null Kirkonkellot vaikenevat kuukaudeksi Espoon tuomiokirkossa – remontissa kolmea kelloa ja niiden kiinnityksiä parannetaan

Espoon tuomiokirkon kellotapulissa sijaitsevien kellojen remontissa niihin vaihdetaan muun muassa kuvassa olevat uudet kielet.

Espoon tuomiokirkon kellotapulissa sijaitsevien kellojen remontissa niihin vaihdetaan muun muassa kuvassa olevat uudet kielet.

Ajankohtaista

Kirkonkellot vaikenevat kuukaudeksi Espoon tuomiokirkossa – remontissa kolmea kelloa ja niiden kiinnityksiä parannetaan

Kirkonkellot ovat lähes ikuiset, kunhan kielet ja kiinnitystavat ovat oikeat.

Espoon tuomiokirkon kellotapulin kolmen kellon kannatinrakenteita uusitaan. Kannatinhirret ovat lahonneet muun muassa hirsille aikojen saatossa valuneen laakerirasvan sekä ulkoilman jatkuvan kosteusrasituksen vuoksi. Myös kellojen vanhat puuakselit joudutaan uusimaan lahovaurioiden vuoksi.

Kelloja ei voida soittaa noin kuukauden kestävien kunnostustöiden aikana.

Espoon tuomiokirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sen vieressä sijaitseva nykyinen kellotapuli valmistui vuonna 1767. Nykyiset rakenteet ovat kestäneet 1700-luvulta saakka.

Hirsiin etsitään nyt vastaava materiaali, joka kestää jälleen satoja vuosia. Samassa yhteydessä kelloihin vaihdetaan myös sopivamman kokoiset kielet. Museovirasto on tietoinen korjauksista.    

Kirkonkellojen sointia ohjaa sähköinen järjestelmä. Remontissa korjataan myös sen asennuksia.    Korjausten aikana tuomiokirkossa pidettävissä tilaisuuksissa, messuissa, häissä, kasteissa ja hautajaisissa, ei voida soittaa kelloja. Maanantai-iltapäivisin kello neljältä soivat muistokellot soitetaan korjausten aikana vajaan kahden kilometrin päässä olevasta Suvelan kappelista.   

Kellot itsessään ovat korjaajan mukaan lähes ikuiset, kun kielet ja kiinnitystavat ovat oikeat. Espoon tuomiokirkon kellotapulissa on kolme kelloa. Tukholmassa valetuista kelloista suurin on vuodelta 1765, keskimmäisessä ja pienimmässä kellossa on vuosiluku 1736.

Iso kello painaa noin 720 kiloa, keskikello 155 kiloa ja pieni kello 85 kiloa. Kellojen painot ilmoitetaan valetun kellon mukaan. Paino ei sisällä kellon kieltä, joka on noin kolme prosenttia kellon painosta.

Rakenteille painoa tuovat myös soittokoneisto ja kiinnitysosat. Esimerkiksi iso kello painaa akselin ja kielen kanssa noin 1150 kiloa. Myös soittotapa vaikuttaa painoon. Tuomiokirkon kelloissa on sekä läppäys- että keinumekanismi.

Espoon tuomiokirkko on Espoon hiippakunnan tuomiokirkko ja kahden seurakunnan eli Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kotikirkko. Se sijaitsee Espoon keskuksen Pappilanmäen Kirkonmäellä Espoonjoen rannalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.