null Kirkko osallistuu ilmastomarssiin Helsingissä – ”On tärkeä näyttää, että meitä on paljon”

Ilmastovanhemmat ry:n mielenosoittajat kehottivat ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja osoittivat tukeaan 15-vuotiaalle ruotsalaiselle ilmastoaktivistille Greta Thunbergille Eduskuntatalon portailla Helsingissä ilmastomarssia edeltävänä päivänä.

Ilmastovanhemmat ry:n mielenosoittajat kehottivat ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja osoittivat tukeaan 15-vuotiaalle ruotsalaiselle ilmastoaktivistille Greta Thunbergille Eduskuntatalon portailla Helsingissä ilmastomarssia edeltävänä päivänä.

Ajankohtaista

Kirkko osallistuu ilmastomarssiin Helsingissä – ”On tärkeä näyttää, että meitä on paljon”

Senaatintorilta eduskuntatalolle kulkeva ilmastomarssi vaatii aktiivisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Suurtapahtuma ilmastonmuutoksen torjumiseksi Helsingissä kokoaa lauantaina 20.10. marssille monia järjestöjä. Senaatintorilta alkava marssi päättyy eduskuntatalon edustalle, jossa puolueiden edustajat vastaavat kansalaisten ilmastohuoleen.

Yksi marssille osallistujista on Helsingin seurakuntien ympäristöasiantuntija Elina Hienonen.

– Mielestäni on nyt tärkeä näyttää, että meitä on paljon, joille huoli ilmaston muuttumisesta on tärkeä, sanoo Hienonen.

Omalla osallistumisellaan Hienonen haluaa osoittaa valtion johdolle ja muille päättäjille, että heillä on tärkeä rooli tässä asiassa. Eduskunta päättää verotuista ja kivihiilen käytön sallimisesta, kunnat taas siitä, mitä polttoainetta niiden energialaitoksissa käytetään.

Ilmastomarssiin osallistuu myös kirkon aktiiveja. He marssivat omana ryhmänään ja kantavat banderolleja. Esimerkiksi Malmin seurakunnan nuoret ovat valmistautuneet mielenilmaukseen tekemällä Minkä jäljen jätämme? -banderollin.

Kirkko mukana konkreettisin toimin

Hallitusten välinen ilmastopaneeli (IPCC) julkaisti vastikään uusimman raporttinsa. Sen mukaan jo 1,5 asteen lämpötilan nousu aiheuttaisi merkittäviä riskejä sekä ihmisille että luonnolle.

– IPCC:n viesti luomakuntamme tilasta on vakava, toteaa arkkipiispa Tapio Luoma.

– Haluamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta konkreettisin toimin. Haastamme omat jäsenemme ja myös muun yhteiskunnan mukaan rakentamaan toivoa, Luoma sanoo.

Kirkon omaa energia- ja ilmastostrategiaa työstetään parhaillaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Strategian työnimenä on Hiilineutraali kirkko 2030. Sen on määrä valmistua ensi tammikuun aikana.

Me kirkossa voimme omilla valinnoillamme osoittaa, että emme vain puhu vaan myös teemme töitä ilmastoasioiden hyväksi. - Elina Hienonen

Seurakunnissa on mahdollisuuksia päästövähennyksiin esimerkiksi luopumalla kirkon tilojen öljylämmityksestä ja parantamalla rakennusten energiatehokkuutta. Kirkolla on mahdollisuuksia myös tarkastella omia hiilinielujaan.

Helsingin seurakuntien ympäristöasiantuntija Elina Hienosen mukaan kirkon on tärkeä olla mukana Helsingin ilmastomarssilla sekä moraalisena toimijana että konkreettisena käytännön toimijana.

– Me kirkossa voimme omilla valinnoillamme osoittaa, että emme vain puhu vaan myös teemme töitä ilmastoasioiden hyväksi.

Esimerkiksi Helsingin seurakunnat kilpailuttivat viime kesänä sähkösopimuksensa, ja edellyttivät sähkön tuottamista kokonaan uusiutuvalla energialla. Samoin Helsingissä tutkitaan mahdollisuuksia aurinkopaneeleiden ja maalämmön käytön lisäämiseen.

Irti fossiilisista polttoaineista

Ilmastomarssilla vaaditaan tulevan eduskunnan sitoutuvan muun muassa Suomen irtautumiseen fossiilisista polttoaineista, nettopäästöjen laskemiseen alle nollan ja fossiilitukien lopettamiseen. Marssijat kannattavat lisäksi uusiutuvan energian ja energiansäästön lisäämistä, ekosysteemin suojelua ja ilmastokasvatusta kaikille koulutusasteille.

Mielenosoituksen koolle kutsujina toimii useita järjestöjä, kuten Suomen luonnonsuojeluliitto, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Ilmastovanhemmat, Greenpeace, Kepa, Maan Ystävät ja Plan Suomi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.