkasta, voista, sokerista ja kananmunista valmistettava venäläinen pääsiäisherkku, jota nautitaan erityisesti ortodoksien juhlapöydissä.

Hyvä elämä

Pashassa pitää olla kunnolla rasvaa – Valamon luostarin keittiöpäällikön vinkeillä onnistut pääsiäisherkun kanssa

Mikael Agricola joutui keksimään kevään juhlalle suomenkielisen nimen. Aavistuksen verran arveluttavan kuuloinen pasha jäi silti elämään keittiökielessä.

Iso osa suomen kielen uskontosanastosta tulee venäjän kielen kautta kreikasta, esimerkiksi, pappi, risti, kirkko ja Raamattu. Kirkkovuoden keskeisen juhlan, pääsiäisen, nimi on kuitenkin Mikael Agricolan omatekemä sana.

Ei mikään ihme, että Pernajan kielinero joutui keksimään suomenkielisen sanan kristittyjen suurimmalle juhlalle, sillä venäjäksi ja kreikaksi pääsiäinen on paskha. Näihin kieliin sana on lainattu heprean kielestä, jossa keväinen juhla on nimeltään pesah. Samoista juurista juontuu myös ruotsin påsk. Latinaksi pääsiäinen on pascha.

Voi vain kuvitella, miten se suomeksi sanottaisiin, jollei Agricola olisi ryhtynyt uudissanailemaan.

Pääsiäisenä päästään orjuudesta

Pääsiäinen oli Agricolalta täyden kympin keksintö. Ensinnäkin se muistuttaa riittävästi pesahia ja paskhaa ja on silti riittävän kaukana haisevista mielleyhtymistä. Toiseksi pääsiäinen on hauskasti oivaltava sana: juutalaisten pesahina juhlitaan Egyptin orjuudesta pääsemistä, ja kristittyjen pääsiäisenä päästään synnin ja kuoleman orjuudesta.

Agricolan hyvästä keksinnöstä huolimatta paskha eli pasha jäi elämään keittiökielessä. Pasha on rahkasta, voista, sokerista ja kananmunista valmistettava venäläinen pääsiäisherkku, jota nautitaan erityisesti ortodoksien juhlapöydissä.

Perinteinen pasha valmistetaan pyramidin muotoisessa muotissa. Pyramidi viittaa juutalaiseen pääsiäiseen: Egyptin pyramidit rakennettiin juutalaisella orjatyövoimalla.

Nettikaupasta voi ostaa vankilassa tehdyn pashamuotin

Pääsiäistä edeltää neljänkymmentä päivää kestävä paasto. Ortodoksien paaston aikana ei sovi käyttää eläinkunnan tuotteita. Lehmät eivät kuitenkaan lopeta maidontuotantoaan eivätkä kanat munimistaan paaston ajaksi. Pasha on ollut kätevä keino hyödyntää paaston aikana kertyneet munat ja maitotuotteet.

Itse en ainakaan ole onnistunut missään kevytversioissa.

Pashamuottiin on usein kaiverrettu kirjaimet XB, jotka ovat lyhenne venäjän sanoista Khristos voskrese eli Kristus nousi kuolleista. Tämä on kristittyjen ikiaikainen pääsiäistervehdys, johon on tapana vastata: ”Totisesti nousi!”

Pashamuotteja myy esimerkiksi Rikosseuraamuslaitos, jonka verkkokaupasta voi tilata vankien valmistamia puisia pashamuotteja. Niissä tehdyistä pashoista ei ainakaan vertauskuvallisuutta puutu.

Pashamassa kannattaa valuttaa kunnolla ennen muottiin laittamista

Erilaisia pashareseptejä löytää netistä helposti. Valamon luostarin keittiöpäällikön Tapio Mäkitalon mukaan olennaista pashan onnistumisessa ovat hyvät raaka-aineet.

– Rasvaa pitää olla. Itse en ainakaan ole onnistunut missään kevytversioissa, Suomen kokkipiireissä varsinaisena pashaguruna tunnettu Mäkitalo sanoo.

Mäkitalo neuvoo käyttämään kunnon kermaa, voita ja rahkaa.

– Täällä ei valitettavasti saa sellaista kuivarahkaa, jota Venäjällä myydään, hän sanoo.

Mäkitalo neuvoo valuttamaan pashaan käytettävän rahkan etukäteen sideharson kanssa siivilässä.

– Ja massa kannattaa valuttaa vielä uudestaan ennen puumuottiin laittamista. Näin pashasta tulee kiinteä.

Pashan voi pakastaa

Valamon luostari ei tänä pääsiäisenä ota vastaan vieraita. Normaalioloissa Valamon keittiössä lapioidaan pääsiäisen alla kuusikymmentä kiloa rahkaa pashamassaan. Tänä vuonna ei Mäkitalon mukaan Valamossa kovin monta kiloa rahkaa tarvita.

Luostarissa pashaa syödään ortodoksiseen tapaan koko pääsiäsiajan, pääsiäisyöstä helatorstaihin. Pashat tehdään kerralla ja ylimääräiset pakastetaan.

– Valmiin pashan voi pakastaa. Kun antaa pashan sulaa rauhassa jääkaapissa, siitä tulee ihan hyvää, Mäkitalo neuvoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.