null Helsinkiläisperhe vietti poikansa ristiäisiä Keskuspuistossa – koronakasteista ja -häistä tuli ilmiö

Lila Petäjän ja Matias Malmgrenin häät ovat vaarassa lykkääntyä. Kalle, Juho, Anna ja Jaakko Sorja viettivät kastejuhlaa metsässä.

Lila Petäjän ja Matias Malmgrenin häät ovat vaarassa lykkääntyä. Kalle, Juho, Anna ja Jaakko Sorja viettivät kastejuhlaa metsässä.

Hyvä elämä

Helsinkiläisperhe vietti poikansa ristiäisiä Keskuspuistossa – koronakasteista ja -häistä tuli ilmiö

Moni hääpari ja kasteperhe on lykännyt juhliaan epidemian vuoksi. Toiset ovat antaneet mielikuvituksen laukata.

Kaikki oleellinen varattiin vuosi sitten: Espoon tuomiokirkko, juhlapaikka Karjalohjalta, pitopalvelu ja bändi.

Neljäs heinäkuuta matinkyläläiset Lila Petäjä ja Matias Malmgren menevät naimisiin – tai sitten eivät. Hallituksen tämänhetkisen ohjeistuksen mukaan yli kymmenen hengen kokoontumisia ei tule järjestää, ja kirkko tottelee.

Häitä ja ristiäisiä voidaan viettää, mutta ei kymmentä isommalla porukalla.

– Eli meillä on vähän keissi päällä, joo, Petäjä sanoo.

Hääpari pohtii vaihtoehtoista juhlapäivää syyskuulle. Siitäkään ei ole takeita, että syyskuussa saa järjestää massabileitä.

Jos hääpäivää siirretään, Petäjä ja Malmgren ottavat jonkin verran taloudellisesti takkiinsa. Hotellivarausta ei voi siirtää, mutta juhlapaikan ja bändin väki ovat olleet joustavia.

Osalle vieraista muutos voi tulla kalliiksi. Parikymmentä ihmistä on tulossa juhlimaan ulkomailta, eikä lentolippuja välttämättä voi siirtää.

– Polttareita voi viettää sitten häiden jälkeen. Se ei mene ihan perinteisen kaavan mukaan, mutta se ei nyt ole prioriteetti, Petäjä sanoo.

Petäjä ei ole ainoa morsian, jonka hääsuunnitelmat ovat kiikun kaakun. Suurin osa Espoon kirkkoihin varatuista häistä ja ristiäisistä on lykätty tuonnemmaksi.

Lila Petäjä ja Matias Malmgren ovat varanneet Espoon tuomiokirkon vihkikirkokseen.

Lila Petäjä ja Matias Malmgren ovat varanneet Espoon tuomiokirkon vihkikirkokseen.

Rakkaus ja yhteys jatkuvat, muistuttaa kirkkoherra

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä kertoo, että sovituista keväthäistä noin puolet on siirretty tulevaisuuteen.

Kesäkuukaudet ovat kovinta hääsesonkia, ja Heltelän mukaan kesähäiden viettäjät odottelevat vielä tilanteen kehittymistä.

Moni Helsingin suosituimmista hääkirkoista kuuluu Tuomiokirkkoseurakuntaan: Vanhakirkko, Suomenlinnan kirkko, Agricolan kirkko ja Tuomiokirkko.

Kaikki eivät ole antaneet epidemian estää juhlia. Hääparit ovat marssineet lähes tyhjässä Tuomiokirkossa. Tilaisuuksia on videoitu ja lähetetty suorana sukulaisille ja ystäville. Isovanhemmat ovat voineet lausua rukouksensa tai pitää puheensa etänä.

Yksi pulma on päättää, ketkä kymmenen ihmistä saavat osallistua tilaisuuteen. Heltelä on suositellut, että sulhasen ja morsiamen sisarukset voivat tulla paikan päälle, mutta sisarusten puolisot eivät.

– Ensin monilla on ollut tilanteesta surua, mutta suurimmalle osalle on jäänyt lopulta hyvä mieli. Järjestetyt juhlat ovat olleet kauhean iloisia tapahtumia, Heltelä kertoo.

