null Keittiömystikko: Jos haluat ymmärtää ihmisyyttä, mene Ikeaan

Puheenvuorot

Keittiömystikko: Jos haluat ymmärtää ihmisyyttä, mene Ikeaan

Se on löytynyt! Paikka, jossa ihmiselämän koko kirjo on esillä. Jos aiemmille sukupolville kirkossakäynti oli yhteinen sukupolvikokemus, nyt se on reissu Ikeaan.

Olen kuluneen viikon aikana vieraillut Ikeassa kolme kertaa, sillä lomalla on raivaamisen, kodin ja sen ihmisten hellimisen vuoro. Nuorimpien lasten kanssa olemme suunnitelleet arjen valintoja, nauraneet ja syöneet – Ikeassa. Miestä ja teinejä en saanut mukaan.

Kodintavaroiden taivaassa näkyy koko elämän kirjo: vauva itkee, vanhus levähtää, pariskunta vitsailee, ystävykset etsivät itseään tarjonnan lomasta. Mutkaisilla käytävillä kulkee monien etnisten ryhmien edustajia, sukupuolia ja suuntautumisia, erilaisilla sosiaalisilla statuksilla varustettuja ihmisiä. Ikeassa ei erotella ateistia tai uskovaistakaan – kaikki saavat tulla. Parkkipaikan täyteydestä päätellen monet myös tulevat. Ikea onkin varsinainen ihmislaboratorio. Tarkkailija oppii siellä ihmisyydestä.

Ohitse lipuu äitejä ja tyttäriä samoilla sivuprofiileilla, sekä monilapsisia perheitä, joiden jäsenistä osa roikkuu ylösalaisin kärryistään. Heille on helppo toivoa hyvää.

Nuoripari pohtii häälahjatoiveita. Naisella on kantava ääni, mutta mieskin saa viimein esitettyä toiveensa yhteiselämälle: valkoiset, paksut pyyhkeet. Mietin: Hetken ne ovatkin tahrattomat.

Viisikymppinen rakastunut pari kulkee käsikynkässä. Mies sanoo naiselle: "Sinusta pitää pitää kiinni tällaisessa paikassa!"

Pieni tyttö ilahtuu matto-osastolla, käsi isänsä kädessä: "Noi on lentäviä mattoja!" Isä vastaa: "Niin varmaan." Keskustelu loppuu siihen.

Nuori nainen toteaa itseään nuoremmalle tietävästi: "Tällaista se aikuisuus kuule on: voi ostella lamppuja!"

Ikea on vaikutusvaltainen ilmiö, jonka liikevaihto on suurempi kuin monen valtion budjetti.

Tuotteiden testaus jatkuu kotiolosuhteissa: Kuinka moni lapsi onkaan saanut alkunsa Ikean patjalla? Entä kehtaako vieraille kattaa Ikean lasit? Kumpi kestää kauemmin: parisuhde vai pihalle ilman hoitoa lahoavat puutarhakalusteet?

Osa tavaroista kulkee mukana ensimmäisestä kodista seuraaviin. Meillä pullataikina tehdään aina samaan Ikean kulhoon. Paitsi arkisiin hetkiin, Ikea tarjoutuu mukaan myös ikimuistoiseen. Pinnasängyn mainokseen on yhdistetty raskaustesti, ja jos pissaa lehdelle plussaa, voi saada alennuskoodin.

Ikea on vaikutusvaltainen ilmiö, jonka liikevaihto on suurempi kuin monen valtion budjetti. Vuonna 2017 Ikeassa kävijöitä oli noin 936 miljoonaa. Yritys todella on mukana ihmisten elämässä, kodeissa, tuotteissa ja tottumuksissa. Ostaessani yritän olla ajattelematta maailman raaka-aineresursseja ja työolosuhteita. Ikealla on sentään kattava ja innovatiivinen vastuullisuusohjelma: oma tuulipuisto, kaasutankkauspiste, biokaasun tuotantoa ravintoloiden ruokahävikistä ja pian vegaanihodareitakin.

Jos aiemmille sukupolville kirkossakäynti oli normi ja yhteinen sukupolvikokemus, nyt se on kai reissu Ikeaan. Siellä suunta on selvä ja tie merkitty nuolin. Kärryyn sujahtaa matkalla tarpeetontakin, mutta kassalta lunastat myös iloa, täydempää vatsaa ja toivoa paremmasta.


Kirjoittaja on luokan- ja uskonnonopettaja, kirjailija, retriitinohjaaja, entinen lumilautailija, vaimo ja neljän lapsen äiti, jonka sydän sykkii hiljaisuudelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Keittiömystikko: Havahdu – olet vain käymässä täällä

Puheenvuorot

Kesä on yhtä ohimenevä kuin ihmisen elämä. Molempiin kannattaa heittäytyä, kun vielä voi!