Vuosaaren seurakunta joutuu luopumaan Merirasti-kappelista – ”Ahdasta tulee”, sanoo kirkkoherra
Merirastin tilanteesta kokoonnuttiin keskustelemaan 25. lokakuuta. Moni toivoi Alvar Aalto -vaikutteita sisältävän rakennuksen säilyvän, mutta todennäköisesti edessä on purkutuomio.
Vuosaaren seurakunta luopuu Meri-Rastilassa sijaitsevasta Merirasti-kappelista vuoden loppuun mennessä. Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajan Osmo Rasimuksen mukaan Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto esittää seuraavaksi yhteiselle kirkkovaltuustolle kappelin purkuluvan anomista. Purkamisen jälkeen kappelin tontti palautuisi Helsingin kaupungille.
Vuosaaren seurakunnan kannalta tilanne on hankala. Tarvetta tilalle on, mutta Merirasti-kappeli vaatisi korjausta, eikä siihen ole varaa. Helsinkiläiset seurakunnat joutuvat karsimaan tilojaan seurakuntayhtymän Rohkeasti yhdessä -ohjelman tiukan talouslinjan ja tilavuokrien määräytymisen muutoksen vuoksi. Vielä tänä vuonna kirkkosalien vuokra kompensoitiin seurakunnille täysimääräisesti, mutta ensi vuodesta lähtien niistä maksetaan yhtä paljon vuokraa kuin muista tiloista.
– Yhteisen kirkkovaltuuston päätös vähentää seurakuntien määrärahoja ja nostaa sisäisiä vuokria oli viimeinen niitti. Vaikka luovumme tästä seurakuntamme toiseksi suurimmasta tilasta, seurakuntayhtymälle maksamamme vuokrat nousevat ensi vuonna, Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä kertoo.
– Jos kappeli olisi hyvässä kunnossa ja olisi rahaa, tämä on tila, jonka olisimme halunneet pitää. Pakon edessä joudumme tästä luopumaan.
Kappelilla on ollut monenlaisia käyttäjiä
Vuonna 2017 Wise Group teki kappelissa sisäilma- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen. Tutkimus osoitti, että Merirasti-kappeli on varsin huonossa kunnossa. Joitakin korjauksia on sen jälkeen tehty, mutta ei perusteellista remonttia.
Ongelmista huolimatta kappelille on ollut kysyntää. Sitä ovat käyttäneet Vuosaaren seurakunnan lisäksi muun muassa katolinen kirkko Suomessa, korealainen Church of Nazarine, Discantus-kuoro ja kaksi Nimettömät narkomaanit -ryhmää.
Kun kappelista luovutaan, seurakunnalle jäävät Vuosaaren kirkko, kauppakeskus Columbuksessa sijaitseva Katukappeli sekä Palvelutalo Albatrossissa sijaitseva seurakuntakeskus Valo. Tilat eivät nykyäänkään tahdo riittää suuren seurakunnan tarpeisiin.
– Ahdasta tulee. Kysyntää tiloista on, emmekä pysty niitä juurikaan tarjoamaan muille. Yksittäisille tilaisuuksille kyllä, mutta emme säännölliseen toimintaan, kirkkoherra Jussi Mäkelä sanoo.
Tiukkenevaan talouteen seurakunta on varautunut jo pitkään. Mäkelän mukaan Merirasti-kappeli on kuudes tila, josta seurakunta luopuu vuoden 2011 jälkeen. Samaan aikaan myös henkilötyövuosien määrä seurakunnassa on vähentynyt lähes puolella.
”Aallon kädenjälki näkyy”
Vuonna 1993 valmistuneen Merirasti-kappelin on suunnittellut arkkitehti Kaarlo Leppänen. Rakennus on osa niin sanottua korttelitaloa, johon kuuluvat myös purkulistalla olevat koulu, päiväkoti ja nuorisotalo.
Monille Meri-Rastilan asukkaille kappeli on tärkeä. Sen tilanteesta järjestettiin keskustelutilaisuus tiistaina 25. lokakuuta.
– Toivomme, että kappeli säilyy, koska se on tärkeä Meri-Rastilan identiteetin kannalta ja hyvän arkkitehdin suunnittelema. Hän työskenteli parikymmentä vuotta Alvar Aallon kanssa ja kappelissa näkyy Aallon kädenjälki, kertoo Pro Meri-Rastilan puolesta liikkeen Anna-Maija Virta.
Kaupunginosassa on joka tapauksessa edessä kova myllerrys. Torin ympärillä olevia rakennuksia puretaan, samoin asuinrakennuksia. Kaavassa, joka ei ole vielä lainvoimainen, säilytettäviä julkisia rakennuksia ovat terveysasema ja Merirasti. Helsingin kaupunginmuseo puolsi lausunnossaan kappelin suojelua asemakaavassa.
– Jos kaavat menevät lopullisesti läpi, noin 40 rakennusta puretaan täältä, Anna-Maija Virta sanoo.
Sanajumalanpalvelus ja jäähyväiset Merirasti-kappelille (Jaluspolku 3) sunnuntaina 30.10. klo 14–17 Merirasti-kappelissa. Kappelikahvit.
Jaa tämä artikkeli: