null Viikin kirkko sai aurinkopaneelit: ”Keräämme kokemuksia kirkkoja ja muita seurakuntarakennuksia varten”

Suntio Sanna Matilainen Viikin kirkon katolla, jonne on asennettu 70 aurinkopaneelia.

Suntio Sanna Matilainen Viikin kirkon katolla, jonne on asennettu 70 aurinkopaneelia.

Ajankohtaista

Viikin kirkko sai aurinkopaneelit: ”Keräämme kokemuksia kirkkoja ja muita seurakuntarakennuksia varten”

Helsingin seurakuntien käyttämä sähkö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla.

Helsinkiläisen Viikin kirkon katolle asennettiin toukokuussa aurinkopaneelit. Paneeleja on 70 kappaletta, joten kyseessä on oikeastaan pienimuotoinen aurinkosähkövoimala.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen kertoo, että kiinteistöosastolla on valmisteltu jo usean vuoden ajan aurinkosähköjärjestelmän hankkimista kirkon katolle. Lohirannan leirikeskuksessa Lohjalla sellainen jo on. Eri sijoitusvaihtoehdoista Viikin kirkko oli tässä vaiheessa paras.

– Joissakin tutkituissa kirkoissa kattoa ovat varjostaneet viereiset rakennukset tai suuret puut. Tällöin aurinkopaneelien tuotto ei ole kovin hyvä. Osassa on päätetty jättää tarkemmat lisäselvitykset ajalle, jolloin kirkkoon on tehty kattoremontti tai peruskorjaus. Yksi hyvä paikka aurinkopaneeleille voisi sinne tehtävän peruskorjauksen jälkeen olla Matteuksen kirkko, Heinonen väläyttää.

Viikin kirkko on uusi, valmistunut 2005. Se on rakennettu puurakentamisen koekohteena alueen ekologisen rakentamisen kehittämisperiaatteiden mukaisesti, joten aurinkopaneelit sopivat rakennuksen ja alueen henkeen erinomaisesti. Heinosen mukaan sekä kirkon arkkitehti Samuli Miettinen että Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka innostuivat asiasta.

Viikin kirkko on rakennettu vuonna 2005.

Viikin kirkko on rakennettu vuonna 2005.

– Uusiutuva energia sopii hyvin paitsi kirkon myös alueen imagoon. Keräämme kokemuksia muita kirkkoja ja muita seurakuntarakennuksia varten ja otamme ne huomioon hankinnoissa, Heinonen sanoo.

Paneelien hinta on noin 29 000 euroa. Niiden hankintaan on saatu viime vuoden lokakuussa Business Finlandin energiatukea 20 prosenttia hankintahinnasta. Järjestelmän nimellisteho on 19,3 kWp:tä eli piikkikilowattituntia – luku kuvaa paneelien tehoa tietyissä vakio-olosuhteissa.

Järjestelmä tuottaa energiaa vuodessa noin 17 megawattituntia ja vähentää ostosähkön osuutta kirkon energiakuluista 12 prosenttia. Laskennalliset hiilidioksidipäästöt vähenevät vuodessa noin 2400 kiloa.

Mietimme kaikessa toiminnassamme hiilijalanjälkeä.

Aurinkopaneelit ovat yksi esimerkki Helsingin seurakuntien ekologisesta ajattelusta. Seurakuntayhtymä on viimeisten kahdeksan vuoden ajan hankkinut kaiken sähkönsä niin, että se tuotetaan uusiutuvalla energialla.

– Mietimme kaikessa toiminnassamme hiilijalanjälkeä. Ympäristöasiantuntijamme Elina Hienonen osallistuu Suomen lähetysseuran Hopefundin pilotointiprojektiin, jossa tutkitaan, miten rakennusten hiilijalanjälkeä saataisiin nykyistä paremmin mitattua. Tavoitteena on hiilineutraali kirkko. Suosimme rakennusmateriaaleissa ekologisia vaihtoehtoja ja otamme hankinnoissa ympäristöasiat huomioon, Heinonen kertoo.

Helsingin seurakuntayhtymällä on ollut Kirkon ympäristödiplomi vuodesta 2005.  Seurakuntayhtymä on myös yksi kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto Green Building Council Finlandin perustajajäsenistä ja Helsingin kaupungin Ilmastokumppaneista.

Ensimmäiset kirkon katolle sijoitetut aurinkopaneelit rakennettiin vuonna 2016 Vantaalle Hämeenkylän kirkkoon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.