Lea Mustalahti hauskuttaa pilliklubikertomuksellaan Kallion kirjastoon kokoontunutta Kahvitauko Kalliossa -ryhmää, johon joulukuussa osallistuivat Liisa Kallioinen (vas.) ja Niilo-poika, Eine Latva-Käyrä ja Outi Väänänen.
Kallion rento meininki kiehtoo entisiä ja nykyisiä kalliolaisia
Kallion jengiksi kutsuttu porukka kokoontuu kerran kuussa Kallion kirjastoon keskustelemaan menneistä ajoista ja alueella tapahtuneista muutoksista.
Kirjaston kokoontumistilaan on katettu kahvit ja pikkuleivät. Paikalle ilmaantuvat sisarukset Eine Latva-Käyrä ja Outi Väänänen, jotka ovat osallistuneet nelisen vuotta sitten perustettuun Kahvitauko Kalliossa -keskusteluryhmään lähes alusta lähtien.
– Ensimmäisissä tapaamisissa muisteltiin paljon lapsuuden ja nuoruuden aikoja Kalliossa. Nykyään puhutaan enemmän ajankohtaisista asioista, kertoo Latva-Käyrä.
Hän asuu edelleen tutuilla kulmilla Kalliossa, mutta Väänänen on ollut jo pitkään espoolainen.
– Käyn mielelläni systerin luona kylässä, mutta en haluaisi enää asua täällä, kun tästä alueesta on tullut niin kalliskin, Väänänen toteaa.
Paikalle on saapunut lisää ihmisiä, miehiä ja naisia. Nuorimpaan ikäpolveen kuuluvat Liisa Kallioinen ja hänen Niilo-poikansa. Kallioinen on asunut Kalliossa kymmenen vuotta, joten hänen lapsensa on paljasjalkainen kalliolainen.
– Näin tästä mainoksen Facebookissa. Käyn kirjastossa usein muutenkin ja päätin tulla katsomaan, mitä ryhmässä tapahtuu.
Kallion lapsilta oli slangi kielletty
Joku muistelee, miten paljon lähikulmilla oli jo 1940- ja 50-luvuilla palveluja, oli maito-, liha- ja kemikaalikauppoja, suutari, hattuliike ja kuppiloita. Taloissa oli puulämmitys ja yhteiset pesutuvat, ja pyykit vietiin ulos kuivumaan. Ihmetystä herätti niin sanottu sähkötalo, jossa oli oikein hissi ja sähköhellat.
Jatkoimme tapaamisia, kun ne tuntuivat herättävän kiinnostusta. Parhaimmillaan pöydän ääressä on istunut kahvittelemassa parikymmentä henkeä.
Kahvitauko Kalliossa -ryhmää isännöivä Janne Palander
Kallion lapset harrastivat urheilua ja leikkivät erilaisia pihaleikkejä.
– Itse tykkäsin pelata futista kundien kanssa. Kerran broidini sai houkuteltua minut, pikkusysterinsä, kokeilemaan pilliklubin polttamista. Sen jälkeen en olekaan tupakoinut, hauskuttaa jengiläisiä Espoossa nykyisin asuva Lea Mustalahti.
Kiinnostavaa on tietää, että kalliolaisvanhemmat vaativat lapsiaan puhumaan stadin slangin kehdossa kirjakieltä. He eivät saaneet käyttää slangia, kuten Hesa-sanaa.
Kirjasto tekee hyvää asukkaille
– Ryhmä sai alkunsa vuonna 2012 Kallion kirjaston satavuotissyntymäpäivillä, jolloin järjestimme muisteluiltapäivän. Jatkoimme tapaamisia, kun ne tuntuivat herättävän kiinnostusta. Parhaimmillaan pöydän ääressä on istunut kahvittelemassa parikymmentä henkeä, Palander selvittää.
Kallion kirjastossa kokoontuu monia muitakin ryhmiä, joista osa on suljettuja. Tänä vuonna aloittaa kaksi avointa lukupiiriä, joista toinen keskittyy Suomen historiaan ja toinen kaunokirjallisuuden klassikoihin. Kirjastossa kokoontuu myös Novellikoukku-ryhmä, jossa voi tehdä käsitöitä ja kuunnella tarinoita.
– Päiväkino-Vamos tarjoaa elokuvia iäkkäämmälle väelle, ja tarkoituksena on samalla ehkäistä vanhusten yksinäisyyttä. Pienten vauvojen vanhemmat taas voivat katsoa elokuvia Babykinossa. Kirjastossa pidetään myös lapsille satutunteja, Palander kertoo.
Jotkut kritisoivat sitä, että kirjasto järjestää erityyppistä toimintaa eikä keskity pelkästään ydintehtäväänsä, kirjojen lainaamiseen. Palander kuitenkin kannattaa nykyistä linjaa.
– Kirjastot tekevät näin monella tavalla hyvää alueen asukkaille. Esimerkiksi Kalliossa käy ihmisiä eri puolilta Helsinkiä, koska oman alueen kirjasto ei tarjoa tarpeeksi palveluja.
Kallion kirjaston yhdestä nurkkauksesta löytyy myös pieni punottu kori, jossa lukee Kirje tuntemattomalle. Koriin voi halutessaan jättää kirjeen vaikkapa yksinäiselle tai yksinhuoltajalle. Se, joka ensimmäisenä löytää kirjeen ja kokee sen osoitetun hänelle, voi lukea sen ja viedä kotiinsa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Kirja on oikotie uusiin maailmoihin – Tuija Karhula saa lukupiiristä vinkkejä ja tilaisuuden vaihtaa mielipiteitä
Hyvä elämä AjankohtaistaKontulassa Mikaelinkirkolla kokoontuu itsenäinen lukupiiri. Tapaamisten välilläkin lukuvinkit sinkoilevat Whatsapp-ryhmässä.
.jpg)