null Kolmekymppinen Lilian Forsblom on ollut kummitäti jo 14 vuoden ajan: ”Kummin tehtävä on kunnia-asia”

Vantaalainen Lilian Forsblom osallistui kummityttönsä kanssa Kymppisynttäreille Pyhän Laurin kirkossa. Se on mukava yhteinen muisto. He ovat käyneet siellä yhdessä myös Kauneimmissa joululauluissa.

Vantaalainen Lilian Forsblom osallistui kummityttönsä kanssa Kymppisynttäreille Pyhän Laurin kirkossa. Se on mukava yhteinen muisto. He ovat käyneet siellä yhdessä myös Kauneimmissa joululauluissa.

Hyvä elämä

Kolmekymppinen Lilian Forsblom on ollut kummitäti jo 14 vuoden ajan: ”Kummin tehtävä on kunnia-asia”

Tänä keväänä myös kummitäti on jännittänyt, miten käy vanhimman kummilapsen rippileirin ja konfirmaation.

Tämä vantaalainen kummitäti on onnellinen molemmista kummilapsistaan, 14-vuotiaasta tytöstä ja viisivuotiaasta ­pojasta.

– Hienointa kummiudessa on se, että se on erityislaatuinen suhde. Sitä huomaa, että on kummilapselle ­oikeasti tärkeä ihminen, miettii ­Lilian Forsblom, joka on peräti kolmentoista rakkaan lapsen täti.

– Kummityttöni on nyt rippikoulussa, ja hänellä olisi ollut kesäkuussa konfirmaatio Pyhän Laurin kirkossa. Olen odottanut tätä konfirmaatiota. Minusta se on yksi isoimmista asioista, johon kummiutta pääsee käyttämään.

Konfirmaatiota kannattaa odottaa

Koronapandemian vuoksi odotettu hetki muuttaa luonnettaan tai siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Forsblom toivoo, että konfirmaatiota ja rippijuhlaa siirrettäisiin mieluummin kuin vietettäisiin niitä etänä.

– Olen itse ollut vuosikausia mukana rippileireillä isosena. Tiedän, miten tärkeä ja iso kokemus ripari on nuorelle ja mitä riparilta voi saada omaan uskoonsa, Forsblom miettii.

Tämä kevään riparilainen on Forsblomin siskontyttö.

– Kun siskoni vanhemmat lapset syntyivät, en ollut itse vielä päässyt ripille. Toivoin kovasti kolmatta lasta heidän perheeseensä. Pääsin sitten kummiksi 17-vuotiaana.

– Olen pyrkinyt olemaan kummitytölleni luotettava aikuinen ystävä. Ehkä joistakin asioista on helpompi jutella nuorelle kummille kuin omille vanhemmille.

Lilian Forsblomin kummityttö valitsi näytettäväksi tämän pari vuotta vanhan kuvan.

Lilian Forsblomin kummityttö valitsi näytettäväksi tämän pari vuotta vanhan kuvan.

Kummi pääsi päiväkodin kummipäivään

Pienen kummipojan äiti on puolestaan Lilian Forsblomin lapsuudenystävä.

Kaverukset päättivät jo varhain, että he pyytävät toisiaan lapsensa kummiksi. Forsblomilla ei vielä ole omia lapsia.

Olen valmis juttelemaan lapsen kanssa isoista asioista, jos hän sitä haluaa.

Kun siskontytön kanssa on voinut viettää paljon aikaa yhdessä vauva-ajasta asti ja jakaa arkea, ystävän lapsen kanssa tilanne on toinen.

– On mennyt pidempiä aikoja niin, että ei ehditä nähdä. Välillä tapasimme vain muutaman kerran vuodessa. Nyt poika on muuttanut lähemmäs, tänne Vantaalle.

Forsblom onkin yrittänyt tehdä kummipojan kanssa mieleen painuvia juttuja. Kummi­tätinä hän oli mukana pojan päiväkodin kummipäivässä. He ovat myös käyneet yhdessä Linnanmäellä ja Angry Birds -puis­tossa.

Lapsi voi halutessaan kysellä isoista asioista

Uskonnollinen kasvatus on Lilian Forsblomin mielestä kummin perustehtävä.

– Minulle usko on hyvin henkilökohtainen asia. Kovin herkästi en silti lähtisi toista ohjaamaan mihinkään suuntaan. Tärkeämpää on olla läsnä ja mukana lapsen elämässä.

– Olen valmis juttelemaan lapsen kanssa isoista asioista, jos hän sitä haluaa. Esimerkiksi jos lapsi kysyy, mitä ajattelen tapahtuvan kuoleman jälkeen sen perusteella, että olen evankelis-luterilainen.

Hyvä kummi on Forsblomin mielestä läsnä oleva aikuinen, joka on vanhempien lisäksi lapsen elämässä mukana siten kuin pystyy ja tavalla, joka sopii molemmille. Kaikkien kanssa suhde ei välttämättä kehity yhtä läheiseksi. Toisaalta kummilapsensa kanssa voi olla läheinen, vaikka onkin välimatkaa ja aikaa välissä.

Isompana lapsi voi päättää itse, millä tavalla haluaa olla kumminsa kanssa tekemisissä.

– Kaikki tuttuni ovat halunneet lapselleen kummiksi jonkun tärkeän ihmisen. Nekin, jotka eivät kuulu kirkkoon, ovat pyytäneet lapselle epäviralliset kummit.

Katso lisää tarinoita ja kokemuksia kummiudesta: kumminkaa.fi. Myös Kummipäivää 31.5. voi viettää etänä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.