null Ketola: Suomen katolilaisten uusi piispa Baskimaasta puhuu hyvin suomea ja kuuluu kiisteltyyn Opus Dei -järjestöön

Puheenvuorot

Ketola: Suomen katolilaisten uusi piispa Baskimaasta puhuu hyvin suomea ja kuuluu kiisteltyyn Opus Dei -järjestöön

Katolisessa kirkossa tapahtuu juuri nyt paljon. Piispat ovat koolla Vatikaanissa, ja uusia avauksia saattaa tulla.

Suomen katolilaiset saivat viimeinkin uuden piispan – neljän vuoden odottelun jälkeen. Edellinen piispa Teemu Sippo jäi eläkkeelle 2019. Miksi asiassa meni niin kauan, sitä en tiedä, mutta jotakin tekemistä lienee ollut sillä, että Vatikaani halusi piispaksi henkilön, joka tulee toimeen erilaisten ryhmien kanssa. Kokemukset näkemysten kärjistymisestä kirkon sisällä puolalaisen piispan aikana 2000-luvun alussa ovat varmasti jääneet varoittavina mieleen.

Uusi piispa on Espanjan Baskimaasta kotoisin oleva Raimo Goyarrola. Hänet tuntevat kehuvat miestä välittömäksi ja hyvin suomea taitavaksi papiksi. Goyarrola kuuluu Opus Dei -järjestöön, mikä saattaa joidenkin mielessä herättää epäilyksiä.

Huomionarvoista on, että nyt sekä Helsingissä että Tallinnassa on piispana Opus Deihin kuuluva kirkonmies. Tallinnan piispa on ranskalainen Philippe Jourdan, joka tiettävästi on varsin pidetty muidenkin kuin katolisten virolaisten keskuudessa.

Julkaisin vuonna 2006 tietokirjan Opus Dei – vaiettu salaseura? Päädyin siinä tulokseen, että järjestöä kohtaan esitetyt salaseurasyytökset olivat liioiteltuja.

Konservatiivinen Opus Dei oli tuolloin tapetilla, koska kirjailija Dan Brown oli tehnyt siitä pääkonnan huippusuosittuun jännitysromaaniinsa Da Vinci -koodi. Siinä hän kiteytti kaikki mahdolliset järjestöä koskevat salaliittoteoriat, joita maailmalla riitti. Erityisesti sen ankaralta tuntuva hengellisyys katumusruoskineen ja -vöineen aiheutti ennakkoluuloja. Suomessakin järjestö joutui epäilyjen kohteeksi.

Päädyin tulokseen, että järjestöä kohtaan esitetyt salaseurasyytökset olivat liioiteltuja.

Opus Dei tuskin enää herättää yhtä vahvoja negatiivisia mielikuvia kuin vajaat 20 vuotta sitten, vaikka Da Vinci -koodista tehtyä elokuvaa esitetään televisiossa vähän väliä. Silti oletan, että Goyarrola joutuu selittämään taustaansa haastatteluissa.

Katolisella kirkolla laajemmin on juuri nyt menossa varsinainen merkittävien tapahtumien ruuhka-aika. Viime lauantaina paavi nimitti uusia kardinaaleja, ja eilen alkoi Vatikaanissa piispainkokous, jonka keskustelut saattavat johtaa kirkon uusille poluille. Eilen paavi lisäksi julkaisi jatko-osan ympäristökiertokirjeelleen Laudato si'.


Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.