null Kallion seurakunta valmistelee Alppilan kirkosta luopumista – kahden kirkon ylläpitäminen merkitsi sitä, että henkilöstöä pitäisi vähentää yli kolmannes

Alppilan kirkon täyttöaste on korkea eli toimintaa on paljon. Iso ongelma on kirkon peruskorjaus, joka vaatisi paljon rahaa ja nostaisi vuokran niin korkeaksi, että se lamauttaisi seurakunnan toiminnan. Kuva: Katri Saarela

Alppilan kirkon täyttöaste on korkea eli toimintaa on paljon. Iso ongelma on kirkon peruskorjaus, joka vaatisi paljon rahaa ja nostaisi vuokran niin korkeaksi, että se lamauttaisi seurakunnan toiminnan. Kuva: Katri Saarela

Ajankohtaista

Kallion seurakunta valmistelee Alppilan kirkosta luopumista – kahden kirkon ylläpitäminen merkitsi sitä, että henkilöstöä pitäisi vähentää yli kolmannes

Seurakuntaneuvosto päätti tiedustella naapuriseurakuntien kiinnostusta yhteistyöhön, työnjakoon tai jopa seurakuntien yhdistämiseen Helsingin keskustassa.

Helsingin seurakuntien Rohkeasti yhdessä -ohjelmaan sisältyy mittavia säästöjä, jotka alkavat pikkuhiljaa realisoitua seurakunnissa. Kun seurakuntien saamat rahat vähenevät, on päätettävä, mistä leikataan eniten: henkilöstöstä vai kiinteistöistä.

Kallion seurakunnan ensi vuoden budjetti on Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston tekemien päätösten mukaisesti lähes 134 000 euroa pienempi kuin tänä vuonna. Tulevaisuus näyttää vielä hankalammalta, sillä seurakunnalla on suhteessa alueen jäsenmäärään ja seurakunnan jäsenmäärään keskimääräistä seurakuntaa huomattavasti enemmän neliöitä ja siten myös tiloista maksettavia seurakuntayhtymän sisäisiä vuokria.

Tilannetta hankaloittaa entisestään se, että seurakunnan toinen kirkko, vuonna 1957 valmistunut Alppilan kirkko, tarvitsee lähivuosina mittavan peruskorjauksen. Sen korjauskustannukset olisivat varovaisten laskelmien mukaan peräti 18,6 miljoonaa euroa eli enemmän kuin juuri peruskorjatun Lauttasaaren kirkon.

Jos rakennus korjataan, se nostaa Kallion seurakunnan sisäiset vuokrat pilviin: vuokra tuplaantuisi nykyisestä. Lisäksi kirkko on seurakuntayhtymän listalla, johon on kirjattu rakennuksia, joista tulevina vuosina kannattaisi luopua. Tämän vuoksi investointirahojen saaminen hankkeeseen on epätodennäköistä.

”Saamamme selvitys on hurjaa luettavaa”

Kallion seurakuntaneuvosto käsitteli tiistaina 23.8. seurakunnan lähivuosien talous- ja toimintasuunnitelmaa. Samassa yhteydessä neuvostolle esiteltiin konsulttiyritys BDO:n laatima selvitys, jossa kuvataan seurakunnan taloudellista tilannetta ja kolmea eri vaihtoehtoa tulevaisuuden ratkaisuiksi.

Seurakuntaneuvosto otti selvityksen vakavasti ja teki joukon päätöksiä. Yksi niistä on selvittää Alppilan kirkosta luopumista joko kokonaan tai osittain.

Mitä tekisimme tilalla, jota emme pystyisi käyttämään?

Samaan aikaan seurakunnan taloudessa varaudutaan siihen, että tilavuokriin alueelta on käytettävissä jatkossa 100 000 euroa. Jos Alppilan kirkosta ei luovuta, vähennystarve muusta budjetista olisi vähintään 650 000 euroa.

– Saamamme selvitys on aika hurjaa luettavaa. Jos pitäisimme kiinni kirkosta, joutuisimme vähentämään yli kolmanneksen henkilöstöstä. Meillä on nyt 35 henkilötyövuoden verran väkeä, vähennystarve on 13. Mitä tekisimme tilalla, jota emme pystyisi käyttämään? Kallion kirkkoherra Riikka Reina kiteyttää.

Reina kiittää seurakuntaneuvostoa, joka suhtautuu rohkeasti siihen, että asiat nostetaan pöydälle ja niitä lähdetään ratkomaan. Töitä toki riittää myös tulevalla, syksyn vaaleissa valittavalle uudelle seurakuntaneuvostolle, niin isoja ratkaisuja on edessä.

