null Kaikki Kirkko ja kaupungin artikkelit voi nyt kuunnella miellyttävän koneäänen lukemana

Ajankohtaista

Kaikki Kirkko ja kaupungin artikkelit voi nyt kuunnella miellyttävän koneäänen lukemana

Uuden palvelun avulla kuuntelet mediasisältöjä kätevästi äänikirjojen tapaan. 

Tämän tekstin yläpuolella on nappula, jota painamalla voit kuunnella artikkelin tekoälyavusteisen äänen lukemana. Samanlainen kuuntelumahdollisuus on nyt jokaisen Kirkko ja kaupungin verkkoartikkelin yhteydessä.

Automaattilukijan käyttö muistuttaa äänikirjoista tuttua käyttöliittymää. Kun käyttäjä aloittaa palvelun käytön Kuuntele-painiketta klikkaamalla, aktivoituu kontrollipaneeli. Paneelista kuuntelija voi pistää lukemisen tauolle tai kelata luentaa 15 sekuntia eteen- tai taaksepäin. Paneelin oikeassa laidassa on lukunopeutta kuvaava luku, ja nuolesta avautuvasta valikosta käyttäjä voi valita itselleen sopivan lukunopeuden monista eri vaihtoehdoista.

Teknisen äänen laatu ja luenta ovat muutaman vuoden aikana kehittyneet paljon. Niin sanottu neuraaliääni muistuttaa pitkälti normaalia puheääntä ja tekee hyvin harvoin virheitä. Saavutettavuuden näkökulmasta Kirkko ja kaupungin kuuntelumahdollisuus on merkittävä apu esimerkiksi heikkonäköisille tai erilaisista oppimis- ja lukivaikeuksista kärsiville lukijoille. Heitä on Suomessa satoja tuhansia. Kuunneltavasta sisällöstä hyötyvät myös ikäihmiset ja suomea toisena kielenään puhuvat.

Äänisisältöjen kulutus kasvaa yleisesti koko ajan. Vuonna 2019 äänikirjoja kuunteli 13 prosenttia suomalaisista, mutta vuonna 2020 osuus oli jo 23 prosenttia. Samassa ajassa podcastien kuuntelu nousi 26 prosentista 30 prosenttiin (Internetin käyttö musiikin, podcastien ja äänikirjojen kuunteluun, Tilastokeskus). Media-alan tutkimussäätiön tämänvuotisen tutkimuksen mukaan yli neljännes suomalaisista on kuunnellut podcasteja viimeisen kuukauden aikana.

Puheeksi muunnettujen tekstiartikkeleiden eli niin kutsuttujen audioartikkeleiden kuuntelutottumuksista ei kotimaista tutkimustietoa löydy, mutta niidenkin käyttö on selvässä kasvussa ainakin Yhdysvalloissa, mistä mediatrendien laineet usein lyövät myös Suomeen (ks. esim. Business2Communityn tai Pew Research Centerin julkaisut aiheesta).

Kirkko ja kaupunki -media julkaisee myös podcasteja. Tutustu uusimpaan podcastiin Keskusteluja kryptassa, jossa kirjailija Elina Hirvonen puhuu kiinnostavien vieraiden kanssa suurista, jokaisen elämää koskettavista asioista. Aiheina Helsingin tuomiokirkon kryptassa on mm. rakkaus, pelko, kateus, luokka, häpeä ja sivistys.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Joko kuuntelit nämä? Listasimme kiinnostavia pappien podcasteja

Hengellisyys

Hengellisten podcastien tarjonta kasvaa. Tarjolla on rauhoittumishetkiä, kiinnostavia uskonkeskusteluja ja kirkon virallinen kanta.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.