null Esikoisvauva toi uudenlaista syvyyttä vanhempiensa elämään – ”Haluamme välittää Leeville samoja kristillisiä arvoja, joita itse olemme saaneet”

Minna Törrösen ja Esko Pakan esikoisen Leevin ristiäisiä vietettiin lokakuun alussa. Kuvauspaikkana oleva Karakappeli on toinen joulukuun Kastepäivän kastepaikoista, ja toinen on Villa Hvittorp.

Minna Törrösen ja Esko Pakan esikoisen Leevin ristiäisiä vietettiin lokakuun alussa. Kuvauspaikkana oleva Karakappeli on toinen joulukuun Kastepäivän kastepaikoista, ja toinen on Villa Hvittorp.

Ajankohtaista

Esikoisvauva toi uudenlaista syvyyttä vanhempiensa elämään – ”Haluamme välittää Leeville samoja kristillisiä arvoja, joita itse olemme saaneet”

Päätös Leevi-vauvan kastamisesta syntyi helposti.

Kolmen kuukauden ikäinen Leevi Pakka herää, kun hänen isänsä Esko Pakka nostaa hänet turvakaukalosta. Vauva ei itke, vaikka isä kääntelee häntä riisuessaan potkupuvun. Sitten isä nostaa hänet tottuneesti syliin.

Elämä on jo asettunut uuteen uomaansa tuoreessa vauvaperheessä ensimmäisten viikkojen opetteluvaiheen jälkeen. Leevi nukkuu kolmen tunnin pätkissä, syö ja nukahtaa uudelleen.

Esikoisen syntymä muutti Minna Törrösen ja Esko Pakan elämää. Yhtäkkiä kaiken keskipisteeksi tuli pieni lapsi, joka on täydellisessä riippuvuussuhteessa vanhempiinsa. Samalla elämässä on uudenlaista syvyyttä ja merkitystä, jota ei ollut aiemmin.

Törrösen mukaan äidiksi tuleminen oli ihanaa, ja esimerkiksi vauvan ensimmäisen hymy oli hieno hetki. Hän odottaa innolla Leevin seuraavia kehitysvaiheita.

– On uskomatonta, että tunnistan itseni Leevissä. Kun vertaan omia lapsuuskuviani ja katson häntä, huomaan selkeän yhdennäköisyyden, ­Esko Pakka sanoo.

Pakka huomaa kaipaavansa vauvaa työpäivien aikana. Kotiin palattuaan hän haluaa nauttia heti yhdessäolosta ja läheisyydestä.

Traditio jatkuu

Nimen löytäminen vauvalle vaati nimikirjan ja almanakan ahkeraa selaamista. Vaikka vanhemmat olivat miettineet eri nimivaihtoehtoja, yksikään niistä ei tuntunut sopivan vauvalle.

Leevi-nimi jäi pyörimään mieleen ja tuntui yhä sopivammalta. Valinnan teki helpoksi myös se, että nimi ei ole käytössä kummankaan suvun lapsilla.

Minna Törrönen ja Esko Pakka päättivät, että Leevi kastetaan.

On uskomatonta, että tunnistan itseni Leevissä. – Esko Pakka

– Päätös Leevin kastamisesta oli helppo, sillä minä ja Esko kuulumme kirkkoon ja meidät on kastettu, Minna Törrönen sanoo.

– Haluamme välittää pojalle samoja kristillisiä arvoja, joita itse olemme saaneet, esimerkiksi sen, että toisia tulee kohdella samalla tavalla kuin toivoo itseään kohdeltavan.

Esko Pakka kokee kasteen olevan mukava traditio, joka nyt jatkuu seuraavalle sukupolvelle.

Tutut lastenvirret kaikuivat ristiäisissä

Leevi kastettiin lokakuun alussa Espoonlahden kirkon Kastepäivässä. Vauvaperhe läheisineen kokoontui kastemaljan äärelle kirkkoon, jossa kirkkoherra Jouni Turtiainen kastoi Leevin.

Vanhemmat olivat valinneet laulettavaksi tutut lastenvirret Maan korvessa kulkevi lapsosen tie ja Jumalan kämmenellä. Lisäksi Esko Pakan isä lauloi kanttorin säestämänä.

Kastehetken päätyttyä juhlaväki siirtyi seurakunnan tarjoamille kakkukahveille.

– Leevin ristiäisten pitäminen kirkossa oli meille hyvä valinta, Minna Törrönen sanoo.

– Omassa kodissamme turvavälien pitäminen olisi ollut hankalaa. Leevin kaikki isovanhemmat pystyivät tulemaan kirkolle, vaikka kuuluvatkin riskiryhmään.

Vanhemmille jäi Leevin ristiäisistä hyvät muistot ja paljon valokuvia. Törrösen ja Pakan läheiset kokoontuivat silloin yhteen ensimmäistä kertaa. Kastepäivän tilaisuus oli heidän mielestään sopivan rento. Pappi piti koskettavan puheen ja antoi elämänohjeita, jotka tuore isä tunnustaa jo unohtaneensa.

Kastepäivä su 13.12. Karakappelissa ja Villa Hvittorpissa Kirkkonummella.

Lapsia kastetaan Kastepäivänä ensimmäistä kertaa Kirkkonummella sijaitsevassa Villa Hvittorpissa.

Lapsia kastetaan Kastepäivänä ensimmäistä kertaa Kirkkonummella sijaitsevassa Villa Hvittorpissa.

Kastepäivässä kaikki on valmiina

Espoon seurakuntien järjestämässä Kastepäivässä vauvan ensimmäinen juhla on tehty perheille helpoksi. Seurakunta tarjoaa tilat ja kakkukahvit, ja lainaa tarvittaessa kastemekon. Mukaan juhlimaan voi kutsua läheiset. Kastepäivä on maksuton ja avoin kaikille espoolaisille.

Kastettavaksi voi tuoda vauvan tai isomman, alle 15-vuotiaan lapsen. Samasta perheestä kasteelle voi tulla myös useampi lapsi.

Lapsen huoltajista ainakin toisen on kuuluttava kirkkoon. Lähtökohtaisesti kastettavalla tulee olla kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Tarvittaessa myös yksi riittää.

Joulukuun Kastepäivässä 13.12. uutena kastepaikkana on tarjolla Vitträsk-järven rannalla Kirkkonummella sijaitseva vanha jugendvaikutteinen kansallisromanttinen huvila. Espoon seurakuntien omistamassa linnaa muistuttavassa Villa Hvittorpissa kasteet toimitetaan yläkerran kappelissa. Kastekahvit katetaan kahteen eri tilaan. Lapsia kastetaan myös Karakappelissa.

Jaa tämä artikkeli: