null Kellonummen hautausmaa sai Green Flag Award -tunnuksen ensimmäisenä hautausmaana Suomessa

Työnjohtaja Sanna Kuula esittelee Kellonummen hautausmaan lampea.

Työnjohtaja Sanna Kuula esittelee Kellonummen hautausmaan lampea.

Ajankohtaista

Kellonummen hautausmaa sai Green Flag Award -tunnuksen ensimmäisenä hautausmaana Suomessa

Tuomarit vaikuttuivat Espoon suurimman hautausmaan rauhallisesta tunnelmasta, luonnonläheisyydestä ja ympäristövaikutusten huomioon ottamisesta.

Espoolaiselle Kellonummen hautausmaalle on ensimmäisenä hautausmaana Suomessa myönnetty arvostettu kansainvälinen viheralan tunnus, Green Flag Award. Tunnus myönnettiin Kaupunkipuutarhurien Seuran kesäluentopäivillä yhdelletoista muullekin viheralueelle Suomessa. Laadukkaita viheralueita on Suomessa palkittu kahdentoista vuoden ajan.

Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi kansainvälisesti englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio ja Suomessa Viherympäristöliitto ry. Viheralueita arvioivat koulutuksen saaneet vapaaehtoiset tuomarit 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla.

Espoon suurin hautausmaa Kellonummi on noin 20 hehtaarin laajuinen englantilaistyyppinen maisemapuisto. Auli Hietakangas-Kochin suunnittelema hautausmaa jakautuu kahteen pääosaan: metsähautausmaahan ja niittyhautausmaahan. Maisema vaihtelee metsän suojasta avoimiin niittynäkymiin. Hautausmaalla on myös lampi ja puro.

Tuomarit vaikuttuivat alueen rauhallisesta tunnelmasta ja luonnonläheisyydestä. Lisäksi tuomarit nostivat esiin alueen ympäristövaikutusten huomioon ottamisen sekä nykyisessä ylläpitotyössä että tulevaisuuden suunnittelussa. Kellonummessa on muun muassa muutettu, ja muutetaan jatkossakin, nurmikoita niityiksi.

Kellonummen hautausmaasta pidetään hyvää huolta. Hautausmaasta osa on metsää, osa niittyä.

Kellonummen hautausmaasta pidetään hyvää huolta. Hautausmaasta osa on metsää, osa niittyä.

Kehittämistyö jatkuu

Hautausmaa oli nyt ensimmäistä kertaa mukana tunnuksen haussa. Hautausmaan työnjohtajan Sanna Kuulan mukaan kerta ei jää viimeiseksi.

– Tämä on hieno saavutus, josta minä ja muut hautausmaan työntekijät olemme iloisia. Pohjana on jo ennen minua tehty työ, josta on ollut hyvä jatkaa. Itse olen ollut täällä vuodesta 2019. Tunnus on voimassa vuoden, ja aiomme hakea sitä jatkossakin, joten ei tässä jäädä laakereilla lepäämään, Kuula sanoo.

Kuulan mukaan hautausmaata arvioi kolme tuomaria, jotka kävivät paikan päällä sekä yksin että yhdessä. Heillä oli käytössään Hämeen ammattikorkeakoulun hortonomiopiskelijoiden hautausmaalle laatima toiminnanohjaussuunnitelma.

Peuroille ja kauriille yritämme järjestää hautausmaan kukkien sijasta ruokapaikkoja hautausmaan viereiseen metsään.
– Sanna Kuula

Tuomarit tekivät runsaasti kysymyksiä, myös sähköpostitse. He listasivat myös kehittämiskohteita, kuten pergoloiden maalauksen ja lammen muurin korjaamisen.

– Monet niistä olivat meillä itsellämmekin tiedossa ja tarkoitus on käydä niihin käsiksi mahdollisimman pian. Kierrätysasiat ovat meillä hyvin hoidossa, samoin luonnon monimuotoisuuden huomioiminen. Lisäämme sitä ja samoin sosiaaliseen kestävyyteen liittyvää toimintaa, Kuula kertoo.

Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että hautausmaalla käy kehitysvammaisia työntekijöitä työharjoittelussa. Myös Espoon Vamoksen kautta on tarkoitus saada nuoria työharjoitteluun. Suunnitteilla on myös hautausmaalle sopivaa toimintaa, kuten esimerkiksi pappien sielunhoitokävelyjä läheisiään surevien ihmisten kanssa.

Kellonummen hautausmaan hyönteishotelli.

Kellonummen hautausmaan hyönteishotelli.

Peuroja ja kauriita yritetään ohjata ruokinnalla läheiseen metsään

Ympäristökysymykset huomioidaan Kellonummella niin hoitotoimissa kuin hautausmaan suunnittelussa ja kehittämisessä. Kahdenkymmenen hehtaarin suuruisella alueella on laaja kirjo eläimiä. Runsaan puuston ja kasvilajiston lisäksi haudoille istutetaan joka kesä tuhansia kesäkukkia. Kausityöntekijöitä on kesällä viisitoista, omia työntekijöitä kuusi.

– Eläimistä on paljon iloa. Täällä liikkuu oravia. Keväisin lintujen laulu on ihan mieletöntä. Palokärki huutelee Mäyräkin on nähty. Toki joistakin eläimistä, kuten ampiaisista, on myös haittaa. Peuroille ja kauriille yritämme järjestää hautausmaan kukkien sijasta ruokapaikkoja hautausmaan viereiseen metsään. Tässä teemme yhteistyötä paikallisen metsästysseuran kanssa, Sanna Kuula sanoo.

Peura on hautausmaalla kutsumaton vieras, joka syö haudoille tuotuja kukkia. Peuroja ja kauriita yritetään ohjata ruokinnan avulla alueen ulkopuolella olevaan metsään.

Peura on hautausmaalla kutsumaton vieras, joka syö haudoille tuotuja kukkia. Peuroja ja kauriita yritetään ohjata ruokinnan avulla alueen ulkopuolella olevaan metsään.

Kellonummi on toiminut espoolaisten viimeisenä leposijana vuodesta 1987. Kolmenkymmenenviiden vuoden aikana alueelle on haudattu noin 6 000 vainajaa. Kellonummelle voidaan haudata arkussa tai uurnassa, tai tuhka voidaan sirotella. Hautausmaa palvelee kristittyjen lisäksi myös muita uskontokuntia ja uskonnottomia.

Suomen Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli 2 000 viheralueen kansainväliseen verkostoon 15 eri maassa, kuten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa, Belgiassa, Espanjassa ja Amerikassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.