null Keittiömystikko: Instagramin mielestä minun pitäisi muuttua

Puheenvuorot

Keittiömystikko: Instagramin mielestä minun pitäisi muuttua

Keho ansaitsisi arvostavaa kohtelua, jopa ylistystä. Sen sijaan meille kerrotaan, että sitä pitäisi muokata.

Instagram-sovellus tarjoaa seuraamieni julkaisujen välissä minulle suunnattuja mainoksia: treeniohjelmia, joogavaatteita, dieettejä, pakaroita kohottavia push up -legginssejä, suonikohjujen poistovälineitä, rinnat terhakkaan asentoon nostavia teippejä, ryhtiä suoristavia vaatteita, keskivartalon rasvaa sulattavia kiristysvöitä, hampaidenvalkaisukyniä, raskausarpia poistavia voiteita ja treenilaitteita. Yksi laitteista jännittäisi pakaroitani samalla kun viikkaisin pyykkejä tai makoilisin sängyllä. Toinen nykisi kasvojen ja kaulan lihaksistoa niin, ettei kaksoisleuasta tai kasvojen roikkumisesta tarvitsisi huolehtia.

Syntymäpäiväni onkin pian! Mitäpä nelikymppiselle naiselle muuta, paitsi ehkä kuviokaulin, imurin lisäosia tai kesämekko? Vielä minulle kaupataan vauvansängyn osiakin, gps-paikantimia lasten varalle sekä mielenrauhaa 15 sekunnin pätkissä.

Suurta osaa tarjotuista tuotteista en ole osannut kaivata. Rantakaudella ulkomuoto käy kyllä mielessä ja niin käynee muillakin. Ainakin nuoremmat kokevat hoikkuuden tärkeäksi rikkauden ja onnellisuuden ohella. FinTerveys2017 -tutkimuksen mukaan lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista on kuitenkin ylipainoisia ja neljännes työikäisistä lihavia.

Keho on kumppanimme syntymästä kuolemaan. Se on yhteydessä sieluun ja persoonaan. Onko oma kehosi lempeyden vai kurituksen kohde? Nautitko sen liikkeestä ja elinvoimasta vai tunnetko häpeää tai vihamielisyyttä? Entä onko hyvän kuntosi päämääränä toisten suoma ihailu vai terveys, jonka avulla voit palvella? Ruumis on hengen temppeli (1. Kor. 6:19).

Kehoa ei ole helppoa rakastaa, jos odotukset sitä kohtaan ovat kohtuuttomat.

Ollapa kotona kehossaan! Kehoa ei ole helppoa rakastaa, jos odotukset sitä kohtaan ovat kohtuuttomat. Kehossaan voi kokea traumoja, riippuvuutta tai epämukavuutta. Keho ansaitsisikin arvostavaa kohtelua, jopa ylistystä jokapäiväisestä toiminnastaan. Se tarjoaa myös radikaaleja hyväksynnän oppitunteja iän, sairauden tai muiden muutosten kautta. Niiden myötä kehosuhde voi päivittyä.

Naisena koen niinkin, että kehoni on tehnyt ihmeitä. Se on kutonut kasaan neljä ihmistä ja ollut osallinen luomistyössä. Mikä voima! Markkinavoimat eivät tätä näkemystä minulle kauppaa, joten jää omalle vastuulleni muistaa ja muistuttaa.

Naomi Wolf sanoo kirjassaan The Beauty Myth, että jos nainen keskittyy tuijottamaan peilikuvaansa, hänellä ei ole aikaa ajatella mitä maailmassa tapahtuu. Laihduttaminen voi näin vähentää naisten osallisuutta. Osuvia huomioita naisen kehosta ja kiloista tekevät myös Hanna Kinnunen ja Aino-Kuutamo Uusitorppa kirjassaan Valtavan ihana (Otava 2017). Kirjan tavoite on yhdistää kehonsa kanssa kamppailevat naiset.

Tasapainottaviakin viestejä siis on. Mainosten lomassa Insta-kuvakin (@hidasta) kysyy: Muistatko kuka olit, ennen kuin maailma kertoi sinulle, kuka sinun tulisi olla?

Yritän muistaa. Rauha kehoissamme!

Kirjoittaja on luokan- ja uskonnonopettaja, kirjailija, retriitinohjaaja, entinen lumilautailija, vaimo ja neljän lapsen äiti, jonka sydän sykkii hiljaisuudelle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.