Kevään abi Frida Nummi kirjoittaa uskonnon: ”Uskonnon kursseilla olen oppinut ajattelemaan suuremman kaavan kautta”
Vantaalaisesta Frida Nummista on ollut kiehtovaa huomata, kuinka laajasti uskonnot ovat vaikuttaneet kulttuuriin, taiteeseen ja yhteiskuntaan.
1. Vaskivuoren lukion musiikkilukion abi, Frida Nummi, 18, miksi kirjoitat ylioppilaskirjoituksissa tänä keväänä uskonnon?
– Haluan kirjoittaa uskonnon, koska olen aina ollut kiinnostunut eri uskonnoista. Uskonto on ollut minulle helppo aine ala-asteelta lähtien. Minusta on ollut kiinnostavaa päästä lukiossa laajentamaan tietämystäni tutusta kristinuskosta ja muista uskonnoista.
– Kirjoitan uskonnon myös siksi, että olen ajatellut hakea lukion jälkeen opiskelemaan teologiseen tiedekuntaan. En halua papiksi, mutta ehkä minusta voisi tulla uskonnonopettaja.
– Suoritan lukion neljässä vuodessa. Tänä keväänä kirjoitan uskonnon lisäksi englannin. Ensi syksynä on maantiedon ja ja äidinkielen vuoro. Viimeisenä keväänä kirjoitan lyhyen matematiikan.
2. Mikä asia on jäänyt lukion uskonnon tunneilta parhaiten mieleesi?
– Uskonnon kursseilla pääsimme perehtymään uskontoon monesta näkökulmasta. Olemme käsitelleet tunneilla esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon historiaa Suomessa ja sitä, miten uskonto näkyy mediassa. Lempikurssillani tutkimme, miten uskonto on vaikuttanut kulttuuriin ja taiteisiin.
– Kyseisellä kurssilla meidän piti analysoida jotakin taideteosta uskonnon näkökulmasta. Tein parini Siirin kanssa analyysin Henkien kätkemää -elokuvasta. Olin jo aiemmin nähnyt leffan ja pidin siitä, mutta oli kiinnostavaa havainnoida, millaisia šintolaisia elementtejä elokuvasta löytyi ja tajuta, mitä niillä haluttiin kertoa. Elokuvassa oli esimerkiksi kameja, jotka ovat muinaisjapanilaisia henkiä tai jumaluuksia.
3. Miten uskonnon opiskelu on muuttanut ajatteluasi?
– Uskonnon kursseilla olen oppinut ajattelemaan suuremman kaavan kautta. Mietin asioita enemmän erilaisista näkökulmista, enkä tyydy ensimmäiseen vastaukseen, joka tulee mieleen.
– Uskonnon opiskelu on vaikuttanut myös niin, että kirkossa käydessäni tykkään analysoida kirkkotaidetta. Yritän löytää vastauksen sille, miksi taiteilija on päättänyt asettaa jonkin asian juuri siihen kohtaan, mihin on sen asettanut tai mitä esimerkiksi tietyllä tavalla maalattu valo merkitsee.
4. Millaisia muistoja sinulle jää lukioajasta?
– Minulle jää lukiosta ihania muistoja kavereista, kursseista, opettajista sekä musiikki- ja näytelmäproduktioista, joissa olen saanut olla mukana. Minulla ei ole lukiosta kiire pois, ja onneksi saan olla täällä vielä vuoden. Kun aika on, lähden haikein mielin. Olen varma, että olen saanut lukiosta hyvän pohjan tulevaisuudelle.
– Hakiessani lukioon tiesin, että haluan juuri Vaskivuoren musiikkilukioon, koska täällä on mahdollisuus osallistua bänditoimintaan ja erilaisiin produktioihin. Tänä keväänä olen mukana Pikku naisia -näytelmässä, jossa näyttelen Marchin tädin roolin. Täti on vanha ja kärttyinen mummeli. Hänen vuorosanansa liittyvät suurelta osin siihen, että Marchin tyttöjen pitää päästä rikkaisiin naimisiin. Jaamme roolin rooliparini kanssa, ja olemme jakaneet näytökset tasan. Näytelmän ensi-ilta on 14.5.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Minulle pyhää on musiikki. Tykkään r’n’b:stä, soulista ja indie-musiikista. Lempiartistejani ovat James Mariott, Arppa ja Jungle. Löysin viime syksynä Tiktokista Junglen Back on 74 -kappaleen ja olin ihan, että oh my god, mikä tämä on. Lisäsin biisin Spotifyn soittolistalle, ja olen kuunnellut sitä tosi paljon.
– Päiväkummun leirikeskus Orivedellä on minulle pyhä paikka, jossa sielu lepää. Kävin siellä riparin ja olen ollut siellä isosena parina vuonna. Olin aiemmin myös mukana Suomen Lähetysseuran nuorten musiikkiyhtye Cuminassa. Bändi treenaa Päiväkummussa.
Uskonnon ylioppilaskoe on 22. maaliskuuta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Viidenkympin villitys – Jyrki69, Virpi Kätkä ja Sanna-Mari Hovi aloittivat teologian opiskelun aikuisiällä
HengellisyysThe 69 Eyes -yhtyeen keulakuva Jyrki69 eli Jyrki Linnankivi, 54, kutsuu opintoja salaiseksi nautinnokseen. CatCat-duosta tuttua Virpi Kätkää, 53, kiinnostaa papin ammatti. Kustannustoimittaja-kirjailija Sanna‑Mari Hovi, 54, halusi haastaa itsensä ja kohentaa elämänlaatuaan.