Vaihtoehto Tinderin selailulle – Paavalin kirkolla järjestetään syyskuussa sinkkujen Deittisirkus
Paavalin seurakunnan sinkkutapahtumassa ei kysellä uskonnollisesta vakaumuksesta.
Paavalin seurakunta kantaa kortensa kekoon, jotta sinkut löytäisivät toisensa. Se on mukana järjestämässä deittailutapahtumaa 13. syyskuuta. Tapahtuma pidetään seurakunnan tiloissa, mutta paikalle ovat tervetulleita kaikki elämänkatsomuksesta riippumatta. Puuhanaisena häärii Deittisirkuksen Anna Uusiheimala, jolla on vankka kokemus deittitapahtumien järjestämisestä.
– Uskon, että paikalle tulee ihmisiä, joita kiinnostaa muukin kuin ravintoloissa pörrääminen. Toisaalta kiinnostuneita ovat varmaan myös henkilöt, joille uskonto on ookoo, Uusiheimala arvelee.
Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala toimii tapahtuman suojelijana. Kanala tunnetaan muun muassa television suositusta Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta.
– Paavalin seurakunta tarjoaa tilat, kun taas sisältö tulee Deittisirkuksen puolesta. Seurakunnan tilat ovat minusta hyvä ja turvallinen tapaamispaikka, ja kenties se madaltaa kynnystä kirkon ja seurakunnan suhteen muutenkin, Kanala toivoo.
Kanalan mukaan kyseessä on kokeilu, joka kulkee linjassa kirkon nykypyrkimysten kanssa: kirkko haluaa jalkautua ihmisten pariin.
– Deittitapahtuma on osa kirkon matalan kynnyksen toimintaa. Jos joku löytää kumppanin tätä kautta, niin sen parempi. On erittäin hyvä asia, mikäli seurakunta tai kirkko voi tehdä jotain rakkauden eteen. Jos Jumala pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se sana olisi rakkaus, Kanala sanoo.
Ole avoin ja kivasti utelias
Osallistuminen on pyritty tekemään kaikin tavoin helpoksi. Sinkut tutustuvat toisiinsa speed dating- eli pikadeittimenetelmällä. Tuolloin naiset istuvat paikoillaan, ja miehet siirtyvät pikaisen juttutuokion jälkeen eteenpäin seuraavan sinkkunaisen luo, kunnes kierros on käyty läpi. Kullakin ”parilla” on aikaa jutella viitisen minuuttia, kunnes on aika siirtyä eteenpäin. Kierroksen päätteeksi voi kirjoittaa itselleen ylös, kuka oli kiinnostava henkilö. Omat yhteystiedot voi luovuttaa kiinnostuksen kohteelle huomaamattomasti kontaktikupongin avulla. Uusiheimala korostaa, että etukäteistreenausta ei tarvita, vaan sinkut voivat tulla tapahtumaan valmistautumatta.
– Järjestelyt ovat on konseptimme mukaisia, eli kaikki on osallistujille helppoa ja hauskaa sekä sopivissa määrin ohjattua. Tällöin kaikki ovat samalla viivalla, olipa osallistuja sitten ujompi tai enemmän ulospäin suuntautunut, Anna Uusiheimala sanoo.
Uusiheimala nähdään itsekin paikan päällä.
– Oma asenne yleensä tarttuu muihin. Tapahtumiimme hakeutuu sinkkuja, jotka oikeasti haluavat solmia uusia kontakteja. Negatiiviset ihmiset jäävät yleensä kotiin, ja ylipäätään osallistujat itse luovat tapahtuman ja sen tunnelman.
– Uskonnollisilta henkilöitä on tullut pyyntöjä, että tämän tyyppinen deittitapahtuma järjestettäisiin, eli sille on ollut sosiaalinen tilaus. Korostan kuitenkin, että tilaisuus on avoin kaikille.
On erittäin hyvä asia, mikäli seurakunta tai kirkko voi tehdä jotain rakkauden eteen.
