null Muilta ei edes kysytty – Juha Rintamäkeä esitetään seurakuntayhtymän johtajaksi

Helsingin seurakuntayhtymän johtajavalinta kuohuttaa.

Helsingin seurakuntayhtymän johtajavalinta kuohuttaa.

Muilta ei edes kysytty – Juha Rintamäkeä esitetään seurakuntayhtymän johtajaksi

Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi ehdotetaan ilman hakua suoraan Juha Rintamäkeä. Yhtymän sisällä ihmetellään, miten ehdotus sopii tavoitteisiin avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki on nousemassa piispaksi valitun Teemu Laajasalon seuraajaksi Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi. Valintaa on valmistellut hyvin nopealla aikataululla yhteisen kirkkoneuvoston nimittämä valmisteluryhmä. Esitys on yksimielinen.

Seuraavaksi valinta etenee yhteiseen kirkkoneuvostoon, joka kokoontuu 21.9. Lopullisen päätöksen tekee yhteinen kirkkovaltuusto 12.10. Tavoitteena on, että yhtymän johtaja pystyisi aloittamaan tehtävässään samana päivänä eli 1.11., jolloin Laajasalo ottaa vastaan piispan viran.

Tehtävä on määräaikainen ja sitä hoidetaan oman toimen ohella. Rintamäen on tarkoitus hoitaa sitä Laajasalolta jäävän loppukauden ajan eli vuoden 2018 loppuun.

Seurakuntayhtymän johtajan tehtäviin kuuluu muun muassa keskeisten luottamuselinten eli kirkkoneuvoston ja valtuuston päätösten valmistelu ja esittely ja seurakuntayhtymän yksiköiden yhteistyön koordinointi. Johtaja on myös seurakuntayhtymän osastonjohtajien esimies. Hän johtaa strategista suunnittelua ja viestintää ja huolehtii yhtymän edunvalvonnasta ja ulkosuhteista.

Virka on näkyvä ja keskeinen, yksi kirkon ykköspaikoista. Esimerkiksi naapurissa Vantaalla yhtymän johtaja on päätoiminen ja kokoaikainen virka, mutta Helsingissä sitä voi hoitaa joko kirkkoherra tai joku seurakuntayhtymän kolmesta toimintojohtajasta omien tehtäviensä ohella.

Onko tämä avointa ja läpinäkyvää?

Tehtävän tärkeyden, julkishallinnon periaatteiden ja yhtymän omien tavoitteiden vuoksi valintaprosessi, jossa Rintamäki valittaisiin suoraan ilman hakua, on herättänyt Helsingin seurakuntien sisällä paljon ihmetystä ja jopa suuttumusta. Keskustelua on käyty myös sosiaalisessa mediassa.

Yksi asiaa hämmästelevistä ja tilanteesta ärtyneistä on Haagan kirkkoherra Marja Heltelä. Hän ihmettelee sitä, että valintaryhmä piti yhden parituntisen kokouksen ja päätti sen jälkeen esittää tehtävään Rintamäkeä ilman, että keneltäkään muulta olisi asiasta edes kysytty.

– Kun Facebookissa minua ehdotettiin yhtymän johtajaksi, laitoin kommenttiin, että olen käyttävissä. Muuta väylää tämä prosessi ei ilmoittautumiselle antanut. Kyse ei kuitenkaan ole minusta henkilönä, vaan siitä, että kun julkisoikeudellisessa yhteisössä täytetään vakansseja, asiaan liittyy avoimuuden ja läpinäkyvyyden vaatimus, kertoo Heltelä.

Heltelän mukaan paikallisseurakunnassa on arkea, että suntion, seurakuntasihteerien ja pappien paikkoja täytetään asianmukaisella haulla. Yhtymän johtajan tehtävä täytetään yhtymän sisältä, mutta siinäkin olisi voitu kysyä tehtävään soveltuvien kirkkoherrojen ja johtajien kiinnostusta. Niin kiire ei Heltelän mielestä ole, etteikö tehtävään olisi voitu järjestää sisäistä hakua, jossa kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus.

Olen myös harmissani valtuutettujen puolesta, sillä tässä menettelyssä valtuustosta tehdään kumileimasin.

– Marja Heltelä, Haagan kirkkoherra

– Olen pahoillani kollegojeni puolesta. Meitä vaalikelpoisia on aika vähän. Haku, haastattelut ja vaikka testit olisi hyvin ehditty tehdä. Olen myös harmissani valtuutettujen puolesta, sillä tässä menettelyssä valtuustosta tehdään kumileimasin. Oikeastaan voi sanoa, että koko tärkeän asian oikea valmistelu on tässä jäänyt tekemättä, sanoo Heltelä.

Perustelu, jonka mukaan valmisteluryhmän jäsenet tuntevat mahdolliset hakijat, ei Heltelän mielestä ole kestävä. Hän toteaa, ettei itse tunne henkilökohtaisesti kaikkia valmisteluryhmän jäseniä. Ei ainakaan niin hyvin, että olisi vastaavassa ryhmässä voinut itse tehdä päätöstä ilman hakemuksia.

– Kun tässä vedotaan myös meneillään olevan toimintakulttuurin muutoksen loppuunsaattamiseen, niin siinäkin keskeisiä arvoja ovat avoimuus ja läpinäkyvyys. Lisäksi, vaikka valinta nyt on määräaikainen, missään ei ole sanottu, montako kaksivuotista kautta voi olla. Voi siis olla, että ilman hakuprosessia tehtiin valinta hyvin pitkäksi ajaksi, muistuttaa Heltelä.

