Helsinkiläiset Vartiokylän ja Mikaelin seurakunnat selvittävät yhdistymisen edellytyksiä
Kahdella itähelsinkiläisellä seurakunnalla on yhteinen historia ja yhteisiä työntekijöitä.
Mikaelin ja Vartiokylän seurakuntien seurakuntaneuvostot ovat päättäneet käynnistää selvitystyön siitä, millaiset edellytykset seurakunnilla olisi yhdistyä ja olisiko siitä hyötyä. Selvitystyö valmistuu ensi syksynä, syys-lokakuussa. Sen toteuttavat Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen ja Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen.
– Vuosien aikana sopeuttamistoimet ja taloudelliset arviot Helsingin seurakunnissa ovat herättäneet pohdintaa siitä, miten seurakuntien toiminta ja työntekijöiden työpaikat turvataan meidän alueellamme, Häkkänen kertoo.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo on aloittanut koko Helsingin seurakuntayhtymää ja sen seurakuntia koskevan rakennemuutosselvityksen. Piispan selvitys valmistuu tämän vuoden aikana. Mikaelin ja Vartiokylän seurakuntien selvitykset annetaan tausta-aineistoksi piispan selvitystä varten.
– On viisasta lähteä ennakoiden liikkeelle, katsoa tilannetta paikallisesti ja käydä keskustelua seurakuntaneuvostojen varapuheenjohtajien ja kirkkoherrojen kanssa. On myös miellyttävämpää suunnitella ja tehdä selvitystyötä itse, Häkkänen sanoo.
Mikaelin ja Vartiokylän seurakunnilla on yhteinen historia. Mikaelin seurakunta on vuonna 1981 irrotettu Vartiokylän seurakunnasta. Seurakunnilla on lisäksi yhteisiä työntekijöitä.
– Rovastikunnassa on tehty ja tehdään aktiivista yhteistyötä. On yhteinen alueellinen tiedottaja, lapsi- ja perhetyössä yhteinen työntekijä, meillä on ollut yhteinen diakoniatyöntekijä ja yhteisiä projekteja. Ylipäätään meillä on hyvää yhteistyötä, Häkkänen kertoo.
Vartiokylän seurakuntaan kuuluvat Vartiokylä, Vartioharju, Itäkeskus, Puotila ja Puotinharju. Mikaelin seurakuntaan kuuluvat Mellunmäki, Kivikko, Kontula, Vesala, Kurkimäki, Fallbacka, Tankovainio ja Östersundom.
– Mikaelin seurakunnassa jäseniä on noin 17 000, asukkaita on 41 000. Vartiokylässä on 8 000 jäsentä, asukkaita 17 000. On järkevää, etteivät helsinkiläiset seurakunnat pääse kuihtumaan, vaan niillä on mahdollisuuksia ja resursseja toimia.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Monen itähelsinkiläisen kotiseurakunta vaihtuu 1. tammikuuta – Mikaelin ja Vartiokylän seurakuntien yhdistyminen ei aiheuta suuria muutoksia
AjankohtaistaSunnuntaisin kirkossa käyvien kannattaa olla tarkkana aikataulujen kanssa, mutta muuten yhdistyminen ei juurikaan näy seurakuntalaisille.