Kolumni: Kaupunki ei voi olla perinneyhdistys
64 prosenttia uusista helsinkiläisistä puhuu kotona muuta kuin suomea tai ruotsia. Helsinki ei voi olla perinneyhdistys, jonka säännöt on lukittu ikuisesti.
Helsingin kasvu on verrattavissa siihen, että tänä vuonna koko Nurmes ja ensi vuonna Suonenjoki pakkaisivat laukkunsa ja lähtisivät pysyvästi etelään.
Muuttajat ovat keskenään erilaisempi joukko kuin savolaiset ja pohjoiskarjalaiset. 64 prosenttia uusista helsinkiläisistä puhuu kotona muuta kuin suomea tai ruotsia. Vuonna 2030 joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen. Eurooppalaisia ja entisen Neuvostoliiton alueen kieliä puhuvien osuus putoaa alle puoleen vieraskielisistä, kun taas Lähi-idän ja Afrikan kielten puhujien määrän ennustetaan kolminkertaistuvan.
Helsinkiin muuttavat tavoittelevat vapautta ja vaurautta. Parhaimmillaan tuo toivo koituu kaikkien hyväksi. Se edellyttää kuitenkin nykyisiltä asukkailta valmiutta hyväksyä kasvu ja muutos. Helsinki ei voi olla perinneyhdistys, jonka säännöt on lukittu ikuisesti.
Mitä erilaisempien ihmisten joukko Helsinki on, sitä tärkeämpää on se, miten sovitaan siitä, mikä on yhteistä. Internetin algoritmit rakentavat meille näkymättömiä samanmielisten kuplia.
Tunnemyrskyssä toimiva päätyy helposti solvaamaan toisen pyhää.
Samalla, kun samanmielisten yhteishenki kasvaa, voimistuu myös viholliskuva toisista. Toisten ajatuksissa ja teoissa on vaikea nähdä enää mitään hyvää. Siksi tunnemyrskyssä toimiva päätyy helposti solvaamaan toisen pyhää, hukkaamaan toisessa lähtökohtaisen hyvän, sokeutumaan ihmisten lähtökohtien tai kykyjen eroille – taikka käymään käsiksi.
Erimielisyys testaa demokratian tason. Demokratia edellyttää toimiakseen vuorovaikutusta, jossa kaikki tuntevat olonsa turvalliseksi. Tavoitteena tulee laihan kompromissin sijasta olla kokemus reiluudesta. Omasta näkemyksestä poikkeava päätös on helpompi hyväksyä, kun kaikkien mielipiteet on kuultu ja esitetty reilusti ja päätökset sen perusteella tehty avoimesti.
Kasvavan Helsingin pelisäännöille on paljon perinteisiä rakennuspalikoita ja paikkoja. Meillä on matala korruptio, luottamus viranomaisiin, turvallisuus ja lähes kaikkien käyttämät kirjastot.
Helsingille tämä muutos tulee myöhemmin kuin valtaosalle maailman kaupungeista. Varoittavia esimerkkejä muuttumattomuuden hinnasta kaupunkielämälle on lukuisia.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema on ”Yhdessä”. Se ei saa tarkoittaa eristäytymistä, vaan olemista avoimena maailmalle.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kolumni: Liberaalit eivät tarjoa sankaruutta
PuheenvuorotMoni teksasilainen kokee menettäneensä varman työn, miehen aseman perheen päänä ja kristillisyyden yhteiskunnan perustana. Mitä liberaaleilla on tarjota tilalle?