null ”Ensin futiskirkkoon, sitten tavataan torilla” – jalkapallohullu kirkkoherra Kari Kanala uskoo Suomen etenevän kisoihin 5–0-voitolla

Paavalinkirkossa kannustetaan perjantaina Suomea kirkkoherra Kari Kanalan johdolla.

Paavalinkirkossa kannustetaan perjantaina Suomea kirkkoherra Kari Kanalan johdolla.

Ajankohtaista

”Ensin futiskirkkoon, sitten tavataan torilla” – jalkapallohullu kirkkoherra Kari Kanala uskoo Suomen etenevän kisoihin 5–0-voitolla

Missä olit, kun Suomi pääsi ensi kertaa jalkapallon EM-kisoihin? Kirkkoherra Kari Kanalan vastaus on kirkossa rukoilemassa. Toivottavasti satojen muiden kanssa.

Jos et pääse stadionille etkä halua seisoa ulkona tai tuijottaa ruutua kapakassa, kannattaa suunnata Paavalinkirkkoon. Siellä katsotaan perjantaina futista seurakunnan skriiniltä. Illan isäntänä on jalkapalloon hullaantunut kirkkoherra Kari Kanala.

– Olen varma siitä, että nyt Suomi menee vihdoin EM-kisoihin. Veikkaan 5–0-voittoa Liechtensteinista. Kun sitten joskus kysytään, missä olit, kun Suomi eteni kisoihin, vastaus on: kirkossa rukoilemassa. Kirkkoon mahtuu 600 istumaan ja vielä useampi seisomaan, joten toivottavasti se on monen vaalinta kisakatsomoksi, Kanala sanoo.

Futis- ja lätkäkirkkojen järjestäminen on Paavalin seurakunnalle ja Kanalalle tuttua puuhaa. Niitä on ollut jo useita EM- ja MM-kisojen aikana. Nyt ovat odotukset korkealla, sillä suomalaisen jalkapallon pitkä pettymysten tie on päättymässä. Kanala ei usko, että mahdollisuus menisi enää sivu suun – kuten viime minuuteilla vesisateessa tehtyyn omaan maaliin.

– Ei, nyt asiat ovat toisin. Meillä on hyvä ja rauhallinen valmennus. Markku Kanerva tuntee pelaajat, ja hänen opettajaluonteensa sopii joukkueelle. Perustus menestykselle luotiin Kansojen liigan peleissä. Suomella on ollut enemmän hyvää kuin huonoa tuuria. Joukkue on enemmän kuin yksilöiden summa, vaikka siinä on myös tähtiä, kuten Teemu Pukki, Glen Kamara ja Lukas Hradecký. Ja sitten on Pohjoiskaarre, kannattajaryhmä, joka on kahdestoista kenttäpelaaja, Kanala analysoi.

Suomi–kirkko–suomi-sanakirja tarvitsee tällaisia juttuja.

– Kari Kanala

Futiskirkossa ei tarvitse tyytyä vain Kanalan analyysiin, vaan illassa on mukana ainakin yksi huippuasiantuntija, mahdollisesti muitakin. Entinen maajoukkuevalmentaja Martti Kuusela nimittäin pohtii asetelmia ennakkovideon välityksellä.

– Kuusela analysoi peliä ennen sen alkua. Pelin jälkeen lähdetään kaikki torille juhlimaan. Ennen peliä meillä on ehtoollinen, kuten aina futiskirkoissa. Sinne voivat tulla kaikki halukkaat. Moni onkin tullut ehtoolliselle ensi kertaa vuosiin.

Kanalan mukaan futis- ja jääkiekkokirkkoihin on tullut paljon sellaista väkeä, jotka eivät tavallisesti kirkon ovea avaa. Ex-jääkiekkoilija Raimo Helminen totesi Paavalin kirkossa, että onpa mukavaa, että kirkko ja tavallinen ihminen lähestyvät toisiaan.

– Suomi–kirkko–suomi-sanakirja tarvitsee tällaisia juttuja, Kanala tuumii.