– Koronahäistä ja -kasteista on tullut tavallaan juttu.

Minijuhlissa on kukkinut myös huumori. Erään sulhasen isä päivitteli, että kun he menivät naimisiin, Berliinin muuri murtui. Kun poika astelee alttarille, maailmalla myllää koronapandemia.

– Sanoin, että teidän pitää miettiä suvussanne tarkkaan noita naimisiinmenoja, kun silloin tuntuu tapahtuvan maailmanlaajuisia mullistuksia, Heltelä naureskelee.

Hän korostaa, että poikkeustila ei kestä loputtomiin. Valtaosa juhlijoista aikoo pitää isot juhlat sitten, kun kriisitilanne on ohi. Kaikille halukkaille hääpareille ja kasteperheille järjestetään myös uusi kirkkoaika.

– Maailma ei lopu tähän. Rakkaus ja yhteys jatkuvat. Nyt on breikki, mutta jatkossa osaamme arvostaa toisiamme vielä enemmän.

Helsingin keskuspuisto on Sorjan perheelle tuttua ulkoilualuetta.

Helsingin keskuspuisto on Sorjan perheelle tuttua ulkoilualuetta.

Kirkko oli kiinni, joten kasteperhe meni metsään

Vantaan kirkoissa tilanne on samanlainen kuin naapurikaupungeissa. Vantaan kirkkoherrojen mukaan monia häitä ja kasteita on siirretty eteenpäin, mutta perumisia ei juuri ole.

– Vantaalla on pyritty kantamaan ihmisiä kriisin yli siten, että huolehdimme jokaisen saavan uuden ajan tulevaisuudessa, kertoo viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Vantaankosken seurakunnan pappi Maari Santala kertoo, että seurakunnassa on järjestetty jonkin verran pikkuporukoiden kasteita.

– Kasteperheen lisäksi paikalle tulee vain kaksi todistajaa. Tällaisia ei normaalitilanteessa ole lainkaan, Santala sanoo.

– Kastetilaisuuksia striimataan myös sukulaisille erityisesti nyt maakuntarajan sulkeuduttua.

Minusta tuntui, että näissä kummallisissa olosuhteissa on tavallistakin tärkeämpää järjestää ristiäiset.
– Jaakko-pojan äiti Anna Sorja

Kahdeksan kilometriä Vantaankoskelta etelään sijaitsee Helsingin Maunula. Maunulalaisilla Anna ja Kalle Sorjalla oli pulma.

Perheen toisen pojan Jaakon ristiäiset oli sovittu Käpylän kirkkoon, mutta epidemia pisti suunnitelmat uusiksi.

Anna ja kastepappi Kaisa Heininen miettivät, mitä tehdä.

– Perhe oli ollut tiiviisti kotona, mutta minä olin tavannut ihmisiä töissä. Rohkaisin, että ristiäiset voidaan siirtää, Heininen kertoo.

Vanhemmat halusivat kuitenkin kastaa pojan nyt.

– Minusta tuntui, että näissä kummallisissa olosuhteissa on tavallistakin tärkeämpää järjestää ristiäiset, Anna Sorja selittää.

Kotikastekin tuntui riskialttiilta, mutta Sorjan perheellä välähti.

– Anna soitti, että he ovat saaneet idean, kastepappi Heininen kertoo.

Vauva, äiti, isä, isoveli, pappi ja kaksi todistajaa kokoontuivat maaliskuun viimeisenä viikonloppuna puiden katveeseen Helsingin keskuspuistoon. Läsnäolijat seisoivat turvaetäisyyden päässä toisistaan.

Jaakko kastettiin samasta kastemaljasta, josta hänen isänsä Kalle kastettiin aikanaan. Kastemekko taas oli kulkenut äiti-Annan suvussa 1930-luvulta.

Isovanhemmat ja kummit seurasivat toimitusta puhelimista.

– Oli se haikeaa, että he joutuivat olemaan etänä. Kiva silti, että he näkivät meidät, Anna Sorja kertoo.

Metsässä juotiin kahvit ja syötiin kakku.

– Kun tilanne on joskus kesällä tai syksyllä ohi, aiomme järjestää kunnon juhlat kaikille, joiden piti tulla paikalle, Sorja sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.