null ”Kuolleiden podcast” pureutuu Malmin hautausmaan mysteereihin ja mullassa makaavien elämäntarinoihin

Ajankohtaista Hyvä elämä

”Kuolleiden podcast” pureutuu Malmin hautausmaan mysteereihin ja mullassa makaavien elämäntarinoihin

Uudessa podcast-sarjassa hautausmaapappi ja kirjailija Kai Sadinmaa johdattaa hautausmaan hiljaisten jättiläisten ja unohtuneiden sankarien pariin.

Koska luet tätä, kuulut elossa olevien ihmisten pieneen vähemmistöön. Suurin osa maailmassa eläneistä ihmisistä on nimittäin kuollut. Arviot siitä, kuinka monta nykymuotoista ihmistä maapallolla on kautta aikain elänyt, vaihtelevat noin 50 miljardista reilusti yli 100 miljardiin. Joka tapauksessa nykyiset 7,6 miljardia sykkivää sydäntä ovat kuolleeseen enemmistöön verrattuna aika pieni porukka.  

Vainajista pieni osa, noin 200 000, on haudattu Malmin hautausmaalle Helsinkiin. Se on Suomen suurin hautausmaa. Siellä hiljaiset jättiläiset, hautausmaan ikivanhat puut, kuiskuttelevat viisauksiaan. Siellä kertovat tarinaansa maan poveen lasketut aikansa julkkikset: elokuvaohjaaja Mikko Niskanen, laulaja Armi Aavikko, näyttelijä Matti Pellonpää ja moni muu.

Patsas Mikko Niskasen haudalla.

Patsas Mikko Niskasen haudalla.

Malmin hautausmaalla on viettänyt paljon aikaa elossa oleva Kai Sadinmaa, pappi ja kirjailija, joka avaa kuolleiden kiehtovia tarinoita uudessa podcast-sarjassa. Hän kertoo mullissa makaavista pyrkimyksistä kohti unelmia ja toiveiden täyttymystä, rakkaudenkaipuusta ja unohtuneista sankareista. Mitä merkintöjä on Tapio Rautavaaran hautakivessä? Millaista on puiden rakkauselämä hautausmaan mullan alla? Mitä yhteistä on Roomalla ja Malmilla? Mikä on hautausmaan ”köyhien lasten kortteli”, joka vajoaa hiljalleen maahan?

Malmilta löytyy myös suomalaisen pasifistin, unholaan painuneen Arndt Pekurisen hauta. Hänen tarinansa muistuttaa monin tavoin Jeesuksen tarinaa, pohtii Sadinmaa. Jatkosodassa teloitetun Pekurisen hautakivessä on teksti, joka sekin viittaa Nasaretilaiseen: ”Elit rauhalle, siksi sinut ammuttiin. Sä elät sittenkin!”

Voit kuunnella Kuolleiden podcastia ilmaiseksi mm. Apple Podcasteissa, Soundcloudissa, Spotifyssa tai osoitteessa kirkkojakaupunki.fi/kuolleidenpodcast. Podcast on Kirkko ja kaupungin ja Malmin seurakunnan yhteistuotantoa. Tekstit perustuvat Kai Sadinmaan teokseen Kuolleiden kirja (Into, 2019).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.