null Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen uskoo, että koronaepidemia auttaa ihmisiä löytämään kirkon merkityksen yhä syvemmin

– On ollut hienoa nähdä, miten kriisin keskellä ihmiset ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Niin seurakuntalaisten kuin työntekijöiden keskuudessa on ollut vahva yhdessä tekemisen henki, sanoo  kirkkoherra Mimosa Mäkinen. Kuvalähteet: Esko Jämsä ja Wikimedia Commons

– On ollut hienoa nähdä, miten kriisin keskellä ihmiset ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Niin seurakuntalaisten kuin työntekijöiden keskuudessa on ollut vahva yhdessä tekemisen henki, sanoo kirkkoherra Mimosa Mäkinen. Kuvalähteet: Esko Jämsä ja Wikimedia Commons

Ajankohtaista

Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen uskoo, että koronaepidemia auttaa ihmisiä löytämään kirkon merkityksen yhä syvemmin

Mimosa Mäkinen on ymmärtänyt, kuinka etuoikeutettu on voidessaan harjoittaa uskontoaan: ”Nyt itsestäänselvyydet karisevat.”

Luterilaisen kirkon piispat päättivät, että kirkoissa järjestettäviin jumalanpalveluksiin saavat osallistua paikan päällä vain messujen toimittajat. Muu seurakunta voi seurata jumalanpalveluksia internetin välityksellä. Syynä päätökseen on ympäri maailmaa leviävä koronavirusepidemia.

Tapaus on Suomessa harvinainen. Itsenäisyyden aikana jumalanpalveluksia on järjestelmällisesti peruttu vain toisen maailmansodan pommitusten vuoksi.

Myös esimerkiksi monet katoliset kirkot ympäri maailmaa ovat laittaneet messunsa toistaiseksi paussille.

Suomen luterilaiset piispat linjasivat myös, että kirkollisiin toimituksiin – kasteisiin, häihin ja hautajaisiin – saa osallistua korkeintaan kymmenen ihmistä.

Moni kirkko on kuitenkin auki yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten.

Kauniaisten suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra Mimosa Mäkinen on surullinen siitä, että ihmiset eivät voi tulla jumalanpalveluksiin.

– Ihmisten terveys on tietysti nyt etusijalla, hän toteaa.

Surkuttelun sijaan Mäkinen haluaa keskittyä niihin mahdollisuuksiin, joita kirkolla on epidemian keskellä.

– On ollut hienoa nähdä, miten kriisin keskellä ihmiset ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Niin seurakuntalaisten kuin työntekijöiden keskuudessa on ollut vahva yhdessä tekemisen henki.

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Koronavirus on pistänyt seurakuntien toiminnan uusiksi. Valtaosa tapahtumista, kerhoista, konserteista ja muusta ihmisiä kokoavasta toiminnasta on peruutettu.

– Epidemia näkyy ja kuuluu ilmapiirissä. Huoli, pelko ja epävarmuus kuuluvat ihmisten yhteydenotoissa. Samaan aikaan ilmassa on myös toivoa ja vilpitöntä auttamisen tahtoa, kirkkoherra Mäkinen kertoo.

Outo tilanne on saanut Mäkisen näkemään myös sen, kuinka etuoikeutetussa asemassa hän on saanut elää: hän on saanut harjoittaa uskontoaan ilman esteitä.

– Normaalioloissa kirkkoon pääseminen on niin itsestään selvää, että helposti unohtuu, kuinka monilla kristityillä ympäri maailmaa tilanne on jatkuvasti toinen. Koronan myötä itsestäänselvyydet karisevat.

Kauniaisten suomenkielinen seurakunta pyrkii siirtämään toimintaansa verkkoon siinä määrin kuin se on mahdollista. Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa somessa ja puhelimitse. Kirkkoherran mukaan sielunhoitoa, yksityisehtoollista ja diakonista apua järjestetään tarpeen mukaan.

– Olen saanut myös paljon viestejä siitä, kuinka tärkeä ja merkityksellinen seurakunta on. Vaikka toiminta muuttuu, tuo merkitys säilyy. Ehkä koronakriisi auttaa meitä löytämään sen entistä syvemmin, Mäkinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.