null Kolme kilometriä, kolme pyhäkköä, rukousta, ruokaa ja laulua – tätä on ristisaatto Itä-Helsingissä

Martti Häkkänen (vas.), Juha-Matti Tikkanen ja Kirsi Lemponen ovat järjestämässä hiljaisen viikon ekumeenista ristisaattoa, johon osallistui viime vuonna yli sata ihmistä. Tapahtumasta aiotaan tehdä perinne.

Martti Häkkänen (vas.), Juha-Matti Tikkanen ja Kirsi Lemponen ovat järjestämässä hiljaisen viikon ekumeenista ristisaattoa, johon osallistui viime vuonna yli sata ihmistä. Tapahtumasta aiotaan tehdä perinne.

Ajankohtaista

Kolme kilometriä, kolme pyhäkköä, rukousta, ruokaa ja laulua – tätä on ristisaatto Itä-Helsingissä

Ekumeenisessa ristisaatossa tehdään yhteistä matkaa pääsiäiseen. Reitti kulkee Metropolian uuden kampuksen kautta.

Viime keväänä yli sata ihmistä kerääntyi ensimmäiseen ekumeeniseen ristisaattoon Itä-Helsingissä. Tänä vuonna se toteutetaan uudelleen tiistaina 16. huhtikuuta.

Kolmen kilometrin matkalla valmistaudutaan pääsiäiseen rukoillen, laulaen ja vaeltaen. Ristisaaton järjestävät Herttoniemen ja Mikaelin seurakunnat sekä Helsingin ortodoksinen seurakunta.

Idea syntyi, kun eri seurakuntien ja toimijoiden aluetyöryhmä mietti, millaista yhteistyötä Myllypurolle kampuksen avanneen Metropolia Ammattikorkeakoulun ympärillä voitaisiin tehdä.

– Juhlapyhät tulivat puheeksi. Sitten tuli ajatus yhteisestä ristisaatosta, joka kertoo, että kaikki kristityt ovat yhteisellä pääsiäisen matkalla, Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen sanoo.

Ristisaatto on jatkumoa Itä-Helsingin aiemmalle ekumeeniselle toiminnalle. Eri kirkkojen jäsenet ovat kokoontuneet esimerkiksi ekumeenisen ykseyden rukousviikkoina.

Musiikki siivittää vaellusta

Ristisaaton reitti kulkee Myllypuron kirkolta Metropolian kautta pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelille ja Kontulaan Mikaelinkirkolle.

Tapahtuma alkaa aterialla Myllypuron kirkossa puoli neljältä. Ortodoksikappelissa on palvelus ja välipala. Illan päätteeksi Mikaelinkirkossa pidetään puoli kahdeksalta alkava pääsiäisvaellushartaus. Siinä osallistujat pääsevät kokemaan niin Getsemanen puutarhan kuin Jeesuksen tyhjän haudan ja pysähtymään meditatiivisten raamantuntekstien äärelle.

Musiikki on vaelluksessa monessa kohtaa tärkeässä roolissa.

– Aterian jälkeen Myllypuron kirkossa on musiikkihetki, jossa kuullaan yksinlaulua sekä urku- ja kuoromusiikkia. Esitysten välissä luetaan hiljentäviä raamatunkohtia. Lopuksi harjoitellaan kuoron johdolla vaelluksella laulettavia Taizé-lauluja, ja kirkkoherramme Markku Rautiainen siunaa vaellukselle lähtijät. Ortodoksiseurakunnan kuoro laulaa hymnejä ortodoksisessa kappelissa, Herttoniemen seurakunnan kanttori Kirsi Lemponen kertoo.

Mukaan voi tulla halutessaan vain osaksi iltaa.

Ekumeeniset ristisaatot eivät järjestäjien mukaan ole kovin yleisiä. Tapahtuman suosio yllätti ja siitä halutaan tehdä perinne.

– Ristisaatto on esimerkki siitä, että kirkon perinteestä löytyy malleja, jotka puhuttelevat sellaisenaan tämän päivän ihmisiä, Myllypuron aluepastori Juha-Matti Tikkanen toteaa.

– On koskettavaa ja vahvasti yhteyttä luovaa tehdä pääsiäisen matkaa laulaen ja rukoillen. Ristisaatto kuvaa, kuinka kirkko on vaeltava Jumalan kansa, Häkkänen jatkaa.

Monille luterilaisille ortodoksinen jumalanpalvelus oli uusi kokemus, joka teki vaikutuksen. Ristisaatto pysäytti ohikulkijoitakin. Esimerkiksi Kontulan ostarilla ihmiset jäivät katsomaan sitä kunnioittavasti.

Vauhti on rauhallinen

Vaellusta tehdään rauhalliseen tahtiin. Mukaan voi tulla halutessaan vain osaksi iltaa. Metropolian pihalla matkalle toivotetaan tervetulleeksi opiskelijoita ja henkilökuntaa.

– Yhteistyötä Metropolian kanssa kehitetään niin, että jatkossa sieltä voisi vaikka tulla ryhmä esittämään musiikkia, Lemponen sanoo.

Tapahtuman järjestäjien toive on, että alueen kirkot tulisivat tutuiksi metropolialaisille. Yhteistyötä on jo tehty.

– Olemme käyneet kertomassa vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista, ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat pitäneet meillä muistikummikoulutuksen, Tikkanen kertoo.



11.4.2019 klo 15:30 Itä-Helsingin ortodoksinen seurakunta korjattu Helsingin ortodoksiseksi seurakunnaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.