Pasi Rautiainen muuttaa elokuussa Kanalan sohvalle

Kanala on niin intohimoinen futisfani, että hän istuu sohvalla kuin liimattuna, kun Englannin liiga elokuussa alkaa. Hänen vaimonsa Milla Mäkitalon mukaan perheen sohvalle muuttaa silloin myös ex-jalkapalloilija ja tv-kommentaattori Pasi Rautiainen.

– Ei nyt oikeasti, vaikka se olisi hieno juttu. Olemme kyllä vaimon kanssa sopineet siitä, mitä joukkueita ja matseja seuraan. Tosin hän ihmettelee, miten niitäkin pelejä voi olla noin paljon. Ja tietenkin EM-kisat ja MM-kisat päälle, Kanala mainitsee.

Rautiainen liittyy Kanalan esille nostamaan rukousteemaan siten, että tämä kehotti televisiossa muistamaan Suomen maajoukkuetta eli Huuhkajia rukouksessa. Niinpä esimerkiksi Haagan seurakunta kertoi isänpäivän twiiteissään, että sen perhemessun rukouslistalla olivat isät, papat ja "huuhkajat".

– Haagan kirkkoherra Heikki Nenonen on myös futisfani. Hänen kannattamansa seurajoukkue on Dortmund. Minä kannatan Arsenalia. Futis on meille futisfaneille yhteinen kieli ja maailmalla asia, joka enemmän yhdistää kuin erottaa.

Kanala ei nyt varsinaisesti ajattele, että Jeesuksella olisi Suomen tai jonkin seurajoukkueen pelipaita – suosikkijoukkue Arsenalin peli on kulkenut sen verran huonosti, Kanala myhäilee. Jumalan huumorintajuun hän sen sijaan uskoo.

– Olisi huonoa huumorintajua, jos Suomi ei nyt pääsisi kisoihin. Toki sekin pitäisi sitten ottaa vastaan, vaikka lujille se ottaisi, Kanala tunnustaa.

Teemu Pukki ja muut Huuhkajat sekä kannattajat valmistautuvat otteluun, joka voi viedä Suomen ensi kertaa jalkapallon EM-kisoihin. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Teemu Pukki ja muut Huuhkajat sekä kannattajat valmistautuvat otteluun, joka voi viedä Suomen ensi kertaa jalkapallon EM-kisoihin. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

”Uskon Jumalaan ja kuningas jalkapalloon”

Kari Kanala uskoo Jumalaan ja kuningas jalkapalloon. Jumala tuli tutuksi hieman jalkapalloa aiemmin.

– Opin lukemaan ennen kouluun menoa. Meillä oli ainoastaan almanakka ja vanhempien vihkiraamattu. Olin jo 9-vuotiaana lukenut Raamatun läpi. Osasin myös ihmisten nimipäivät aika hyvin.

Kanalan isä oli kioskikauppias, ja kioskissa poika tarttui Veikkaus-lehteen. Hän päätti ryhtyä Arsenalin kannattajaksi. Poika halusi katsoa televisiosta Englannin liigaa ja isä Lauantaitansseja. Sopuratkaisuksi syntyi, että Kari valitsi viisi joukkuetta, joiden matseja hän erityisesti seurasi.

Hän olisi halunnut myös pelata futista. Se ei kuitenkaan pohjanmaalaisessa Halsuan pitäjässä onnistunut, vaan koulussa pelattiin vain pesäpalloa, hiihdettiin ja yleisurheiltiin.

Opiskeluaikana Kanala pääsi pelaamaan jalkapalloa teologian opiskelijoiden joukkueessa ja sitten pappien. Kun hän oli töissä Urheilumuseossa, hänestä tuli Suomen kirjastojen futismestari. Saavutuksiin kuuluu myös Rockfutiksen Suomen mestaruus. Nykyinen seura on Zoom.

– Vaimo sanoo, että tämä futisintoilu on tauti, joka pahenee iän myötä. Onneksi hän on ymmärtäväinen, Kanala sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.