Alppilan kirkon kohtalo on sikäli avoin, että Kallion seurakunta voisi jäädä kirkkoon yhdeksi käyttäjäksi, jos tiloille löytyisi myös muita käyttäjiä, jotka osallistuisivat kustannuksiin. Sadantuhannen euron tilavuokraosuus voidaan käyttää Alppilaan tai sitten jonkun muun tilan vuokraan alueelta. Ilman tilaa ei aluetta aiota jättää. Päätöksiä pitää tehdä vuoteen 2026 mennessä.

– Alppilan kirkossa on paljon erilaisia tiloja, jotka ovat kovassa käytössä. Siellä on kirkkosalin lisäksi muun muassa jumppasali, iso keittiö, pienryhmätiloja, toimistotiloja ja kangaspuupaja. Kirkossa toimii myös päiväkoti. Tilasta kiinnostuneet voivat olla meihin yhteydessä, Reina sanoo.

Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan seurakunnan pitää jatkossakin näkyä kaikilla alueillaan. Jos nykyisistä tiloista joudutaan luopumaan, on tärkeää, että lasten ja nuorten toimintaan löydetään korvaavat tilat. Kuva: Jussi Helttunen

Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan seurakunnan pitää jatkossakin näkyä kaikilla alueillaan. Jos nykyisistä tiloista joudutaan luopumaan, on tärkeää, että lasten ja nuorten toimintaan löydetään korvaavat tilat. Kuva: Jussi Helttunen

Kalasatamassa pohditaan vaihtoehtoja alueen asukkaiden kanssa

Kallion seurakunta on jo aiemmin päättänyt luopua Redin Silta-tilasta syksyllä 2023. Mitä tarkoittaa Kalasataman alueelle päätetty yhteisöhanke, jossa puhutaan tilattoman seurakuntatyön kehittämisestä alueella? Siihen ohjataan pappi Visa Viljamaan työpanos.

– Kalasatamasta on kasvanut Imatran kokoinen alue, jossa asuu tulevaisuudessa 25 000 ihmistä. Joudumme luopumaan kauppakeskustilasta työvoimasyistä. Haluamme kuitenkin, että seurakunta näkyy alueella. Se voi tarkoittaa omaa vuokratilaa tai sitä, että toimimme jonkun yhteistyökumppanin tiloissa. Viljamaa liikkuu alueella ja somessa ja pohtii tulevaisuutta alueen asukkaiden kanssa, Riikka Reina kertoo.

Kallion seurakunnalla on Alppilan kirkon lisäksi myös muita tiloja, joiden kohtalo on tulevina vuosina vaakalaudalla: kerhotila Siltasaarenkadulla ja entinen Snellu, nykyinen Nuorten Talo toisella linjalla. Siellä kokoontuu useita kertoja viikossa kymmeniä nuoria ja iltapäiväkerho. Jos tiloista joudutaan luopumaan, pitää lapsilla ja nuorille löytää korvaavia tiloja.

Entä, jos seurakunnan kaikki toiminnot keskitetään Kallion kirkkoon? Löytyisikö sieltä paikka myös nuorille?

– Seurakuntaneuvosto lähtee siitä, että seurakunnan pitää olla läsnä kaikilla alueillamme eli Kalliossa, Alppilassa ja Kalasatamassa. Esimerkiksi nuorten toiminnan keskittäminen kirkkoon vaatisi rakenteellisia muutoksia.

Reinan mielestä tulevaisuudessa jäljellä jäävien kirkkojen pitää olla monikäyttökirkkoja. Se vaatii ratkaisuja, joihin saadaan myös Museoviraston tuki. Liedossa Turun lähellä tämä onnistui ja keskiaikaiseen kivikirkkoon pystyttiin tekemään sen toiminnallisuutta parantavia muutoksia. Tilaa Kallion kirkossa on, jos muutoksia tulevaisuudessa voidaan tehdä.

Yhteistyötä vai seurakuntien yhdistymisiä?

Seurakuntaneuvosto päätti, että naapuriseurakunnilta tiedustellaan kiinnostusta yhteistyöhön, työnjakoon tai seurakuntarakenteen kehittämiseen keskusta-alueella. Tarkoittaako tämä sitä, että myös seurakuntien yhdistyminen on mahdollista?

– Siitä on neuvostossa paljon keskusteltu, että erikoistuminen, eri asioihin keskittyminen ja hallinnon keventäminen olisi toisenlaisella seurakuntarakenteella paremmin mahdollista. Työnjako on yksi mahdollisuus, siinä voitaisiin jakaa eri tehtävien hoitamista isäntäseurakunnille. Myös yhdistymisistä on hyvä keskustella. Kutsu keskusteluun on tehty Tuomiokirkkoseurakunnalle, Paavalille, Töölölle ja Lauttasaarelle. Muitakin voi tulla mukaan, jos kiinnostusta on, Riikka Reina sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.