null Kirjastoauto Helmi tuo espoolaisille lukemista lähes kotiovelle – ”Verorahojani saa käyttää mieluusti tähän”

Taija Leinonen ja Neo kävivät Helmi-kirjastoautossa lainaamassa lastenkirjoja. Tällä kertaa valikoimista löytyi ainakin kirja poliisiautoista.

Taija Leinonen ja Neo kävivät Helmi-kirjastoautossa lainaamassa lastenkirjoja. Tällä kertaa valikoimista löytyi ainakin kirja poliisiautoista.

Hyvä elämä

Kirjastoauto Helmi tuo espoolaisille lukemista lähes kotiovelle – ”Verorahojani saa käyttää mieluusti tähän”

Pääkaupunkiseudulla on hyvät palvelut, mutta kirjastoauto on monille tärkeä. Kirjastoauto Helmistä moni espoolaislapsi on lainannut ensimmäistä kertaa kirjan.

Kun Helmi-kirjastoauto kaartaa Vesirattaanmäen pysäkille, muutamat lähitalojen ovet avautuvat ja asiakkaat lähtevät kohti kirjastoautoa, nuorimmat jopa juoksujalkaa. Tätä on selvästi odotettu! Helmi-kirjastoauto on toinen Espoon kahdesta kirjastoautosta. Se käy päivisin päiväkodeilla ja kiertää iltaisin asuinalueita pysähtyen viidelläkymmenellä eri pysäkillä. Toinen kirjastoauto Välkky kiertää lähinnä kouluja ja tapahtumia. Yhteensä pysäkkejä on 146.

On torstai ja vettä tulee hetkittäin taivaan täydeltä, joten asiakkaita saattaa olla vähän normaalia vähemmän.

– Eniten asiakkaita on maanantaisin ja tiistaisin iltareiteillä, kirjastoneuvoja ja Helmi-kirjastoauton kuljettaja Pertti Sompajoki kertoo.

Sari Halme rientää Vesirattaanmäen pysäkille muutama kirja kädessään. Puoliso Tomi ja poika Valtteri ovat jo tulleet edeltä.

– Käymme täällä lähes aina ja lainaamme erityisesti lastenkirjoja. Luemme paljon, sillä se auttaa lasta sanoittamaan maailmaa, Sari Halme kertoo.

Monien espoolaisten matka kirjastolle on Helmin ansiosta vain kymmeniä metrejä. Se näkyy myös siten, että osa asiakkaista kipaisee kirjastoautolla mukavasti kotiverkkareissa, hiukset märkänä juuri suihkusta tulleena, villahousuissa tai vaikka tohvelit jalassa. Ymmärrettävästi osa välttelee tästä syystä kirjastoautolla kyttääviä toimittajaa ja kuvaajaa, mutta viesti tulee selväksi: kirjastoauto on monelle espoolaiselle tärkeä palvelu.

Pertti Sompajoki on työskennellyt kirjastoautossa lähes 20 vuotta. ”Työ on itsenäistä ja vaihtelevaa, eikä kahta samanlaista päivää ole.”

Pertti Sompajoki on työskennellyt kirjastoautossa lähes 20 vuotta. ”Työ on itsenäistä ja vaihtelevaa, eikä kahta samanlaista päivää ole.”

Kirjastoautossa saattaa törmätä myös naapuriin

Parinkymmenen minuutin pysähdyksen jälkeen Helmin matka jatkuu. Pitkäniitty 1, Pitkäniitty 2, Miilukorpi… Uudehkon näköisiä asuinalueita lähellä suuria teitä. Kirjastoalalla seurataan tarkasti sitä, kuinka Espoo muuttuu. Mihin rakennetaan uusia koteja, kouluja ja päiväkoteja. Kirjastoauto on kiertänyt Espoossa noin 50 vuotta. Sinä aikana kaupunki on kasvanut valtavasti.

– Kirjastoauto on palvelu, joka saattaa olla toiminnassa alueella jopa ennen kauppoja, Helmissä työskentelevä kirjastoneuvoja Johanna Majavuo kertoo.

Piia Larema kuuluu niihin onnellisiin, joilla kirjastomatka on Helmin ansiosta kadun ylityksen mittainen.

– Olen kirjastoauton vakioasiakas. Luen paljon, ja lainaan täältä erityisesti dekkareita ja tiedelehtiä. Hirveän hyvin täältä löytää lainattavaa. Joskus myös varaan jotakin tänne.

Iso osa kirjastoautosta lainattavista kirjoista on lastenkirjoja. Barbapapat ovat kestosuosikkeja.

Iso osa kirjastoautosta lainattavista kirjoista on lastenkirjoja. Barbapapat ovat kestosuosikkeja.

Jos kirjastoautoa ei olisi, Lareman lähin kirjasto olisi Entressessä Espoon keskuksessa. Kirjastoautossa on Entressen kirjastoon verrattuna sellainen hauska puoli, että siellä törmää helposti myös naapureihin.

