null Kolumni: Älä anna valtikkaa tuomiopasuunalle

Puheenvuorot

Kolumni: Älä anna valtikkaa tuomiopasuunalle

Törmään usein yhteiskunnan omistavaan luokkaan kuuluviin, joiden mielestä yksinvaltius tuottaisi paremmat tulokset kuin kansanvalta. Että kansa ei voi ymmärtää muutoksen tarvetta.

Vuoden 2004 alussa kymmenen Itä-Euroopan maata liittyi EU:n jäseneksi. Muistan hurmoksen työssäni eurooppalaisessa kulttuurisäätiössä. Eurooppa oli kirkas rauhan majakka. Tapasimme toiveikkaita ihmisiä Turkissa, Balkanilla ja Ukrainassa. Rauhanomainen edistys tuntui vääjäämättömältä.

Niin ei käynyt. Siirtolaisvastaisen kampanjan tuloksena Britannia jättää Euroopan unionin. Rasistisista näkemyksistä tuli valtavirtaa. Ukrainan matka eurooppalaiseen yhteisöön pysähtyi. Ihmisoikeuksia loukataan EU:n sisällä ja naapureissa.

Kirjassaan On Tyranny (Tyranniasta) historioitsija Timothy Snyder puhuu vääjäämättömyyden politiikasta, joka teki meistä sinisilmäisiä. Olimme vakuuttuneita, että toisen maailmansodan jälkeen maailman suunta on automaattisesti demokratia. Hakeuduimme kansanvallan katsomoon ja suuntasimme ponnistelumme kotoiluun. Kun kävikin toisin, tunsimme olomme avuttomiksi. Koemme lamaannuttavaa häpeää hölmöydestämme.

Natsien valtaannousuun erikoistunut Snyder muistuttaa, että pelokkaille on helppoa myydä ajatus hätätilasta johon oikeusvaltion säännöt eivät enää päde. Hitler hyödynsi Saksan parlamentin tulipalon synnyttämää sekasortoa ja keskitti vallan itselleen. Terrori-iskut tarjoavat nykyajan itsevaltaisille johtajille mahdollisuuden samaan.

Kansa on puheissa jotain, johon ei itse kuuluta.

Kokemus hätätilasta ei rajoitu kansan syviin riveihin. Törmään usein yhteiskunnan omistavaan luokkaan kuuluviin, joiden mielestä yksinvaltius tuottaisi paremmat tulokset kuin kansanvalta. Että kansa ei voi ymmärtää muutoksen tarvetta.

Kansa on puheissa jotain, johon ei itse kuuluta. Kansa on epäluotettavaa ja yksinkertaista. Eliitin ajatelma on peilikuva kansankiihottajien julistukselle aidosta kansasta, joka ei tue maahanmuuttoa, ei luota lehdistöön tai tieteeseen eikä välitä vähemmistöistä. Molemmissa malleissa kaivataan samaa – palatsin viisasta, joka veisi pelon pois.

Tyrannian pilvet ovat tummia. Pelko tulevasta on ymmärrettävää. Toivottomuudesta kuitenkin noustaan vain toiminnalla. Antamalla aikaamme tarvitseville. Lukemalla. Äänestämällä. Hengittämällä kymmenen kertaa ennen toimintaa. Uskomalla tieteeseen. Olemalla omaa mieltä solvaamatta toista. Puolustamalla jaettua valtaamme silloinkin, kun pelottaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kolumni: 7 neuvoa pomolle idioottien kohtaamiseen

Puheenvuorot

Välillä maailma tuntuu olevan täynnä vastahankaisia, ilkeitä tai kyvyttömiä tyyppejä.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.