null Katukuvaaja Juha Kahilan Helsinki-valokuvissa ei näy ihmisiä – ”Onhan se ihan mieletöntä, että joku saa kuvistani jeesiä”

Juha Kahila valokuvaa Helsinkiä aamuöisin.

Juha Kahila valokuvaa Helsinkiä aamuöisin.

Hyvä elämä

Katukuvaaja Juha Kahilan Helsinki-valokuvissa ei näy ihmisiä – ”Onhan se ihan mieletöntä, että joku saa kuvistani jeesiä”

Juha Kahilan, 36, mielestä kadut ovat kauneimmillaan paljaina.

1. Minkälaisia valokuvia otat ja laitat Instagramiin?

– Vuosien varrella tyylini on muuttunut. Jossain vaiheessa ihmiset jäivät pois kuvistani. Minulla on tapana käydä kuvaamassa viikonloppuisin viiden aikoihin aamulla Helsingin keskustassa. Kadut ovat siihen aikaan aika tyhjiä.

– Kuvaan Helsinkiä, ja haluan näyttää kaupungin katuja paljaina. Minusta ne ovat silloin kauneimmillaan. Kerran seisoin puolitoista tuntia paikoillani, kun halusin saada päärautatieaseman sisäänkäynnistä ihmisettömän kuvan. Olin tosi aikaisin liikkeellä, mutta ihmisiä riitti.

– Minulla on käytössäni kamera, mutta kuvaan paljon myös kännykällä. Se kulkee aina mukana ja on helppo ottaa taskusta. Kännyköiden kamerat ovat nykyään sen verran laadukkaita, että niillä otettuja kuvia voi hyvin laittaa Instagramiin.

2. Miksi valokuvaat?

– Valokuvaaminen on minulle tapa rentoutua. Jotkut käyvät isoissa porukoissa kuvaamassa, mutta minä tykkään kuvata itsekseni.

– Kaikki muu unohtuu, kun katselee tyhjiä katuja ja pyrkii ottamaan niistä omantyylisiä kuvia. Toiset saavat työasiat pois päästään pelaamalla golfia. Minä tyhjennän pääni valokuvaamalla.

Seuraajamäärä ei ole minulle tärkeintä, vaan se, mitä ihmiset saavat kuvistani.

3. Kuinka usein Instagram-tililläsi voi nähdä uusia kuvia?

– Pyrkimys on, että joka aamu yhdeksän kymmenen aikoihin sinne ilmestyisi uusi kuva. Instagramin algoritmit pakottavat siihen, että kuvia kannattaa julkaista päivittäin, koska harvemmalla rytmillä voi käydä niin, että suurin osa seuraajista ei saakaan kuvaa omaan feediinsä.

– Minulla on nyt 8 352 seuraajaa. Seuraajamäärä ei ole minulle tärkeintä, vaan se, mitä ihmiset saavat kuvistani. Jollekulle Helsingistä poismuuttaneelle kuvani ovat tuoneet muistoja vanhoilta kotikulmilta. Masentunut oli saanut kuvistani voimaa niin, että hän lähti katsomaan livenä kuvaamiani paikkoja. Aikamoinen palaute. Onhan se ihan mieletöntä, että joku saa kuvistani jeesiä.

4. Helsingin tuomiokirkko vilahtelee Insta-tililläsi useasti. Oletko kirkkofani?

– Tuomiokirkko on ainoa rakennus, josta tulee Insta-tililleni kuvia tasaisin väliajoin. Pyrin laittamaan Tuomiokirkosta kuvan kerran kuussa aina eri kulmasta, eri säässä tai eri kellonaikaan, koska se on Helsingin hienoin rakennus.

– Minulla on aika paljon ulkomaalaisia seuraajia. Kysyy keneltä tahansa heistä, minkä paikan he tietävät Helsingissä, niin moni sanoo muistavansa Tuomiokirkon: ”Yes, I remember the Church.” Työpaikallani Y-säätiössä käy usein ulkomaalaisia vieraita tutustumassa Suomessa tehtävään asunnottomuustyöhön. Samalla reissulla he yleensä käyvät katsomassa Tuomiokirkon. Se on ohittamaton osa Helsinkiä.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Aitous. Jokainen ihminen on, minkälainen on. Kun on oma itsensä, se riittää. Se on pyhä asia. Ei kannata pyrkiä olemaan sitä, mitä ei ole vain miellyttääkseen muita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström keräilee Helsingin katuja

Hyvä elämä

Sanna Hellström aloitti a-kirjaimella alkavista kaduista ja on päässyt nyt e:llä alkaviin.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.