Tuula Pohjalaisen mielestä hautausmailla on samanlainen hyvinvointia lisäävä vaikutus kuin luontoympäristöllä. Hänelle erityisen läheinen on Maunulan uurnalehto.
Kävelyopas Tuula Pohjalaiselle metsäinen Maunulan uurnalehto on erityisen läheinen rauhoittumispaikka
Tuula Pohjalaiselle hautausmaat ovat hyviä paikkoja mietiskellä elämän rajallisuutta ja jatkuvuutta.
Helsinki-oppaana toimivan Tuula Pohjalaisen lempipaikkoihin kuuluvat hautausmaat. Maunulan uurnalehto on hänelle erityisen läheinen, osaksi sen vuoksi, että Pohjalainen asuu lähistöllä.
– Oulunkylän kartanon entisessä hevoshaassa sijaitseva uurnalehto on luonnoltaan kaunis, metsämäinen. Tämä on siitä poikkeuksellinen hautausmaa, että alueen läpi kulkee luontopolku.
Metsissä, lehdoissa ja purolaaksoissa kulkevan reilun kolmen kilometrin pituisen polun teemana on kuvaavasti luonnon kiertokulku.
– Maunulan uurnalehto on kooltaan melko pieni, kahdeksan hehtaaria, mutta siellä on erilaisia arkkitehtuuriltaan kiinnostavia hautakortteleita.
Pohjalaisen mukaan vuonna 1966 perustettuun Maunulan uurnalehtoon ei moni osaa hakeutua.
– Maunulan uurnalehto on ensimmäinen uurnahautauksiin erikoistunut hautausmaa Helsingissä. Tänne on haudattu tähän mennessä yli 22 000 helsinkiläistä. Hautausmaata laajennetaan jatkuvasti, sillä tänne haudataan vuosittain noin 500 vainajaa.
Tuula Pohjalainen arvostaa Maunulan uurnalehtoon ja muihin hautausmaihin kätkeytyvää historiaa, tarinoita hautakivien takana.
Hautausmaissa kiehtoo rauha ja historia
Parasta hautausmaalla on Tuula Pohjalaisen mielestä rauha. Siellä on helppo rauhoittua ja saada lohdutusta arjen keskellä.
– Paljon puhutaan luonnon hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta, ja sama vaikutus on hautausmailla. Ne ovat hyviä paikkoja pysähtyä mietiskelemään elämän rajallisuutta ja myös sen jatkuvuutta, Pohjalainen sanoo.
– Hautausmaat ovat toisaalta yllättävän sosiaalisia paikkoja. Ihmiset tervehtivät ja saattavat pysähtyä juttelemaan ja kertomaan elämästään. Mieleeni on erityisesti jäänyt Maunulan uurnalehdon tuhkien sirottelualueella kohtaamani rouva, joka kertoi käyvänsä siellä toisinaan viinilasillisella. Hän oli tehnyt niin aiemmin iltaisin kotona edesmenneen miehensä kanssa.
Tietysti Pohjalainen arvostaa myös hautausmaihin kätkeytyvää historiaa, tarinoita hautakivien takana. Maunulan uurnalehtoon on haudattu esimerkiksi monia kulttuurihenkilöitä. Heihin kuuluvat muun muassa Maunulassa asunut näyttelijäpariskunta Marja Korhonen ja Helge Herala, Levyraati-ohjelmasta tuttu muusikko Klaus Järvinen ja tv-kokki Jaakko Kolmonen.
Maunulan uurnalehtoon on haudattu tähän mennessä yli 22 000 helsinkiläistä.
Bulgariassa haudoille viedään herkkuja
Matkailualalla koko ikänsä toiminut Tuula Pohjalainen suoritti ennen korona-aikaa opaspalveluiden ammattitutkinnon. Hän alkoi sen jälkeen vetää Helsingissä erilaisia opastuskierroksia.
– Kierroksissa yhdistyvät hienosti liikunta, kulttuuri ja keskustelu. Minulla on joitakin vakituisia opastusryhmiä, ja saan heiltä usein ideoita uusista opastuskohteista. Ne eivät ole pikkujuttu, sillä ne vaativat paljon perehtymistä.
– Opastuksissa Töölö kuuluu lempikohteisiini. Siellä on niin paljon kaikkea kiinnostavaa. Helsinki on ylipäätään hieno jugendkaupunki. Jugendrakennuksia löytyy erityisesti Kruununhaasta ja Katajanokalta.
Toisenlaiseen kaupunkikulttuuriin Pohjalainen on tutustunut Bulgariassa. Hänellä on ollut 18 vuotta kakkoskoti Kreikan rajan tuntumassa sijaitsevassa Sandanskissa, roomalaisten perustamassa pienessä kylpyläkaupungissa.
Esimerkiksi hautauskulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta. Sandanskilaiset ovat hartaita ortodokseja: jokaisessa kylässä on oma kirkkonsa ja pappinsa. Vainajat haudataan vuorokauden sisällä, ja hautajaisista tiedotetaan lyhtytolppiin liimatuilla ilmoituksilla.
– Ne ovat kuin riemujuhlia verrattuna meidän hautajaisiimme, sillä niissä juhlistetaan vainajan elämää. Lähiomaiset myös kulkevat vainajan haudalla kahden viikon ajan aamiaisella ja vievät myöhemminkin sinne tämän lempiherkkuja, Pohjalainen kertoo.
Juttua muokattu 28.4.2025: poistettu maininnat Helsingin kävelyfestivaalista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Tosikävely voi johtaa tärkeisiin sisäisiin liikahduksiin – Tom Sjöblomin elämä muuttui, kun hän nousi sohvalta ja otti käyttöön ihmislajin vanhan supervoiman
Hyvä elämäAloitettuaan päivittäiset kävelylenkit uskontotieteilijä ja pappi Tom Sjöblom ryhtyi selvittämään, mistä muinaisuudesta saakka jatkuneessa liikkumistavassa on kyse.


”Kuolleiden podcast” pureutuu Malmin hautausmaan mysteereihin ja mullassa makaavien elämäntarinoihin
Ajankohtaista Hyvä elämä
