Tikkurilan kirkolla testaillaan jo, kuinka tornikellopeli soi – soitin on Suomen kirkoissa harvinaisuus
Supavit Nummelinin rakentama tornikellopeli koostuu 31 kellosta, joista yksi on perua Tikkurilan puretusta kirkosta.
Keskeneräistä rakennusta ei voi arvioida, mutta ainakin yhdellä tapaa Tikkurilan uudesta kirkosta tulee erikoinen: sinne on rakennettu tornikellopeli eli carillon. Vantaalaisen kirkontorniteknikon ja kellopelin rakentajan Supavit Nummelinin, 22, projekti alkaa olla loppusuoralla. Haastattelupäivänä asentamatta on enää neljä kelloa ja Nummelin ja Tikkurilan seurakunnan kanttori Iina Katila tekevät koesoittoja. Moni ohikulkija on tainnut katsonut ympärilleen ja ihmetellyt, mistä kirkonkellojen ääni kuuluu.
Kirkon ylimmässä kerroksessa on pieni huone, jossa on Nummelinin itsetekemä koskettimisto. Sen vieressä on toinen huone, jossa sijaitsevat itse kellot. Yhteensä niitä tulee olemaan 31, joista yksi on Tikkurilan puretusta kirkosta ja muut uusia. Tikkurilan entisestä kirkosta peräisin oleva kello on kaikkein suurin, painaa noin 450 kiloa. Se on valettu Wienissä vuonna 1969, muut kellot on valettu Hollannissa ihan tätä paikkaa varten.
Iina Katila ja Supavit Nummelin soittavat kellopelillä Kulkuset
Harjoitusta ja opiskelua kaikille
Se, että Tikkurilan kirkkoon on rakennettu tornikellopeli, on monen yhteensattuman summa. Alun perin ajatuksen tornikellopelistä Vantaalla lausui kanttori Sinikka Honkanen, joka on saanut koulutuksen myös kellopelin soittoon. Supavit Nummelin tuli kuvioon mukaan vasta myöhemmin.
– Opiskelin puu- ja metallialaa Variassa. Kun valmistelimme erästä joulujuhlaa, oppilaitospappi Jukka-Mikko Karjalainen kysyi, olisiko minulla jotain pieniä kelloja, joita voisin soittaa juhlassa. Hän tiesi kelloharrastuksestani, Nummelin kertoo.
Myöhemmin Nummelin rakenteli ammattioppilaitoksessa kirkonkellosarjaa ja Karjalainen kehotti Tikkurilan seurakunnan kirkkoherraa Janne Silvastia tulemaan nuoren Nummelinin puheille. Kävi ilmi, että Tikkurilan seurakunnassakin oli puhuttu kellopelistä. Niin Nummelin päätyi rakentamaan sellaista.
– Olen korjannut ja laittanut tällaisia kelloja, mutta en ole rakentanut kokonaista tornikellopeliä. Sanoin, että en lupaa teille täydellistä, mutta lupaan hyvän.
Tornikellopelin rakentaminen alkoi jo noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Koskettimiston Supavit Nummelin rakensi kotonaan. Keskeneräiseen Tikkurilan kirkkoon Nummelin pääsi elokuussa.
– Ensin piti tehdä kehikko kelloille. Tarkkoja suunnitelmia ei ollut. Tämä on ollut harjoittelua ja oppimista kaikille.
– Tähän on tarvittu paljon erilaisia materiaaleja, kellot, vaijeria, rautaa… Vaijeria on tähän mennessä mennyt 820 metriä. Kilometri sitä ostettiin.
Paranoidia tai Toccataa
Tornikellopelin soittaminen näyttää vähän samalta kuin urkujen soittaminen, mutta on fyysisempää. Kanttori Iina Katila valittelee, että soittotekniikka ei ole vielä hallussa, joten nyrkin syrjään meinaa muodostua mustelma.
– Tornikellopeliä soitetaan isolla mekaanisella koskettimistolla urkujen tavoin, käsiä ja jalkoja käyttäen. Käsilyönti on erilainen, on käytettävä enemmän voimaa kuin urkujen soitossa, Nummelin kuvailee.
Tornikellopelillä voi soittaa periaatteessa mitä vaan. Silti sen soitto keskittyy tulevaisuudessa todennäköisesti eniten alkusoittoihin, konsertteihin ja erityisiin hetkiin, kuten jouluun ja pääsiäiseen. Kellopelin ääni nimittäin kantautuu kauas, ja tuleehan kirkkoon ihan tavalliset urutkin.
– Toccataa tai Paranoidia, kellopelillä voi soittaa mitä vaan, jos vaan osaa, Nummelin sanoo.
Viimeiset viritykset ja säädöt ovat varmasti kunnossa noin kuukauden päästä. Sen jälkeen Suomen ainoaa kirkontorniteknikko-ammattinimikkeen käyttäjää odottavat muut projektit.
– Töitä on noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi eteenpäin jonossa. Muut kirkontornit odottavat, Supavit Nummelin kertoo.
Katso videolta, kun Nummelin soittaa tornikellopeliä:
Jutun otsikkoa ja leipätekstiä on korjattu 20.11. klo 11.40. Tikkurilan kirkko ei ole ainoa Suomen kirkko, jossa on oma kellopeli. Myös Kuokkalan kirkossa Jyväskylässä on tornikellopeli kirkon edessä olevassa erillisessä tornissa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suomen suurinta kirkonkelloa soitetaan viikonloppuna Suomenlinnassa – Moskovassa tehty kello painaa yli 6 000 kiloa
AjankohtaistaSuomen suurinta kirkonkelloa ja kirkon alkuperäistä kellosarjaa vastaavaa kellosarjaa soitetaan tavalla, jota on kuultu saarella viimeksi vuonna 1918.