null Ketola: Putin ja hänen hännystelijänsä ovat aiheuttaneet pitkäkestoisen vahingon Venäjälle

Puheenvuorot

Ketola: Putin ja hänen hännystelijänsä ovat aiheuttaneet pitkäkestoisen vahingon Venäjälle

Venäjän armeija on osoittautunut korruptoituneeksi tomppelijoukoksi, joka osaa ryyppäämisen lomassa murhata siviilejä ja ryöstää kodinkoneita mutta ei taistella.

Huomenna, Viron itsenäisyyspäivänä, tulee kuluneeksi vuosi Venäjän halveksuttavasta hyökkäyksestä Ukrainaan. "Sotilaallisen erityisoperaation" oli tarkoitus kukistaa Ukraina muutamassa päivässä, mutta suunnitelma olikin vain Venäjän valtio- ja sodanjohdon haihattelua ja toiveajattelua. Venäjän armeija osoittautui korruptoituneeksi tomppelijoukoksi, joka osasi kyllä ryyppäämisen lomassa murhata siviilejä ja ryöstää kodinkoneita mutta ei taistella tehokkaasti isänmaataan uhrautuvasti puolustavia ukrainalaisia sotilaita vastaan.

Ukrainan sotaa on joku luonnehtinut myös uskonnolliseksi sodaksi. Se on liioittelua, mutta totta on, että kirkoilla on ollut aktiivinen rooli sekä pahassa että hyvässä. Ukrainan kirkot ja uskonnolliset yhteisöt ovat joutuneet kärsimään sodasta monella tavalla. Niiden jäseniä on kuollut tuhansittain, ja kirkkoja on tuhoutunut erityisesti taistelualueilla suuri määrä. Venäjän armeija ei ole välittänyt siitä, ovatko tykinammukset ja ohjukset osuneet Moskovan vai Kiovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluviin rakennuksiin.

Venäjän ortodoksinen kirkko on menettänyt vaikutusvaltansa maailmanlaajuisessa ortodoksiassa.

Moskovan patriarkaatti ja sen pää, entinen KGB-agentti, patriarkka Kirill eli Vladimir Gundjajev ovat tukeneet sotaa kaikin voimin. Sodan joskus päätyttyä Venäjän tappioon Venäjän ortodoksinen kirkko on menettänyt lopullisesti  vaikutusvaltansa maailmanlaajuisessa ortodoksiassa. Se voi unohtaa haaveet ortodoksian johtajuudesta ja vain yrittää tehdä parannusta epäkristillisestä sotaintoilustaan.

Suomettuneisuuden huippuaikoihin 1976 valmistui neuvostoliittolais-suomalainen propagandaelokuva Luottamus, joka kertoi Suomen itsenäistymisestä Leninin suosiollisella avustuksella. Sitä esitettiin kouluissa, ja minäkin jouduin luokkani kanssa  kärsimään sen koulun liikuntasalissa. Paljon puuduttavampaa elokuvaa en muista nähneeni. Luottamuksen puute Venäjään tulee tämän sodan vuoksi kestämään pitkään. Putin ja hänen hännystelijänsä eivät ymmärrä, miten pitkäkestoisen vahingon he ovat aiheuttaneet Venäjälle.


Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.