Kolmannes kirkkovaltuutetuista palauttaisi yhtymänjohtajan valinnan uudelleen valmisteltavaksi
Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa on 91 jäsentä. Kuva toukokuun 2017 kokouksesta.

Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa on 91 jäsentä. Kuva toukokuun 2017 kokouksesta.

Kolmannes kirkkovaltuutetuista palauttaisi yhtymänjohtajan valinnan uudelleen valmisteltavaksi

Helsingin seurakuntayhtymän johtajan valinnassa ei kirkkovaltuutettujen mielestä noudatettu yhtymän omia periaatteita. Siksi valtuutetut vaativat, että asia valmistellaan uudestaan.

Kirkko ja kaupunki uutisoi 15.9., että yhteisen kirkkoneuvoston valmisteluryhmä esittää Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi Lauttasaaren kirkkoherraa Juha Rintamäkeä.

Rintamäki toimii tällä hetkellä yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana, mutta esityksen mukaan hän seuraisi yhtymänjohtajan tehtävässä piispaksi valittua Teemu Laajasaloa.

Valmisteluryhmä ei ole haastatellut ketään eikä kysynyt muiden kirkkoherrojen ja osastonjohtajien kiinnostusta tehtävään. Tämä on herättänyt seurakuntayhtymän sisällä ihmetystä ja jopa suuttumusta. Asiaa on kritisoinut muun muassa Haagan kirkkoherra Marja Heltelä.

Valtuutettujen mukaan ehdokkaita tuskin on kovin monta.

Myös suuri osa Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsenistä kritisoi menettelyä. Yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee asiaa torstaina 21.9. ja saa kokoukseen 30 valtuutetun laatiman esityksen. Sen mukaan yhteisen kirkkoneuvoston pitäisi palauttaa yhtymänjohtajan valinta uuteen valmisteluun.

Valtuutetut esittävät, että valintaryhmä tekisi valmistelun, jossa vaalikelpoiset voisivat ilmoittaa kiinnostuksensa tehtävään ja heitä myös haastateltaisiin. Esityksen mukaan yhteinen kirkkoneuvosto voisi tämän jälkeen yhä valmistella asian niin, että yhteinen kirkkovaltuusto voisi valita yhtymänjohtajan lokakuun kokouksessa. Valtuutettujen mukaan ehdokkaita tuskin on kovin monta.

Valtuutetut nostavat esille sen, että kirkkovaltuuston kyselytunnilla 7.9. kysyttiin valintaprosessista ja sen aikataulusta. Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jarmo Leppiniemi vastasi, että kirkkoneuvosto oli samana päivänä asettanut valintaryhmän, joka kokoontuisi seuraavana päivänä. Kyselytunnin yhdessä puheenvuorossa tuotiin esille myös ehdokkuuteen suostumuksensa antaneen kirkkoherran nimi.

Valintaryhmä kokoontui seuraavana päivänä eli 8.9. ja teki myös esityksensä samassa kokouksessa.

Valintaprosessia kritisoivat valtuutetut ovat hämmentyneitä valintaryhmän menettelystä. Se ei valtuutettujen mielestä näytä lainkaan ottaneen huomioon seurakuntayhtymän tavoitteissa ja toiminnassa pitkään korostettua toimintakulttuurin muutosta. Siihen kuuluvat keskeisesti avoimuuden, läpinäkyvyyden, jäsenyyden ja osallisuuden periaatteet ja käytännöt.

Kirjelmän ja siihen liittyvän esityksen kaksi ensimmäistä allekirjoittajaa ovat Ilari Rantakari ja Susanna Airola. Heidän lisäkseen listalla on 28 nimeä. Yhteisessä kirkkovaltuustossa on 91 jäsentä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi