null Kirkko ja kaupungin artikkeli sai Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen: ”Journalismin täytyy tuoda kuuluviin ne ihmiset, joiden ääntä ei muuten kuunnella”

Eija Salon haastattelu julkaistiin Kirkko ja kaupungissa joulukuussa 2022.

Eija Salon haastattelu julkaistiin Kirkko ja kaupungissa joulukuussa 2022.

Ajankohtaista

Kirkko ja kaupungin artikkeli sai Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen: ”Journalismin täytyy tuoda kuuluviin ne ihmiset, joiden ääntä ei muuten kuunnella”

Toimittaja Kata-Riina Heinonen-Tricaricon artikkeli vantaalaisesta Eija Salosta nosti esiin rakenteellisen köyhyyden, toteaa palkintoraati.

EAPN-FIN – Suomen köyhyyden vastainen verkosto on myöntänyt vuoden 2023 Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen toimittaja Kata-Riina Heinonen-Tricaricolle. Kirkko ja kaupunki -lehdessä ja Kirkkojakaupunki.fi-verkkomediassa joulukuussa 2022 julkaistun artikkelin otsikko oli ”Köyhyys riisuu ihmiseltä määräysvallan omaan elämään” – Sairauseläkkeellä elävä Eija Salo tekee lisätienestejä kirpputorimyynnillä, mutta rahat eivät riitä.

EAPN-FIN on avoin verkosto köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan toimiville järjestöille, ryhmille ja kansalaisille. Verkosto on poliittisesti riippumaton.

Ongelmat myös kasvavat, kun joka kuukausi on valittava, mitkä lääkkeet täytyy jättää ottamatta.
– Kata-Riina Heinonen-Tricarico

Palkintoraadin mukaan Heinonen-Tricaricon artikkeli on ihmisläheinen, konkreettinen ja syvältä koskettava, ja siinä kuuluu vahvasti haastatellun Eija Salon oma ääni.

Raati kiinnitti erityistä huomiota siihen, miten Heinonen-Tricarico onnistui köyhyydestä kärsivän henkilön kautta kertomaan rakenteellisesta epäoikeudenmukaisuudesta. Tämä teki artikkelista yhteiskunnallisesti merkittävän.

Ääneen ne, joiden ääntä ei kuulla

Kata-Riina Heinonen-Tricarico on Kirkko ja kaupungin vakituinen avustaja. Hän kertoo, että artikkelin aihepiiri oli tarkoituksellisesti ajoitettu joulunaikaan.

– Pohdimme, miten kiihtynyt inflaatio ja energiakriisi vaikuttavat pienituloisten ihmisten joulunviettoon. Halusimme kirjoittaa köyhyydestä avoimesti, hän kertoo.

– Olin kyllä itsekin melko järkyttynyt, miten vähällä todella pienituloisen täytyy tulla toimeen. Tuntui, että haastateltava oli koputtanut kaikkiin mahdollisiin oviin, eikä mikään niistä auennut. Ongelmat myös kasvavat, kun joka kuukausi on valittava, mitkä lääkkeet täytyy jättää ottamatta, hän sanoo.

Heinonen-Tricaricon mielestä journalismille luovuttamatonta on, että asioista puhutaan todenmukaisesti.

– Samaan aikaan näkökulmavalinnat ohjaavat sitä, miten asioista kerrotaan. Mielestäni journalismin täytyy tuoda kuuluviin ne ihmiset, joiden ääntä ei muuten kuunnella.

Valokuvaajalla on vastuu, miten kohde esitetään

Palkitun artikkelin valokuvat kuvannut Jani Laukkanen sai EAPN-FIN:n raadilta kunniamaininnan. Raadin mukaan artikkelin sisältö tiivistyy kuvaan haastatellusta Eija Salosta loskaisella kadulla kädessään kaksi pussia tyhjiä pulloja ja kainalosauva.

Mitä valokuvaajan pitää ottaa huomioon tällaista juttua kuvatessa?

– Kaikessa kuvaamisessa on vastuu siinä, mitä nostetaan esiin. Valokuvaamisessa on kyse siitä, miten kohde nähdään. Onko tulkinta realistinen vai kaunisteleva? Tulkinta voi lähteä myös keulimaan, Laukkanen toteaa.

– Olen kuvannut paljon ihmisiä, jotka ovat reunalla, ja olen aina löytänyt toisesta ihmisestä jotakin, mihin voin itse samastua. Toinen ihminen on aina jollain lailla peilikuva omasta itsestä, ja tämä pätee ihan asemasta riippumatta. Tässä artikkelissa kosketti myös se, että kuka tahansa meistä voi milloin tahansa tipahtaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomi sai jo kolmannen kerran Euroopan neuvoston moitteet liian alhaisesta perusturvan tasosta

Ajankohtaista

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea pitää suomalaisen perusturvan tasoa liian matalana. Erilaisten tukien kokonaisuuskaan ei takaa kaikille mahdollisuutta kohtuulliseen elintasoon.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.