null ”Loimme tavallaan uuden instrumentin” – Kimmo Pohjosen ideoimassa uutuusteoksessa soi maaginen urkuharmonikka

Mikko Helenius (vas.) ja Kimmo Pohjonen tuottavat yhdessä aivan uudenlaista urkumusiikkia.

Mikko Helenius (vas.) ja Kimmo Pohjonen tuottavat yhdessä aivan uudenlaista urkumusiikkia.

Ajankohtaista

”Loimme tavallaan uuden instrumentin” – Kimmo Pohjosen ideoimassa uutuusteoksessa soi maaginen urkuharmonikka

Ultra Organ -teos yhdistää huikeasti urut ja harmonikan. Samalla se päivittää urkumusiikin tälle vuosituhannelle.

Harmonikka ja urut soivat videolla koko äänikirjollaan. Tällaista ei ole kuultu aiemmin. Esitykseen yhdistyy voimakas visuaalisuus, mikä lisää sen mystistä ja maagista tunnelmaa. Videolla soittavat harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen, urkuri Mikko Helenius ja rytmistä kudosta tuottava äänisuunnittelija Tuomas Norvio.

Kokeilevista teoksistaan tunnettu Pohjonen sai muutama vuosi sitten Kölnin Filharmoniassa vieraillessaan idean yhdistää omaan instrumenttiinsa urut. Hän kysyi, voisiko tehdä konserttisalin uruille sävellyksen. Luvan saatuaan hän tallensi urkupil­lien ääniä ja ohjelmoi ne harmonikkaansa.

Suomessa Pohjonen alkoi etsiä yhteistyökumppaniksi taitavaa urkuria. Helsingin piispa Teemu Laajasalo, joka silloin toimi Kallion seurakunnan kirkkoherrana, ehdotti kanttori-urkuri Mikko Heleniusta. Hänet tunnetaan monitaitoisena muusikkona, joka soittaa urkujen lisäksi harmonikansukuista bandoneon-soitinta.

– Kävi ilmi, että olemme kotoisin naapurikunnista, minä Viialasta ja Mikko Urjalasta, ja että myös Mikolta löytyy syntistä haitaritaustaa, Pohjonen kertoo.

Ultra Organ -teoksen pääsäveltäjänä toimi Pohjonen, ja osan teoksesta sävelsi Norvio. Kaikki kolme toimivat musiikin sovittajina.

– Loimme tavallaan uuden instrumentin, urkuharmonikan. Esitämme elektroakustista urkuharmonikkamusiikkia, joka yhdistää kyseisten soittimien äänenvärit, niiden harmonian ja pauhun, Pohjonen selvittää.

– Uruthan ovat akustinen soitin, joka on kehitetty kirkkomusiikkia varten. Teos tuo niihin uutta näkökulmaa ja päivittää urkumusiikin tälle vuosituhannelle.

Improvisointia live-esityksessä

Kun kyseessä on uudenlainen tapa tehdä musiikkia ja teos sisältää teknisesti paljon uutta, sen työstäminen on vaatinut melkoisesti tutkimista ja kokeiluja. Teosta on harjoiteltu Käpylän kirkossa, jossa Mikko Helenius työskentelee kanttorina.

Ultra Organ kuitenkin esitetään elokuussa ­Mikael Agricolan kirkossa, Heleniuksen toisessa kotikir­kossa.

Teos tulee elämään useita vuosia, jos vain riittää kiinnostusta.

– Kyseessä on moniulotteinen musiikillinen kokonaisuus, jossa on keskeisenä elementtinä myös visuaalisuus. Urkujen ja harmonikan sointi, samoin kuin Otso Vartiaisen suunnittelema valaistus, pääsevät oikeuksiinsa Agricolan kirkossa. Siellä on tehty aiemminkin erilaisia musiikillisia ja visuaalisia kokeiluja, Helenius sanoo.

– Urkujen soinnin aistiminen on kehollista ja vahvasti yhteydessä rakennukseen, jossa niitä soitetaan. Ultra Organissa urkujen matalia ääniä on vielä äänisuunnittelussa tehostettu.

Pohjosesta on tärkeää, että urkuri pystyy improvisoimaan ja tuomaan siten live-esitykseen oman panoksensa.

– Tuomas puolestaan luo esityksessä erilaisia rytmejä urkuäänistä. Hän toimii linkkinä meidän välillämme, sillä minä soitan alhaalla kirkkosalissa ja Mikko ylhäällä urkuparvella.

Kiinnostusta ulkomaita myöten

Kimmo Pohjonen arvelee, ettei tällaisella sapluunalla ole tehty aiemmin vastaavaa. Kuvaavaa poikkeuksellisessa teoksessa on sekin, että ­Ultra ­Organin viimeinen osio valmistui ensimmäisenä. Sävellysprosessi eteni siis nurinkurisesti lopusta alkuun.

– Minulla on jatkuvasti työn alla useita projekteja, ja kutsunkin itseäni projektityöntekijäksi. Tämä kolmivuotinen sävellysrupeama on kuitenkin ollut ehdottomasti työläin, sillä tässä on tarvittu meidän kolmen kesken toimivaa yhteistyötä ja kommunikaatiota.

Ultra Organ esitettiin täydelle salille helmikuussa Hampurin uudessa Elbfilharmonian konserttisalissa. Muitakin ulkomaankeikkoja on tiedossa. Pohjonen uskoo, että teos tulee elämään useita vuosia, jos vain riittää kiinnostusta.

Hänellä ja Mikko Heleniuksella ei ole tiedossa tämän jälkeen uusia yhteistyökuvioita. Pohjonen heittää, että he voisivat lähteä soittamaan Kauppatorille haitaria turistien iloksi.

– Olen kyllä nykyään enemmänkin laiturihaitaristi, sanailee Helenius.

Ultra Organ -teoksen tuottajina ovat Helsingin juhlaviikot ja Helsingin urkukesä. Helenius ei vielä tiedä, ehtiikö käymään niiden tilaisuuksissa. Sen sijaan Juhlaviikoilla monet kerran soitintaan revitellyt Pohjonen yrittää työkiireistä huolimatta käydä erityisesti Huvila-teltan konserteissa.

– Toki myös Urkukesän konsertit kiinnostavat. Niissä olisi hyvä käydä myös vertailun vuoksi, Pohjonen toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.