Valintaryhmän muistiossa todetaan, että ryhmä kuuli asiantuntijana nykyistä yhtymän johtajaa hänen kokemuksistaan yhtymän johtajan virassa. Laajasalo on toiminut tehtävässä tämän vuoden alusta ja on ensimmäinen kirkkoherra, joka on tehtävää oman toimen ohella hoitanut.

Laajasalo oli painottanut yhteistyötä kirkkoneuvoston puheenjohtajan kanssa. Hän kertoi myös nykyisen yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan Juha Rintamäen jättäneen paikkansa uuden piispan käytettäväksi. Jos henkilövaihdos yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajasta pitäisi tehdä, Laajasalo toivoi Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin määräävän tehtävään Marja Heltelän.

Heltelä ei tähän asiaan ota kantaa, mutta muistuttaa, että yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan valitsee nimenomaan tuomiokapituli eikä piispa henkilökohtaisesti. Tällainen kaavailu ei myöskään muuta hänen näkemystään siitä, millainen yhtymän johtajan valintaprosessi on ollut.

– Yhtymän johtajan valinta kuuluu luottamushenkilöille, se on selvää. Sitä kuitenkin kysyn, onko tässä nyt toimittu parhaalla mahdollisella tavalla, tuumii Heltelä.

– Entisenä asessorina harmittaa erityisesti se, että tässä koplataan yhteen kaksi ihan eri tehtäväntäyttöä. Tuomiokapitulin istunto päättää täysin suvereenisti YKN:n puheenjohtajan nimityksestä. Tämä työryhmä ei voi mitenkään pohjustaa omaa ehdotustaan sillä päätöksellä, minkä mahdollisesti joku toinen instanssi joskus tulee tekemään ihan toisaalla.

Kiire ja määräaikaisuus painoivat

Valintaryhmän puheenjohtajana toimii yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jarmo Leppiniemi. Muut jäsenet ovat Riitta Asikanius, Lauri Kopponen, Johanna Laisaari, Christoffer Perret ja Kaisa Raittila. Raittila on myös yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja.

Valintaryhmän esityksen mukaan muita ehdokkaita ei haastateltu, koska kyseessä on loppukauden valinta ja määräaikainen tehtävä. Valintaryhmän mukaan tehtävään kelpoiset ehdokkaat ovat ryhmän tuntemia. Valintaryhmän muistiossa arvioidaan, että Rintamäellä on heistä parhaat edellytykset viedä Helsingin seurakuntayhtymän muutosprosessia saumattomasti eteenpäin.

– Halusimme varmistaa muutoshankkeen jatkumisen aikataulussaan sekä noudattaa eri kokousten vaatimaa aikataulutusta. Kun tehtävä seuraavan kerran täytetään koko kaudeksi, toimintakulttuurin muutoksen mukaista on halukkaiden kysyminen ja kuuleminen, korostaa Leppiniemi.

Leppiniemen mukaan yhtymän johtajalta haluttavat ominaisuudet ovat: johtaja, uudistaja, verkostoituja, näkyvyys ulospäin ja henkilökohtaisen ominaisuudet. Hänen mukaansa Rintamäki täyttää nämä. Lisäksi valintaryhmä halusi painottaa muutoshankkeen tavoitteiden saavuttamista vuoden 2018 loppuun mennessä.

– Lisäksi oli kiire, tavoitteena oli saada asia valtuustoon lokakuussa.

Leppiniemi muistuttaa, että luottamushenkilöt ehdottavat ja tekevät valinnat, eivät johto tai työntekijät. Hän tyrmää huhut, että valinnasta olisi etukäteen sovittu pienessä piirissä. Asiasta kyllä hänen mukaansa juteltiin valintaryhmässä aiemmin olleiden kesken, kun käytävillä nähtiin, mutta päätös tehtiin kokouksessa.

Leppiniemen mukaan Rintamäki ja Heltelä olisivat hyvä, toisiaan täydentävä johtoparivaljakko.

– Tästäkin olimme yksimielisiä. Tiedämme, että ainakin uusi piispa ehdottaa Marja Heltelää yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajaksi. Jos tehtävät menevät näin, Rintamäki saisi operatiivisen vastuun tärkeänä pitämästään muutoshankkeesta. Heltelä taas saisi edistää ja parantaa päätöksentekoamme sekä edistää toimintakulttuurin muutoksen lisäksi toiminnan ja hallinnon sujuvuutta. Kummallakin on näyttöjä osaamisesta, kiteyttää Leppiniemi.

Korjaus 13.35: Jutussa luki aiemmin: "Lisäksi valintaryhmä halusi painottaa muutoshankkeen tavoitteiden saavuttamista vuoden 2016 loppuun mennessä." Oikeasti kyse on vuodesta 2018.

Lisäys 13.50: Juttuun on lisätty seuraava Marja Heltelän kommentti: "– Entisenä asessorina harmittaa erityisesti se, että tässä koplataan yhteen kaksi ihan eri tehtäväntäyttöä. Tuomiokapitulin istunto päättää täysin suvereenisti YKN:n puheenjohtajan nimityksestä. Tämä työryhmä ei voi mitenkään pohjustaa omaa ehdotustaan sillä päätöksellä, minkä mahdollisesti joku toinen instanssi joskus tulee tekemään ihan toisaalla."

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: