null ”Koti on pyhä paikka ja turvasatama” – keväällä kastettu Wanessa ja perheen koti saivat siunauksen 

Päivi Helén siunasi sekä kodin että Wanessa Ruusun. Kevään kastetilaisuutta suurin osa juhlavieraista seurasi etänä. Nyt kummit pääsivät siunaamaan kummityttönsä.

Päivi Helén siunasi sekä kodin että Wanessa Ruusun. Kevään kastetilaisuutta suurin osa juhlavieraista seurasi etänä. Nyt kummit pääsivät siunaamaan kummityttönsä.

Hengellisyys

”Koti on pyhä paikka ja turvasatama” – keväällä kastettu Wanessa ja perheen koti saivat siunauksen 

Vantaalaiset Annamari ja Tero Ruusu halusivat, että heidän kotinsa siunataan. Perheen kuopus kastettiin keväällä, nyt pidettiin isommalla joukolla kastejuhla.

Kodin siunaaminen on kirkollinen toimitus, jota vain harva seurakuntalainen osaa pyytää. Viime vuonna koko maassa toimitettiin vain 470 kodin siunausta, joista Helsingissä 26, Espoossa 19 ja Vantaalla 11.

Sopiva hetki siunata koti on uuden kodin tupaantuliaisissa, kasteen yhteydessä tai vaikka avioliiton vuosipäivää juhlittaessa. Miksi kodin siunauksia järjestetään niin vähän?

– Ihmiset eivät tunne toimitusta tai se ei välttämättä tule mieleen. Joskus olen ottanut kodinsiunauksen puheeksi kastekeskustelussa, ja useimmat perheet ovat ottaneet sen mielellään mukaan kasteen yhteyteen, kertoo Tikkurilan seurakunnan pappi Päivi Helén.

Vantaalaiset Tero ja Annamari Ruusu tiesivät kodin siunaamisesta ja ehdottivat sitä Hélenille, josta on tullut heidän perhepappinsa. Hélen, joka on vihkinyt pariskunnan ja kastanut heidän yhteiset lapsensa Walentinin ja Wanessan, tarttui tilaisuuteen mielellään.

Päivi Helén siunasi Ruusujen kodin. Kuvassa Benjamin, Tero, Wanessa ja Annamari Ruusu.

Päivi Helén siunasi Ruusujen kodin. Kuvassa Benjamin, Tero, Wanessa ja Annamari Ruusu.

Niinpä kauniina elokuisena lauantaina Ruusujen perheen pihalle kokoontui sukulaisia ja ystäviä jatkamaan siitä, mikä koronakeväänä jäi kesken. Kodin siunaamisen yhteydessä vietettiin huhtikuussa kastetun Wanessan kastejuhlaa kakkukahveineen.

Kummit, jotka olivat osallistuneet kastetilaisuuteen keväällä koronatilanteen vuoksi vain etänä, pääsivät nyt laittamaan siunaavat kätensä Wanessan ylle.

– Tiesimme, että tällainen mahdollisuus on olemassa, sillä veljeni pojan ristiäisissä myös heidän kotinsa siunattiin. Lisäksi vanhemmillani on Sipoossa maatila, jossa on siunattu niin pellot kuin sato, Annamari Ruusu kertoo.

Ruusujen perheeseen kuuluu kahden yhteisen lapsen lisäksi ­Teron poika Benjamin, 16. Kun Tero osti talon vuonna 2013, he muuttivat siihen kahdestaan pojan ­kanssa.

– Äitini ihmetteli, eikö pienempi asunto olisi riittänyt, mutta asioilla on näemmä tarkoituksensa. Tapasin Annamarin keväällä 2014. Vuoden päästä hän muutti Ylästöön. Tammikuussa 2017 syntyi Walentin, ja talolle alkoi kummasti olla käyttöä. Naimisiin menimme samana kesänä Sipoon kirkossa, Tero Ruusu kertoo.

Kodin siunaus oli suvulle hieno mahdollisuus kokoontua yhteen.

Kodin siunaus oli suvulle hieno mahdollisuus kokoontua yhteen.

