null Kolumni: Inkerin viisikko syö eväitä Venäjällä

Puheenvuorot

Kolumni: Inkerin viisikko syö eväitä Venäjällä

Moskovasta kantautuva uskonnollinen arvopropaganda on tehonnut myös muualla maailmassa, kirjoittaa Mikko Ketola.

Naisten pappisvihkimystä vastustava niin kutsuttu Inkerin viisikko haki syyskuussa pappisvihkimyksen Inkerin kirkosta, mikä herätti paljon kriittisiä kysymyksiä vihkimyksen syistä. Herätysliikejohtajat Daniel Nummela, Tom Säilä ja Lauri Vartiainen korostivat Kotimaa-lehdessä, että Inkerin kirkkoa ja heidän järjestöjään yhdistivät ”perinteiset arvot ja käsitykset avioliitosta ja sukupuolesta”. He vakuuttivat, ettei kyse ollut Venäjän vaikutustoiminnasta, kun sitäkin oli epäilty.

Oli sitten kyse ideologisen vaikutustoiminnan hedelmistä tai ei, viisikko joka tapauksessa on kyseisten näkemyksiensä osalta samassa leirissä kuin Moskovan patriarkka Kirill (Vladimir Gundjajev) ja Vladimir Putin. Nämä kaksi ovat voimakkaasti korostaneet, kuinka Venäjän ortodoksisessa kirkossa ja Venäjällä yleensä ei sorruta läntiseen rappioon, vaan pidetään kunniassa perinteisiä perhearvoja ja tuomitaan Pride-kulkueet. Näitä arvoja nuo kaksi Vladimiria ovat sanoneet Ukrainassakin ajavansa. Tulokset ovat kaikkien nähtävissä.

Hengenheimolaisuus seksuaalimoraaliin liittyvissä kysymyksissä saa perinteisesti merkittävät opilliset riidanaiheet unohtumaan.

Moskovasta kantautuva uskonnollinen arvopropaganda on tehonnut konservatiivisiin uskonnollisiin tahoihin eri puolilla maailmaa yllättävän laajasti. Usein samat tahot pitävät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan oikeutettuna. Konservatiivien liittoutuminen yli kirkkokuntien rajojen ei ole aivan uusi ilmiö, mutta se on kiihtynyt vuosien varrella. Hengenheimolaisuus seksuaalimoraaliin liittyvissä kysymyksissä saa perinteisesti merkittävät opilliset riidanaiheet unohtumaan.

Yksi esimerkki Moskovan propagandan tehosta on monien amerikkalaisten evankelikaalien kääntyminen ortodoksisuuteen ja liittyminen Venäjän ortodoksiseen ulkomaankirkkoon. Heitä on houkutellut juuri lupaus perinteisten arvojen kunnioittamisesta, joka heidän mielestään Yhdysvalloista nykyään puuttuu. He pitävät Putinia miehenä, joka voi pelastaa Yhdysvallat ja koko maailman moraaliselta turmelukselta. Edes Ukrainan sota ei ole avannut heidän silmiään. Onneksi Suomessa ei olla näin pitkällä. Vielä.

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.