Kolumni: Etsivä löytää – ellei ensin uppoa väärän tiedon suohon
Vehka Kurjenmiekka suosittelee tiedonhaun avuksi ystäviä ja tuttavia ChatGPT:n sijaan.
Vielä viisi vuotta sitten olin ylpeä siitä, miten nopeasti osasin löytää vastauksen melkein mihin tahansa kysymykseen googlaamalla. Olin saanut monessa työpaikassa kehuja juuri tiedonhakutaidoistani, jotka eivät rajoittuneet vain yhteen hakukoneeseen, ja mainitsin osaamiseni myös työhakemuksissa. Yksi harrastuksistani oli, ja on edelleen, Wikipedian lähteistäminen.
Nykyään olen kuitenkin paljon hitaampi. Se ei johdu siitä, että olisin pudonnut kehityksen kelkasta, vaan siitä, että tiedonhaun päätyökaluun eli Googleen ei voi enää useinkaan nojautua. Vaikka asettelisin sanani tarkasti, en löydä etsimääni. Silloinkin, kun löydän, täytyy ensin vieritellä tekoälyvastauksen ja useiden mainosten ohi.
Hyvää tarkoittavat ystävät ovat useaan otteeseen suositelleet minulle ChatGPT:n opettelua. Ihan periaatteesta olen kuitenkin kieltäytynyt siitä, enkä vieläkään ole kokeillut sitä kertaakaan. Vaikka ChatGPT:n käyttäminen alkaa olla jo kansalaistaito, joudun lähes viikoittain korjailemaan tuttujen ja tuntemattomien väitteitä, jotka johtuvat liian nopeasti tehdyistä ”tiedonhauista”, joissa on hyödynnetty tekoälyä.
Luotettavan tiedon etsimisestä ja löytämisestä on tullut vaikeampaa.
Lyhyestä virsi kaunis: luotettavan tiedon etsimisestä ja löytämisestä on tullut vaikeampaa. Internet on toki ollut melkein alusta asti täynnä väärää tietoa, mutta nyt sen pintakerroksia pitää usein möyhennellä paljon syvemmälle ja huolellisemmin, että löytää luotettavan lähteen. Googlen sijaan kannattaa useimmiten mennä suoraan vaikkapa tutuille uutissivustoille tai Wikipediaan, jossa voi tarkistaa artikkelin lähteistykset varmistaakseen, kuinka luotettavaa tieto on. Myös kirjastot ovat aikamoisia aarteita, ihan jo verkkoaineistojenkin puolesta.
Ja sitten on yksi keino, johon huomaan nojautuvani yhä useammin: ystävälle tai tutulle soittaminen. Siinä on tietoverkko, jota ei välttämättä tule muistaneeksi, kun sormet hakeutuvat älypuhelimessa niin nopeasti suoraan Googlen hakupalkille. Mutta jos sen sijaan selaakin luettelosta vaikkapa klassista musiikkia, nikkarointia tai lintubongausta harrastavan ihmisen numeron, saattaa saada kaupan päälle myös kuulumiset.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Kolumni: Tylsän veitsen teroittaminen kertoo kunnioituksesta
PuheenvuorotArkisten kulutustavaroiden kohtelu kertoo suhteestamme materiaan, kirjoittaa Vehka Kurjenmiekka.