– Kirkkoherra Kari Kanala
Uusiheimala kertoo, että Deittisirkuksen uutiskirjelistalla on 4 000 ”aktiivista sinkkua”. Lisäksi Uusiheimala ylläpitää 20 000 sinkun Facebook-sivua, joka toimii yhteisöllisesti Deittisirkuksen oman somen lisäksi.
– Mainitsemani 4 000 henkilöä olen kaikki tavannut tapahtumissani, ja he ovat antaneet sähköpostiosoitteensa. ”Aktiivinen” puolestaan tarkoittaa sitä, että ihmisten parisuhdestatus on muuttuva, eli listalle tulee ja sieltä lähtee ihmisiä. Määrä olisi todella paljon suurempi, jos kaikki jäisivät listalle loppuelämäkseen liittymisen jälkeen.
Yli miljoona suomalaista asuu yksin
Sinkkuudesta on muodostunut megatrendi niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Ruotsissa jopa 60 prosenttia kodeista on yhden ihmisen talouksia. Sama suuntaus vallitsee myös muissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa.
Tällä hetkellä 1,1 miljoonaa suomalaista eli joka viides asuu yksin. Peräti 42 prosenttia asuntokunnista on yhden hengen talouksia. Luvussa ei ole mukana yhden vanhemman perheitä, joita on 120 000. Noin kymmenen prosenttia suomalaisista ei solmi lainkaan avo- tai avioliittoa.
Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan Lemmen paula -perhebarometrin mukaan suomalaisista miessinkuista 90 prosenttia ja naissinkuista 80 prosenttia haluaa parisuhteeseen, mutta eivät välttämättä avo- tai avioliittoon. Monet sinkkunaiset haluavat suhteen, jossa asutaan eri osoitteissa.
Chicagon yliopiston tekemän General Social Survey -tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaista amerikkalaisista 51 prosenttia kertoi, ettei heillä ole vakituista seurustelukumppania. Vuonna 2016 näin vastasi 45 prosenttia nuorista aikuisista. Muutos on ollut raju, sillä tutkimuksen aloitusvuonna 1986 kertoi olevansa ilman seurustelukumppania 35 prosenttia vastaajista.
On syytä huomata, että sinkkuus voi olla myös itse valittu elämäntapa, ei olosuhteiden sanelema pakko.
Lähteet: University of Chicago: General Social Survey, Kontula, Osmo: Lemmen paula. Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena. 2016, Väestöliitto, The Washington Post
Anna Uusiheimalan vinkit sinkuille:
1. Pidä mieli avoimena kaikkia kohtaan. Keskustele, kuuntele, ylläty. Jokaisesta kohtaamisesta oppii jotain.
2. Olen rehellinen itseäsi ja muita kohtaan.
3. Älä vähättele itseäsi, vaan tuo parhaat puolesi esiin.
4. Sovi jatkosta kiinnostavan ihmisen/kiinnostavien ihmisten kanssa. Tässä autamme tapahtuman yhteydessä.
5. Asennoidu oikein. Aina ei ole mahdollista löytää sitä oikeaa, mutta uusia ystäviä voi saada aina.
Deittisirkus Paavalin kirkolla (Sammatintie 5, Helsinki) pe 13.9. Paikalle on saavuttava 18.30, deittisessio klo 19 alkaen. Tapahtuma on maksuton, mutta ilmoittautuminen on sitova.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: http://www.sinkuille.fi/paavalin-seurakunnan-deittitapahtuma-by-deittisirkus/
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Ensin futiskirkkoon, sitten tavataan torilla” – jalkapallohullu kirkkoherra Kari Kanala uskoo Suomen etenevän kisoihin 5–0-voitolla
AjankohtaistaMissä olit, kun Suomi pääsi ensi kertaa jalkapallon EM-kisoihin? Kirkkoherra Kari Kanalan vastaus on kirkossa rukoilemassa. Toivottavasti satojen muiden kanssa.