null Kirkkojen valoja sammutetaan Earth Hourin ajaksi

Tuomiokirkko näyttää tältä ennen valojen sammuttamista.

Tuomiokirkko näyttää tältä ennen valojen sammuttamista.

Ajankohtaista

Kirkkojen valoja sammutetaan Earth Hourin ajaksi

Viime vuosi oli maapallon tilastoidun säähistorian lämpimin.

Ilmaston lämpeneminen jatkuu hälyttävää vauhtia. Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoo raportissaan State of The Global Climate 2016, että maapallon ilmaston ja merivesien lämpötilat nousevat nopeasti. Viime vuosi oli maapallon tilastoidun säähistorian lämpimin.

Vuoden 1850 jälkeen keskilämpötila on noussut 1,1 astetta ja nyt se nousi jälleen hieman verrattuna ennätysvuoteen 2015. Maailman merien jääpinta-ala oli neljä miljoonaa neliökilometriä keskimääräistä tasoa pienempi.

Earth Hour on ympäristöjärjestö Maailman luonnonsäätiön eli WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tarkoituksena on näyttää valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tapahtumaa vietetään lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30.

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2016 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä ennätykselliset 178 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.

Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja vuonna 2016 jo 1,6 miljoonaa suomalaista osallistui tavalla tai toisella Earth Houriin (TNS Gallup).

Tapahtuma kutsuu tänä vuonna Suomessa ihmisiä viettämään maailman suurinta kynttiläillallista. Ruoka muodostaa noin viidesosan yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista eli saman verran kuin liikenne. Ruoan ilmastovaikutuksista noin 60 prosenttia aiheutuu alkutuotannosta.

Koska lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan kasvikunnan tuotteita rehua varten, ruokavalion vaikutuksia ympäristöön voi vähentää korvaamalla osan lihasta kasviksilla tai lähivesien kalalla.

Helsingissä kynttiläillallista vietetään vain Huopalahden kirkossa kello 18–20, mutta ilmoittautuminen sinne on jo päättynyt. Paavalinkirkolla, Sammatintie 5, pidetään isosten ja nuorisotiimin järjestämä Earth Hour -kynttilähartaus lauantaina 25.3. klo 20.30.

Espoon tuomiokirkossa on Earth Houriin liittyen lauantaina kello 20.30–21.30 tarjolla hiljaista, meditatiivista musiikkia kynttilänvalossa. Musiikista vastaavat Pia Bengts, Nina Kronlund, Eeva-Liisa Malmgren ja Håkan Wikman. Espoon ruotsinkielisen seurakunnan järjestämään tilaisuuteen on vapaa pääsy. Vapaaehtoinen kolehti kerätään Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Vantaalla ei tänä vuonna kirkoissa ole Earth Houriin liittyvää tilaisuutta.

Ainakin seuraavien Helsingin kirkkojen ulkovalaistus sammutetaan tunniksi Earth Hourin ajaksi:

Helsingin tuomiokirkko, Unioninkatu 29

Hyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1 (myös sisävalaistus)

Johanneksenkirkko, Korkeavuorenkatu 12

Kallion kirkko, Itäinen papinkatu 2

Mikael Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23

Suomenlinnan kirkko, Suomenlinna

Vanhakirkko, Lönnrotinkatu 6.

Tuomiokirkon ulkovalaistus sammutetaan Earth Hourin ajaksi.

Tuomiokirkon ulkovalaistus sammutetaan Earth Hourin ajaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sammuta valot elämän puolesta – Earth Hour puolustaa luontoa koronan varjossa

Hyvä elämä

Mieltä voi osoittaa vaikka nauttimalla kasvispainotteisen iltapalan kynttilänvalossa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.