–  Minulle tämä on tärkeä palvelu. Verorahojani saa käyttää mieluusti tähän, Larema sanoo.

Kirjastoauton yhteisöllisen vaikutuksen on huomannut myös toisella pysäkillä kirjastoautolle saapuva Piritta. Hän käy kirjastoautolla pienen Lahja-tyttärensä kanssa, joka tykkää kirjastoautolla käymisestä kovasti.

– Täällä näkee naapureita, tällainen palvelu vaikuttaa yhteishenkeen. Meillä lähin kirjasto olisi muuten noin kolmen kilometrin päässä Entressessä. 

Helmi on saapunut Pitkäniityntien pysäkille. Kirjastoneuvoja Johanna Majavuo kurkkaa, näkyykö asiakkaita.

Helmi on saapunut Pitkäniityntien pysäkille. Kirjastoneuvoja Johanna Majavuo kurkkaa, näkyykö asiakkaita.

Joillekin kirjastoautolla käyminen on viikon kohokohta

Johanna Majavuo on työskennellyt kirjastoautossa noin kolme vuotta, hänen työparinsa Pertti Sompajoki kohta 20 vuotta. Sompajoki on tehnyt liikkuvaa työtä ennenkin.

– Olen ajanut myös kauppa-autoa, hän paljastaa.

Kirjastoalan ammattilaisille kirjastoauto on hauska työpaikka, sillä maisemat vaihtuvat, näkee erilaisia puolia kaupungista ja asiakkaat tulevat tutuiksi. Kaikki työpäivät ovat erilaisia ja asiakkaat yleensä tyytyväisiä.

– Joillekin kirjastoauton saapuminen voi olla päivän tai viikon kohokohta, Pertti Sompajoki sanoo.

Kirjastoautot käyvät paljon myös erilaisissa tapahtumissa, jolloin tavataan vähän eri ihmisiä kuin yleensä.

Koska kirjastoautot käyvät päiväkodeilla, kouluilla ja alueilla, joilla asuu paljon lapsiperheitä, monelle espoolaislapselle kirjastoauto on ensimmäinen kosketus kirjaston palveluihin ja kirjojen lainaamiseen.

Lahjaa kiinnostavat Muumit.

Lahjaa kiinnostavat Muumit.

Monenlaista lukemista tiiviissä tilassa

Kirjastoautossa on tiiviit tilat, mutta valikoima on yllättävän monipuolinen. Hyllyssä on romaaneja, tietokirjoja, lehtiä, lastenkirjoja, DVD-levyjä, musiikkia…

Kielivalikoimaa on kuitenkin rajattu tilanpuutteen vuoksi: luettavaa löytää vain suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Muunkielistä aineistoa voi toki varata ja noutaa sitten kirjastoautosta.

– Eniten täältä haetaan lastenkirjoja ja varauksia, Johanna Majavuo kertoo.

Puhtauteen kiinnitetään kirjastoautossa nyt aivan erityistä huomiota.

Puhtauteen kiinnitetään kirjastoautossa nyt aivan erityistä huomiota.

Olipa kirjasto sitten pyörien päällä tai ilman, kirjaston työntekijöiltä saatetaan kysyä lukuvinkkejä – tai sitten ihan mitä tahansa. Kirjastoammattilaisilla kun on sellainen maine, että heillä on pääsy kaiken tiedon äärelle.

– Joskus meiltä tosiaan kysytään myös lukusuosituksia. Silloin saatan suositella jotakin, jota olen itsekin lukenut, että kokeilepa tätä. Kun tulee kiperiä kysymyksiä, sitten kaivetaan tietokannat auki. Ei tässä työssä sentään mikään yli-ihminen tarvitse olla, Majavuo toteaa.

 Tomi Halme ja Valtteri-poika käyttivät lainausautomaattia.

 Tomi Halme ja Valtteri-poika käyttivät lainausautomaattia.

Pääkaupunkiseudulla on kuusi kirjastoautoa

Espoossa kirjastoautoja on kaksi, Helmi ja Välkky. Niiden reitit ja aikataulut näet täältä.

Vantaalla kirjastoautoja on kaksi, Tarina ja Haave. Niiden reitin ja aikataulut löydät täältä

Helsingissä on kaksi lastenkirjastoautoa, Skidi ja Stoori. Stoori on uusi ja korvasi Stara-kirjastoauton. Skidin ja Stoorin reitin ja aikataulut näet täältä. Lauantaina 7.11. Stooriin on mahdollista tutustua eri puolilla Helsinkiä. Stoori on Ala-Malmin torilla 9.30–11, Stoan aukiolla Itäkeskuksessa klo 12–13.30 ja Senaatintorilla kello 14–15.30. Maukka ja Väykkä -hahmot (Lotta Kuusisto ja Paavo Kerosuo) ovat mukana koko päivän. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.