null Sammuta valot elämän puolesta – Earth Hour puolustaa luontoa koronan varjossa

Hyvä elämä

Sammuta valot elämän puolesta – Earth Hour puolustaa luontoa koronan varjossa

Mieltä voi osoittaa vaikka nauttimalla kasvispainotteisen iltapalan kynttilänvalossa.

Valoja sammutetaan lauantaina 28.3. kello 20.30, kun maailmanlaajuinen Earth Hour -mielenilmaus vetoaa ilmastonmuutoksen torjumisen ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Ensimmäinen Earth Hour järjestettiin Sydneyssä vuonna 2007.

Tänä vuonna Earth Hour -yleisötapahtumat on jouduttu perumaan globaalin koronapandemian vuoksi. WWF suosittelee järjestäjille tilaisuuksien korvaamista online-tapahtumilla sekä mainos- ja julkisivuvalaistuksen vähentämistä.

Suomessa Earth Hourin teemana on ruoka, sillä kestämätön ruoantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Maailmanlaajuisesti ruoantuotanto on myös suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Pandemian varjossa mieltä voi osoittaa vaikka nauttimalla kasvispainotteisen iltapalan kynttilänvalossa.

Globaalia mielenilmausta koordinoivan ympäristöjärjestö WWF:n mukaan vuosi 2020 on viimeinen mahdollisuus kääntää kehityksen suunta, jos emme halua menettää ihmiskunnalle välttämättömiä ekosysteemejä.

Ranskalainen filosofi Michel Serres esitti vuonna 1991 ajatuksen sanattomasta luontosopimuksesta. Kyseessä on havahtuminen jokaista ihmistä sitovaan velvoitteeseen, joka lopettaisi luonnon väkivaltaisen hyväksikäytön.

Tulevana syksynä maailman päättäjien on tarkoitus neuvotella Riossa vuonna 1992 solmitun biodiversiteettisopimuksen päivittämisestä. WWF:n mukaan uuteen sopimukseen pitää kirjata luonnon hävittämisen pysäyttäminen kymmenessä vuodessa ja monimuotoisuuden palauttaminen kestävälle tasolle vuoteen 2050 mennessä.

Pandemia on vähentänyt luontoa kuluttavaa tuotantoa ja liikkumista niin maailmalla kuin Suomessa, mutta samalla tulevaisuus on muuttunut ennalta-arvaamattomaksi. Syksyyn ja mahdolliseen luontosopimukseen on nyt pitkä matka.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ekologinen kriisi on ihmismielen kriisi – öljyn varassa elävä ihminen on pienentynyt sisäisesti

Hengellisyys

Filosofi Tere Vadénin mukaan ilmastonmuutos nostaa eteemme kysymyksiä, joihin tekniikka ei vastaa. Teologi Pauliina Kainulainen irrottautuu kulutuskulttuurista kristillisten mietiskelyperinteiden avulla.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.