null Piispat päättivät: Seurakuntalaiset saavat osallistua jumalanpalveluksiin vain internetin välityksellä

Ajankohtaista

Piispat päättivät: Seurakuntalaiset saavat osallistua jumalanpalveluksiin vain internetin välityksellä

Kirkollisissa toimituksissa saa olla paikalla korkeintaan kymmenen ihmistä.

Luterilaisen kirkon piispat päättivät maanantaina 16.3., että seurakuntalaiset voivat osallistua jumalanpalveluksiin toistaiseksi vain internetin välityksellä. Jumalanpalveluksissa ovat fyysisesti paikalla vain jumalanpalveluksen toimittajat. Verkkohartaudet löytyvät täältä.

”Jumalanpalvelusten seurakunta muodostuu etäyhteyksin niihin osallistuvista”, piispat kirjoittavat julkisessa kirjeessään.

Piispat linjasivat myös, että jumalanpalveluksissa ei toistaiseksi jaeta ehtoollista.

Kirkkoja ei kuitenkaan suljeta täysin. Piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko pidetään jumalanpalveluksen jälkeen auki hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä, jonka kanssa voi keskustella. Piispojen mukaan hiljentymisen ja rukouksen mahdollisuus kirkoissa on ”kansakunnan kriisinkestävyyden kannalta tärkeä asia”.

Kirkolliset toimitukset, kuten kasteet, hautajaiset ja vihkimiset toimitetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Tilaisuuksissa voi olla paikalla enintään kymmenen ihmistä. Hautajaisten suhteen piispat suosittelevat, että vainaja siunataan haudalla, ei sisätiloissa.

”Näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa on tärkeää, että seurakunnat välittävät toivon ja luottamuksen sanomaa”, piispat kirjoittavat. Piispat kehottavat kristittyjä rukoilemaan sairaiden, sairastumista pelkäävien, terveydenhuoltohenkilökunnan ja muiden vastuuta kantavien puolesta.

”Kirkkoa tarvitaan nyt. Vaikka joudumme sulkemaan tiloja ja toimintoja, silmien, korvien ja sydänten on oltava sitäkin enemmän auki.”

Piispojen PDF-muotoisen kirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.