Keväällä kastetilaisuutta seurattiin etänä

Ruusuille on ollut itsestään selvää, että lapset kastetaan. Koronarajoitukset vaikuttivat Wanessan kastamiseen ainoastaan niin, että Pyhän Laurin kirkossa pidettyyn kastetilaisuuteen osallistuivat oman perheen lisäksi vain pappi ja Wanessan kummisetä Jari Lindholm. Kaikki muut juhlaan kutsutut 40 henkeä osallistuivat tapahtumaan suorassa videolähetyksessä, jonka kummisetä hoiti.

– Meille oli tärkeää, että poikkeusaikanakin Wanessa saisi kasteen ja nimen sen yhteydessä. Emme halunneet vain ilmoittaa nimeä maistraattiin, Annamari sanoo.

Ruusut arvostavat kirkon jäsenyyttä. Heidän elämäänsä kuuluvat kirkolliset perhejuhlat ja esimerkiksi joulukirkko sekä lapsiperheille suunnatut tapahtumat.

Wanessan kaste perheen keskiaikaisessa kotikirkossa oli vuorovaikutteinen. Etänä juhlaan osallistuneet kummit lukivat raamatuntekstin. Wanessan pikkuserkku Julia Luotamo lauloi kotoaan Mariskan sanoittaman ja muun muassa Anna Puun esittämän kappaleen Mestaripiirros. Juhlaväki oli pukeutunut parhaimpiinsa. Kahvit juotiin itse kunkin kotona.

Vaikka kummit myös siunasivat vauvan etäyhteyden kautta, tuntui kummi Riikka Lindholmista hyvältä kokoontua nyt isolla porukalla yhteen ja siunata vielä niin koti kuin Wanessakin. Isovanhempien tehtävänä kodin siunauksessa oli lukea tilaisuuteen valitut raamatuntekstit.

Isovanhempien roolina oli lukea raamatuntekstit. Virsiä laulettiin monisteista.

Isovanhempien roolina oli lukea raamatuntekstit. Virsiä laulettiin monisteista.

Lasten myötä kodin merkitys on korostunut

Miksi halusitte, että kotinne siunataan?

– Koti on pyhä paikka ja turvasatama. Siunauksessa annetaan kodille suojaa ja turvaa, toivotetaan kaikkea hyvää, Tero Ruusu pohtii.

Benjamin nauratti pikkusiskoaan Wanessaa, joka viihtyi isä Tero Ruusun sylissä.

Benjamin nauratti pikkusiskoaan Wanessaa, joka viihtyi isä Tero Ruusun sylissä.

Ruusujen mukaan kodista tekevät kodin sen ihmiset ja ilmapiiri. Koti on heille turvapaikka, jossa voi olla juuri oma itsensä ja jonne on helppo tulla vaikeankin päivän jälkeen.

– Lasten myötä kodin merkitys on korostunut. Meistä on ihanaa, kun kolmivuotias Walentin kertoo, kuinka hän rakastaa omaa kotia ja että siellä on parasta olla. Silloin tuntuu, että olemme onnistuneet luomaan kodista myös hänelle sellaisen paikan kuin olemme halunneet, Annamari Ruusu sanoo.

Kaunis tilaisuus, jossa maailman tärkein paikka saa siunauksen. 
– Tero ja Annamari Ruusu

Samat asiat nousivat esille pappi Päivi Hélenin puheessa. Hän muistutti, että elämän kaikkein tärkeimmät asiat ovat pohjimmiltaan lahjaa. Vaikka puoliso on oma valinta, hän ja parin keskinäinen rakkaus ovat lahjaa. Jokainen lapsi on ihme.

– Lasten koti on vanhempien välinen suhde. Kodin paras sisustus ovat siellä asuvat ihmiset ja heidän välisensä rakkaus, Helén sanoi puheessaan.

Kotiin kuuluu myös se, että kaikki ei aina suju käsikirjoituksen mukaan. Se, että kolmivuotiasta juhlat väsyttävät ja hän rauhoittuu kuvaan vasta, kun saa ilmapallon, tai että kukkamalja kaatuu, on elämää, joka tekee kodista kodin.

– Suosittelemme kodin siunausta muillekin. Se on kaunis tilaisuus, jossa maailman tärkein paikka saa siunauksen, Ruusut sanovat. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.