null Espoossa kirkko auttaa omaishoitajia antamalla heille hengähdystaukoja arjen keskellä

Ilman vapaaehtoisten työpanosta ei hoivaparkkia voisi järjestää, sanoo Minna Martiskainen, joka toimii etsivän vanhustyön diakonina Olarin seurakunnassa.

Ilman vapaaehtoisten työpanosta ei hoivaparkkia voisi järjestää, sanoo Minna Martiskainen, joka toimii etsivän vanhustyön diakonina Olarin seurakunnassa.

Ajankohtaista

Espoossa kirkko auttaa omaishoitajia antamalla heille hengähdystaukoja arjen keskellä

Sairasta omaistaan hoitava pääsee piipahtamaan omille asioilleen, kun vapaaehtoiset huolehtivat hänen läheisestään tällä välin. 

Moni läheistään hoitava elää tukalassa tilanteessa. Pitkäaikaissairasta tai vammaista omaista ei voi jättää yksin. Tekisi mieli piipahtaa kaupassa tai muilla omilla asioilla, mutta lyhyttäkään poissaoloa on hankala järjestää.

Diakonissa Minna Martiskainen toimii etsivän vanhustyön diakoniatyöntekijänä Olarin seurakunnassa. Hän on tavannut Espoon kaupungin työntekijöitä, jotka kertoivat, että erityisesti omaishoitajat kaipaavat tukea.

Moni omaishoitaja ei tiedä oikeuksistaan

Sitovaa hoitotyötä tekevälle omaishoitajalle kuuluu hoitopalkkio, oikeus eläkkeeseen, lakisääteiset vapaapäivät ja muut omaishoitoa tukevat palvelut.

Pulma on siinä, että moni omaistaan hoitava ei tiedä hänelle kuuluvista oikeuksista ja palveluista. Hän saattaa hoitaa kotona esimerkiksi iäkästä puolisoaan tai vanhempaansa tai sairasta lastaan.

– On tärkeää löytää yhteys näihin ihmisiin, jotta voimme antaa heille hengähdystauon ja auttaa heitä hakemaan apua, sanoo Minna Martiskainen.

Parkki tarjoaa matalan kynnyksen apua 

Omaishoidettavien hoivaparkki on uusi matalan kynnyksen paikka, joka avautuu helmikuussa Olarin kirkolla.

Hoivaparkki suo omaishoitajalle lyhyen asiointikäynnin esimerkiksi kauppaan tai parturiin. Läheisestä huolehtivat sillä aikaa diakoniatyöntekijä Minna Martiskainen ja vapaaehtoiset seurakuntalaiset.

Myös Espoonlahden seurakunta tarjoaa tänä keväänä samantyylistä mahdollisuutta Soukan kappelilla.

Kappelin Sopukka-tilassa päivystää kevätkaudella kolmena perjantaina vapaaehtoisia, jotka huolehtivat omaishoitajan läheisestä esimerkiksi kaupassa käymisen tai muun asioinnin ajan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.