null Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström keräilee Helsingin katuja

Sanna Hellström yhdistää usein katujen keräilyn villakoiriensa ulkoiluttamiseen.

Sanna Hellström yhdistää usein katujen keräilyn villakoiriensa ulkoiluttamiseen.

Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström keräilee Helsingin katuja

Sanna Hellström aloitti a-kirjaimella alkavista kaduista ja on päässyt nyt e:llä alkaviin.

Jos tahtoo aloittaa uuden harrastuksen, joka on ilmainen, sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille sekä lisää arkeen liikuntaa ja kaupunkituntemusta, kannattaa alkaa kulkea Korkeasaaren eläintarhan toimitusjohtajan Sanna Hellströmin jalanjäljissä. Hellström nimittäin bongaa Helsingin katuja aakkosjärjestyksessä. Hän aloitti harrastuksensa noin vuosi sitten, syyskuun lopussa.

– Luin Helsingin Sanomien jutun katuja aakkosjärjestyksessä bongaavasta Johannes Laitilasta ja ajattelin, että tuohan on aika makeeta!

Sen jälkeen Hellström etsi kaupungin sivuilta ”Kaupungin puhdistussuunnitelmat” -nimisen listan, jossa on Helsingin kadut aakkosjärjestyksessä. Aloitus oli helppo: listassa ensimmäisenä oleva A.I. Virtasen aukio sijaitsee Kumpulassa, melko lähellä Arabianrannassa asuvan Hellströmin kotia.

Ihmisillä on usein tietyt reitit, joita he käyttävät.

Harrastus saa poikkeamaan tutuilta reiteiltä

Vuodessa Sanna Hellström on päässyt a:sta e-kirjaimella alkaviin katuihin. Hän sanoo, että hänellä on meneillään ”oma peli, omat säännöt”. Se tarkoittaa sitä, että hän voi vaikka hieman etuilla, jos pian vuoroon tuleva katu sattuu olemaan lähistöllä. Pääasiassa Hellström on kuitenkin noudattanut aakkosjärjestystä.

Harrastuksensa ansiosta Hellström on huomannut, kuinka kovaa vauhtia Helsinki kasvaa ja kuinka uusia katuja syntyy niin vanhoille kuin uusillekin alueille. Samalla harrastus konkretisoi sen, kuinka paljon tutuillakin alueilla on katuja, joita hän ei ole koskaan kulkenut.

– Ihmisillä on usein tietyt reitit, joita he käyttävät. Käyn esimerkiksi Malmin palloiluhallilla usein poikieni koripalloharrastuksen vuoksi, mutta Malmilla on paljon katuja, joilla en ole koskaan käynyt.

Bongausvuorossa oli Hermannissa sijaitseva Eläinlääkärikatu. Kadunnimi muistuttaa siitä, että eläinlääketieteellinen tiedekunta sijaitsi aikaisemmin alueella.

Bongausvuorossa oli Hermannissa sijaitseva Eläinlääkärikatu. Kadunnimi muistuttaa siitä, että eläinlääketieteellinen tiedekunta sijaitsi aikaisemmin alueella.

Hellström bongailee katuja lähinnä viikonloppuisin ja iltaisin, usein samalla kun ulkoiluttaa koiriaan. Viime kesä oli harrastuksen kannalta erinomainen, koska päivät olivat valoisia ja lämpimiä. Syksyn mittaan ja talvella tahti hidastuu.

– Kävelen pääasiassa valoisaan aikaan, koska silloin näkee kunnolla, millaista jollakin kadulla on.

Sanna Hellströmillä on tapana ottaa myös kuvia kaduista ja postata niitä Facebook-tililleen hashtagilla #KaikkiHelsinginKadut. Samalla hän kertoo muutaman sanan kadusta ja sen nimen historiasta. Postauksiin on mukava palata jälkikäteenkin.

– Se on vähän kuin lukisi päiväkirjaa. Joistakin kaduista tulee muistoja mieleen myös heti kun menen sinne. Saatan vaikka muistaa, että tällä kadulla oli joskus jotkut bileet.

Hellström toimi vuosia kaupunginvaltuutettuna. Silloin hänellä oli tapana tutustua jalkaisin alueisiin, joita oltiin kaavoittamassa. Nyt on kiinnostavaa nähdä, millaisia alueista on tullut.

Sanna Hellström ottaa bongausvuorossa olevilta kaduilta myös kuvia ja pyrkii selvittämään kadunnimen taustaa.

Sanna Hellström ottaa bongausvuorossa olevilta kaduilta myös kuvia ja pyrkii selvittämään kadunnimen taustaa.

Bongattavaa riittää vielä vuosikymmeniksi

Helsinki on täynnä hienoja ja kiinnostavia katuja. Sanna Hellström piti esimerkiksi Armfeltinkadusta Eirassa, myös esimerkiksi Kulosaaressa on monta hienoa katua. Askartie Malmilla oli jotakin sellaista, mitä Hellström ei osannut odottaa alueella näkevänsä, viehättävää puutaloidylliä.

Jokin aika sitten Hellströmin lapset kulkivat pitkin kaupunkia Pokémon-jahdissa. Katujen bongauksessa on paljon samaa.

– Samaa keräilyn fiilistä tässä on, mutta tämä on paljon järkevämpää! Tämä on myös koukuttavaa, Hellström kuvailee.

Katujen kulkeminen aakkosjärjestyksessä on harrastus, jossa riittää puuhaa vielä pitkäksi aikaa.

– Laskeskelin aluksi, että olisin kävellyt kaikki Helsingin kadut läpi siihen mennessä kun jään eläkkeelle, noin 25 vuodessa. Nyt olen kuitenkin ollut sellainen aktiiviharrastaja, jotentällä tahdilla siihen meneekin ehkä vain 20 vuotta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: