Oletko aina syönyt mämmisi väärin?
Mämmi ei olekaan pääsiäisruokaa. Alun perin sitä laitettiin leivän päälle.
Mämmiä pidetään yleisesti pääsiäisherkkuna, mutta sitä se ei suinkaan ole. Mämmi on paastoruokaa. Paaston aikana elämä tehdään mahdollisimman yksinkertaiseksi, ei ainoastaan ruuan suhteen vaan muutenkin. Pääsiäisenä pannaan sitten muutakin kuin pöytä koreaksi sen kunniaksi, että haudan hirmut Kristus voitti.
Makea mämmi kuuluu länsisuomalaiseen ruokaperinteeseen. Alun perin mämmi oli imellettyä ruispuuroa, jota käytettiin erityisesti eväsruokana eräretkillä.
Keskiajalla, jolloin Suomikin oli katolinen maa, mämmi vakiintui paastonajan herkuksi. Mämmiä syömällä sai suunsa makeaksi rikkomatta paavillisia paastodirektiivejä.
Mämmi sopi jopa pitkäperjantain ruuaksi. Pitkäperjantaina ei nimittäin saanut entisaikaan tehdä tulta, mutta mämmistä sai ravitsevan aterian ilman uunia. Historiantutkijat ovat selvittäneet, että yksi keskiaikainen tapa syödä mämmiä oli lusikoida sitä kylmänä ruisleivän päälle.
Pashan nimi ei viittaa mämmin ulkonäköön.
Läntinen mämmi on paastoruokaa, mutta itäistä perua oleva pasha puolestaan on pääsiäisherkku. Siihen ei hurskas kristitty kajoa ennen pääsiäisyötä, mutta silloin sitäkin suuremmalla innolla.
Pashan nimi ei viittaa mämmin ulkonäköön vaan venäjän kielen pääsiäistä merkitsevään sanaan.
Pashan idea on siinä, että ortodoksisessa paastossa pidättäydytään maitotuotteista ja kananmunista. Koska ruuan heittäminen pois ei ole sopivaa, tehtiin 40 päivän paaston aikana lypsetystä maidosta saunan lämmössä rahkaa ja sekoitettiin siihen paaston aikana kertyneet munat. Kun mukaan sekoittaa vielä voita ja sokeria, saadaan aikaan taivaallista herkkua.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääsiäisaterian lammas ei ole vain ruokaa, vaan siihen liittyy monenlaista symboliikkaa
HengellisyysUhrattu lammas oli Jeesuksen aikana juhla-aterian kohokohta. Suomessa suosittu pääsiäisruoka on karitsan paahtopaisti.