null Helsingin kaupunki ja kirkko kokosivat vinkkisivuston, joka tarjoaa tekemistä ja apua koronajouluun

Kävelyretket hiljaisilla kaduilla, kirkkojen jouluikkunat ja videopuhelut voivat tuoda piristystä korona-ajan joulunviettoon.

Kävelyretket hiljaisilla kaduilla, kirkkojen jouluikkunat ja videopuhelut voivat tuoda piristystä korona-ajan joulunviettoon.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Helsingin kaupunki ja kirkko kokosivat vinkkisivuston, joka tarjoaa tekemistä ja apua koronajouluun

Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdessä koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla koronajoulun viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa.

Aiempaa useampi viettää koronavuoden joulua yksin tai eristäytyneenä. Vaikka suuret ja pienemmätkin kokoontumiset on kielletty eikä esimerkiksi joulukirkkoon pääse, Helsingin kaupungin alueelta ja internetistä löytyy yllättävän paljon koronaturvallista tekemistä ja kulttuuritarjontaa.

Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet joulunviettäjiä varten verkkoon joukon palveluita ja tekemistä. Yhdestä ja samasta osoitteesta hel.fi/joulu2020 löytyy paljon vinkkejä, ideoita, auttavia puhelinnumeroita ja chatteja. Sinne on listattu myös mahdollisuuksia auttaa ihmisiä rahalahjoituksilla luotettavien kanavien kautta.

Jo se, että lähtee liikkeelle tai tekee käsillään jotain, auttaa purkamaan stressiä ja alakuloa.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio, miksi tällainen kaupungin, kirkon ja kolmannen sektorin yhteisponnistus on tehty?

–  Taustalla on se, että tämä joulu on monella tavalla poikkeuksellinen. Useampi viettää sitä joko pienemmässä porukassa tai yksin kuin normaalijouluna.

– Halusimme koota selkeästi ja helposti saavutettavaksi sellaisia asioita, mitä jokainen voi tehdä itsensä ja muiden hyväksi sekä sen, mistä saa itse apua. Tähän koottiin helppoja ja turvallisia avunsaamisen kanavia, jotka palvelevat läpi joulun.

Laition mukaan on paljon asioita, joita ihminen voi tehdä itse tehdäkseen olonsa mukavammaksi. Tutkimusten mukaan jo se, että lähtee liikkeelle tai tekee käsillään jotain, auttaa purkamaan stressiä ja alakuloa.

– Itsensä auttamisessa auttaa usein myös se, että auttaa jotain muuta. Se on tutkitusti asia, jolla voi lisätä omaa onnellisuuttaan ja hyvinvointiaan. Voi käydä naapurin puolesta kaupassa, viedä yllätyksenä naapurille joulukukan, soittaa jollekin sukulaiselle.

Joulusivustolle on listattu monenlaisia kävelykohteita ja kaupunkireittejä. Siellä on myös yhteystiedot Nappinaapuri-palveluun, jossa voi sekä pyytää että tarjota apua.

Kun on paha olo ja tuntuu, että on pakko puhua jonkun kanssa, sivustolta löytyy monen auttavan puhelimen ja chatin numerot. MIELI ry:n kriisipuhelimissa päivystetään yleensäkin 24h, mutta nyt kaupunki on tukenut niitä rahallisesti, jotta päivystäjiä on joulunpyhinä paikalla enemmän.

Helsingin seurakunnat avaavat jouluksi pappien päivystysnumeron, jossa joku vastaa aina.

Poimintoja vinkkisivustolta hel.fi/joulu2020

1. Kaupunkikävelykohteita löytyy My Helsinki -sivustolta.

2. Löytyy myös vinkkejä esteettömiin luontoretkiin, kuten Longinojan luontopolulle.

Käpylän kirkolla joulutarina etenee ikkunasta toiseen.

Käpylän kirkolla joulutarina etenee ikkunasta toiseen.

3. Seurakunnat tarjoavat ympäri Helsinkiä omatoimisesti kuljettavia toiminnallisia joulupolkuja. Monen kirkon pihalla on valoteoksia. Kävelykohteita löytyy täältä.

4. Verkon kautta löytyy paljon iloa ja aktiviteetteja. Kirjastojen Helmet-palveluun on koottu vinkkejä siitä, miten hoidat sosiaalisia suhteita digitaalisesti. Myös esimerkiksi lautapelejä voi pelata yhdessä verkossa, kun kasvokkain tapaaminen ei onnistu.

Kun ei voida tavata, on kiva nähdä toisen ilmeet videopuhelussa.

Kun ei voida tavata, on kiva nähdä toisen ilmeet videopuhelussa.

5. Helsinki-kanavalta löytyy niin jumppatunteja kuin konserttejakin videoina.

6. Keskusteluapua ja kriisiapua on tarjolla:

MIELI ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin: 09 2525 0111​, avoinna 24h joka päivä.​

Helsingin seurakuntien päivystävä pappi: 09 2340 9000, avoinna 24.12.–6.1. klo 9–21

Kirkon palveleva puhelin: 0400 221 180, joka ilta klo 18–24, myös jouluna. Kirkon palveleva chat: kirkonkeskusteluapua.fi, ma–pe klo 12–20, myös 24.–25.12.

Sekasin.fi: Sekasin-chat on 12–29-vuotiaille suunnattu chat-palvelu, avoinna ma–pe klo 09–24, la–su klo 15–24, myös juhlapyhinä. ​

7. Ruoka-avun tiedot voi tarkistaa täältä.

8. Joulukeräyksiin voi osallistua koko joulun ajan. Sivustolta löytyy monta paikallisesti auttavaa toimijaa Pelastusarmeijasta ja Hope ry:stä HelsinkiMissioon ja Kotimaanapuun.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.