null Kallion seurakunta aikoo luopua remontin tarpeessa olevasta Alppilan kirkosta

Ajankohtaista

Kallion seurakunta aikoo luopua remontin tarpeessa olevasta Alppilan kirkosta

Alppilan kirkko tarvitsisi mittavan peruskorjauksen, eikä siihen ole nyt varaa. Seurakunta aikoo luopua myös nuorten tila Talosta.

Kallion seurakuntaneuvosto on valtuuttanut kirkkoherra Riikka Reinan valmistelemaan Alppilan kirkosta ja nuorten tilana palvelleesta Talosta luopumista. Tiloista luopumista suunnitellaan vuoden 2025 kesälle.

– Alppilan kirkko kuuluu niihin seurakuntien tiloihin, joiden peruskorjaukseen tai ylläpitoon ei anneta varoja Helsingin seurakuntayhtymässä. Taustalla on vaikea taloustilanne, mikä johtuu kirkollisverovarojen vähenemisestä ja kiinteistökulujen nousemisesta Helsingissä.

–  Alppilan kirkon remonttiin arvioidaan kuluvan noin 30 miljoonaa euroa, mikä olisi suuruudeltaan Helsingin seurakuntayhtymän neljän vuoden investointirahat kokonaisuudessaan.

Kirkon toimintaa on haitannut tammikuussa tapahtunut vesivahinko. Reinan mukaan kirkon kuntoon liittyviä haasteita on ollut koko hänen neljä ja puoli vuotta kestäneen virkakautensa aikana.

Nuorten tilassa Talossa Toisella Linjalla Kallion seurakunta on pyörittänyt viisipäiväistä toimintaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille yhteistyössä muiden keskustan alueen seurakuntien kanssa. Kun muut seurakunnat ovat nyt vetäytyneet toiminnasta, Kallion seurakunta ei pysty jatkamaan sitä omin voimin.

Tilanteen kartoittamiseksi järjestämme myös seurakuntalaisten kuulemisia Kalliossa, Kalasatamassa ja Alppila-Konepajalla.

Alppilan kirkon ja Talon monipuolista toimintaa on kuitenkin tarkoitus jatkaa muissa tiloissa. Tämän vuoksi työntekijöiden kanssa käydään syksyllä yhteistoimintaneuvottelut. Vaihtoehtoina uusiksi tiloiksi ovat Kallion kirkon tilat, pienemmät vuokratilat tai jonkin seurakunnan yhteistyökumppanin tilat.

– Tilanteen kartoittamiseksi järjestämme myös seurakuntalaisten kuulemisia Kalliossa, Kalasatamassa ja Alppila-Konepajalla, Reina kertoo.

Kallion seurakuntaneuvostolla olisi ollut vaihtoehtona myös henkilöstön ja toiminnan vähentäminen, mutta se teki päätöksen karsia ensisijaisesti tiloista. Toiminnan kehittämiseen panostamista kuvaa Riikka Reinan mukaan se, että seurakunta vakinaisti juuri yhteisökokin ja perhetyöntekijän virat.

– Tilanne aiheuttaa myös työntekijöissä huolta ja epävarmuutta, joten haluamme osoittaa, ettemme luovu toiminnasta vaan pyrimme etsimään halvempia ja luovempia tapoja sen toteuttamiseen.

Reinan mukaan seurakuntaneuvosto aikoo tehdä kipeän päätöksen tiloista luopumisesta ennen vuodenvaihdetta.

– Alppilan kirkko on monelle ihmiselle tärkeä paikka ja se on ollut mukana monessa keskeisessä elämänvaiheessa, joten kirkosta luopuminen aiheuttaa varmasti vielä monet itkut.

Kallion seurakunnassa on puhuttanut alkuvuoden ajan myös rippikoulumaksujen korottaminen 140 eurosta 210 euroon. Seurakuntaneuvosto päätti korottaa maksuja seurakuntien yhteisen linjan mukaisesti, mutta samalla se teki päätöksen, jonka mukaan maksuista voi hakea huojennusta tai vapautusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.