null Kastepäivä merenrantahuvilassa Laajasalossa mahdollistaa vaivattomat ristiäiset vauvalle tai isommallekin lapselle

– Kasteessa tapahtuu lapsen kannalta hyviä asioita, sanoo pappi Remo Ronkainen. Roihuvuoren seurakunnalla on kaksi lainattavaa kastemekkoa.

– Kasteessa tapahtuu lapsen kannalta hyviä asioita, sanoo pappi Remo Ronkainen. Roihuvuoren seurakunnalla on kaksi lainattavaa kastemekkoa.

Ajankohtaista

Kastepäivä merenrantahuvilassa Laajasalossa mahdollistaa vaivattomat ristiäiset vauvalle tai isommallekin lapselle

Laajarannan huvilassa vietetään kastepäivää 29. toukokuuta. 

Remo Ronkainen, olit kastepäivän pappina marraskuussa 2020. Miten kastepäivä sujui silloin?

– Kastepäivä oli ensimmäisiä tehtäviäni uudessa työpaikassani Roihuvuoren seurakunnassa. Mukana oli kuusi perhettä, ja lisäksi kummeja ja isovanhempia.

– Jokaiselle lapselle oli varattu puoli tuntia kastehetkeen. Laajasalon kirkolla on runsaasti huoneita, ja kukin perhekunta sai nauttia juhlakahvit omassa huoneessaan.

Miten kastekeskustelut käytiin korona-aikana?

– Emme tavanneet kasvotusten vaan soitin vanhemmille. Keskustelussa tuli esille, että muutaman lapsen kastaminen oli siirtynyt kesästä ja alkusyksystä eteenpäin. Kastepäivä tarjosi helpon ja maksuttoman tavan järjestää ristiäiset.

Mikä on kasteen merkitys? Mitä hienoa siinä on?

– Siinä tapahtuu hyviä asioita lapsen kannalta. Lähipiiri kokoontuu toivottamaan lapsen tervetulleeksi tähän maailmaan ja iloitsemaan hänestä. Hänen puolestaan ja koko perheen puolesta rukoillaan, ja lapsi liitetään Jumalan perheväkeen, seurakuntaan. Monille on tärkeää myös traditio, johon näin liitytään.

Onko seurakunnassa huomattu, että kirkon jäsenten lapsia jäisi kastamatta?

– Jonkin verran kyllä, mutta valtaosa kirkkoon kuuluvista tuo lapsensa kasteelle edelleen. Kastepäivä on kädenojennus niillekin perheille, jotka pohtivat, pitäisikö lapsi kastaa vai ei. Usein silloin toinen vanhemmista ei kuulu kirkkoon.

– Toki kirkosta eroaminen vaikuttaa siihen, että kasteiden määrä on vähentynyt Helsingissä.

Kastepäivässä kaikki muu on valmiina juhlapäivään paitsi kummit, eikö niin?

– Juuri niin. Lapsi tarvitsee kaksi konfirmoitua ja kirkkoon kuuluvaa kummia, mutta tarvittaessa yksikin riittää. Kummi on lapselle tärkeä aikuinen, joka kulkee hänen rinnallaan elämän eri vaiheissa. Kummin hengellistä tehtävää voi hoitaa esimerkiksi rukoilemalla kummilapsen puolesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.